Mobilen i bilen? Det här måste du tänka på

Mobilen i bilen? Det här måste du tänka på

Många trafikolyckor sker idag på grund av bilförare som är distraherade och inte tillräckligt uppmärksamma i trafiken. Att använda och hålla i mobilen medan du kör kan resultera i att du tappar koncentrationen, om än bara för några sekunder. Och i trafiken krävs det inte många sekunders distraktion för att en olycka ska vara framme.

Får jag använda min mobil i bilen?

Det är sedan flera år tillbaka förbjudet att använda en mobil, eller annan kommunikationsutrustning i samband med att du kör ett fordon. Förbudet innebär att du inte får hålla i mobiltelefonen när du kör. Däremot är det inte förbjudet att prata i telefonen, så länge det sker genom någon handsfreeteknik – och så länge din körning inte äventyras.

Förbudet mot handhållna mobiltelefoner gäller dig som kör exempelvis en personbil, traktor, buss, lätt- och tung lastbil, motorcykel eller ett terrängmotorfordon.

Tips inför färden:

  • Förbered det du kan innan du börjar köra.
  • Använd tekniska hjälpmedel som innebär att du kan använda din telefon handsfree.
  • Knappa in eventuell adress i din GPS innan du börjar rulla.
  • Låt eventuella medpassagerare svara i din mobil om den ringer.
  • Passa på att ringa eller skicka sms innan du kör, eller under en paus.
  • Lyssnar du på musik från en spellista i mobilen? Se till att listan är färdig innan du startar din körning.

Mobil i trafiken kan ge böter

Du kan dömas till böter om polisen ertappar dig med att prata i en handhållen mobiltelefon, eller använder annan kommunikationsutrustning medan du framför ditt fordon.

Mobilhållare i bilen

I vårt sortiment hittar du många smarta mobilhållare och mobilladdare som du har nytta av i bilen. Ibland är det svårt att hitta en bra plats att förvara mobilen på i bilen, men med en universalhållare eller antiglidmatta har du full koll. Förutom att du har koll på mobilen så underlättar en mobilhållare din körning om du använder mobilen som en GPS. Men glöm inte att skriva in adressen innan du kör i väg, så att du kan hålla ögonen på vägen och händerna på ratten när du är ute i trafiken.

I vårt sortiment av mobiltillbehör för bilen hittar du även användbara USB-laddare och uttag samt praktiska kabelhållare som håller ordning på kablar och sladdar.

USB-laddare 3 i 1

Här får du tre smarta funktioner i en!
Med vår USB-laddare kan du ladda mobiltelefonen, kontrollera bilbatteriets spänning och samtidigt se temperaturen i kupén. Smart va?

Använd bluetooth i bilen

Många moderna bilar har en inbyggd Bluetooth funktion i bilen, vilket innebär att du kan koppla upp din mobil innan du börjar köra, och på så vis samtala eller spela musik utan att hålla i din telefon. Se bara till att ditt samtal inte tar fokus från körningen.

Våra mobiltillbehör för bilen

Relaterade artiklar

Komfort och säkerhet i din bil

Komfort och säkerhet i din bil

Det är många aspekter som bidrar till att du trivs och känner dig säker i din bil. Alla har vi olika önskemål och behov och på Biltema har vi något för alla bilälskare.

Använder du AdBlue® i din dieselbil?

Använder du AdBlue® i din dieselbil?

Äger du ett modernt fordon med dieselmotor? Då ska du fortsätta läsa om vår AdBlue!

Åk på bilsemester!

Åk på bilsemester!

Ge dig ut på bilsemester och upptäck landet! Men innan du ger dig ut på vägen är det viktigt att du kontrollerar bilen.