Odlingslådan - ett trädgårdsland i miniatyr

Odlingslådan - ett trädgårdsland i miniatyr

Alla har inte tillgång till ett frodigt trädgårdsland. Som tur är finns det andra sätt att odla! Pallkragen gör det möjligt att odla även på innergården, terrassen eller uteplatsen. Så stapla pallkragar, fyll dem med jord, och kom igång med odlingen!

Utforma din odlingslåda 

Våra odlingslådor finns i två storlekar, 60 x 80 cm och 120 x 80 cm. De är tillverkade i gran och finns tillgängliga både svartmålade och i obehandlat skick. Antalet pallkragar som behövs till din odlingslåda beror på vad du vill odla. För till exempel sallad, som har ett litet rotsystem, räcker det med en pallkrage. Om du däremot vill odla potatis eller morötter, vars rötter kräver mer plats, behövs två eller tre pallkragar. 
 
Odlingslådan kan placeras i princip var som helst så länge underlaget är någorlunda plant. Täck botten av lådan med markväv, blöta tidningar eller kartong. Se till att bottenmaterialet täcker hela vägen ut i kanterna, och gärna en bit upp på pallkragens innerväggar. Om du har löv kvar från förra säsongen kan du lägga dessa i botten innan du sedan fyller på med jord.  

Fler odlingslådor och tillbehör

Välj rätt gröda

Det fantastiska med odlingslådor är att man kan odla nästan vad som helst i dem. Bärbuskar eller rabarber fungerar lika bra som persilja eller sallad. Om du är nybörjare inom odling kan det vara roligt att börja med något som snabbt gror och som inte kräver allt för mycket tid och omsorg. Potatis är lättodlat och kan, beroende på sort, skördas redan åtta till tolv veckor efter att de sätts.
Kryddväxter är enkla att odla och smidiga att ha nära köket, så att middagen alltid kan toppas med färsk timjan, dill eller basilika. En annan gröda som passar utmärkt för odlingslådan är bladgrönt, som rucola, bladspenat eller sallad. Dessa kan du skörda hela sommaren och en bit in på hösten. 

Hela sortimentet av fröer

Varsam vattning 

När grödan har börjat växa till sig behöver den rikligt med vatten som når ända ner till rotsystemet. Var varsam med växterna när du vattnar, och se till att alltid använda stril eller droppslang.    

Allt inom bevattning

Relaterade artiklar

Lock till pallkrage - så gör du

Lock till pallkrage - så gör du

Bygg ditt eget lock till pallkragen och skapa ett mini-växthus.

Odla egna tomater

Odla egna tomater

Att odla tomater är enkelt, och vi har samlat några tips som kan vara bra att läsa igenom innan du sätter igång!

Odla på balkongen – En grön stadsoas

Odla på balkongen – En grön stadsoas

Vill du börja odla? Inga problem säger vi, på din balkong kan du göra det mesta!