Min häst– i stallet med Miriam

Min häst– i stallet med Miriam

Doften av hö, gnäggandet från hästarna och de flitiga ryttarna som hjälps åt att mocka boxarna är det första man möts av när man kliver in i det röda stallet. En vit och nyfiken mule dyker fram från boxen till vänster, och jag hälsar genom att klappa den ömt.

Jag hittar Miriam inne i box nummer 5, vars ingång pryds av guldiga bokstäver som tillsammans bildar namnet Trulle.
- Hej! Välkommen hit, det här är min bästa vän Trulle! Miriam klappar Trulle över manen och han frustar nöjt.
Lyckan i Miriams ögon när hon pratar om Trulle går inte att missa och jag frågar henne hur ofta hon är i stallet med Trulle.

- Varje dag efter skolan och ibland på morgonen när jag hinner också. Trulle behöver fodras minst två gånger om dagen, berättar hon entusiastiskt.
Vi börjar snabbt prata om hur tidskrävande det är att ta hand om en häst och Miriam berättar att hästar har liknande behov som oss människor. De behöver mat och vatten, motion, social samvaro och kärlek, varje dag.

64758

Häst och ryttare - Miriam och Trulle är bästa vänner.

64734

Ordning och reda - Både hästar och ryttare mår bäst när stallet är städat och i ordning.

Rykta din häst 

Miriam berättar också att det är viktigt att hästen ryktas och att hovarna kratsas. Att rykta hästen innebär att man borstar den ren från smuts, och det ska helst göras varje dag och innan varje ridtur. Att rykta hästen innan ridturen minskar risken för att smuts ligger och skaver under sadeln eller tränset. Ryktningen ökar även blodcirkulationen i hästens muskler och ger glans åt pälsen.

Våra produkter för hästskötsel

Utrustning i stallet

När vi går igenom stallgången tillsammans berättar Miriam om de olika delarna i stallet och hur viktigt det är att hålla ordning och reda. De använder sig bland annat av tränshängare, sadelhängare, redskapshängare och bindringar för att hänga upp redskap, ryktpåsar och annan utrustning.

I hästens box eller spilta, där hästen bor, är det viktigt att mocka dagligen, för att hästen ska må bra.

Det är viktigt att ha bra redskap när man mockar, så att man slipper belasta ryggen allt för mycket. Redskapen ska inte vara för tunga och i rätt längd.

Det är också viktigt att inte vrida ryggen för mycket i lyften. Miriam visar hur man istället ska ta ett steg och vända kroppen, för att inte riskera att skada ryggen i vridningen.  

Besök hela vårt sortiment med stallutrustning

Utrustning för hästen

Vilken utrustning man ska välja till sin häst kan ibland kännas som en djungel på grund av det stora utbudet. Men det är också viktigt att man har rätt och bra utrustning, för att hästen ska må bra och för att ridningen ska bli kul. För att ta hand om en häst och kunna rida den behöver du bland annat ha:

  • Ryktutrustning
  • Sadel och träns
  • Lädervård för sadlar
  • Benskydd till hästen
  • Schabrak att ha under sadeln
  • Hästskor
  • Grimma
  • Foder
Det är också väldigt viktigt för hästens hälsa att man ger den en saltsten, så att den själv kan reglera sin salt- och vätskebalans och få i sig viktiga mineraler och spårämnen.

Efter att ha fått hjälpa Miriam att göra iordning Trulle för dagens ridtur ute i hopphagen och på första parkett fått se det magiska bandet mellan dem båda är det dags att säga hejdå. Trulle sticker fram mulen och jag stryker den lätt samtidigt som jag klappar honom på manen. Sen rycker Miriam till i tyglarna och Trulle svarar genom att börja skritta in mot den stora hästhagen.

64711

Relaterade artiklar

Köpa hund – det här behöver du tänka på

Köpa hund – det här behöver du tänka på

Går du i tankarna att skaffa hund? I så fall finns där några saker du bör ha koll på innan du får besök av din fyrbenta familjemedlem.

Allt till din katt

Allt till din katt

En katt kan förbättra din hälsa, minska stress och bidra till så mycket lycka och närhet. Vi hjälper dig med allt din fyrbenta vän behöver!

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Förverkliga dina trädgårdsdrömmar tillsammans med oss och alla våra produkter som gör det möjligt!