Så renoverar du hemma – gör det själv!

Så renoverar du hemma – gör det själv!

Stör du dig på kaklet i badrummet eller färgen på köksluckorna i köket? Eller drömmer du kanske om ett vitt och fräscht vardagsrum? Då är det dags att kavla upp ärmarna och förverkliga dina drömmar. Det är dags att renovera. Och varför inte göra det själv?
Innan du river ut och slänger exempelvis kök eller badrum på soptippen, kolla om det är någon som kan vara intresserad av att köpa det. På så vis får någon annan nytta av det du inte längre vill ha.

En renovering behöver inte kosta skjortan, och det behöver inte heller bli ett övermäktigt projekt. Med hyfsat enkla medel kan du nämligen förvandla ett helt rum, och du kan göra det själv, utan hjälp från proffsen. Att renovera själv brukar dessutom bli billigare och resultatet ligger helt och hållet i dina händer. Ska du däremot göra en renovering som innefattar vatten eller el rekommenderar vi dig att ta hjälp av en professionell yrkesman.

Läs mer om vad du får göra själv med el hemma

Renovera badrummet

Badrummet är ett populärt rum att renovera och kan med enkla medel förvandlas till ett helt nytt rum.
Gör du en större renovering och väljer att lägga nytt kakel och klinker i badrummet är det viktigt att du gör det fackmannamässigt. Du måste följa ett godkänt tätskiktssystem, med detaljerade anvisningar och utvalda produkter. Vill du inte lägga nytt? Då kan du  välja att antingen måla på kakel- och klinkerplattorna, eller lägga trendigt microcement över befintligt kakel och klinker. 

Renoveringsguide

Våra tätskiktssystem är godkända system, som uppfyller kraven på vatten- och ångtäthet enligt bygg- och branschreglerna. Läs vår guide om hur du ska gå tillväga när du lägger nytt kakel och klinker i badrummet.

Renoveringsguide för våtrum

Renovera köket

Hemmets hjärta är köket – det är där vi möts för att äta middag, umgås och prata om hur dagen har varit. Eftersom vi spenderar så pass mycket tid i köket så är det ju också viktigt att vi trivs där.
Lite ny färg kan exempelvis förvandla ett helt rum. Genom att måla om väggar, kakel eller köksluckor skapar du en helt ny känsla i köket. Vilket inte behöver kosta skjortan eller bli ett allt för tidskrävande projekt.

Måla köksluckorna

Ibland kan man med fördel uppdatera istället för att köpa nytt, till exempel genom att måla om. Att byta färg på köksluckorna kan skapa känslan av ett helt nytt kök. Beroende på vilken stil du är ute efter och vilken struktur du har på luckorna så kan du använda pensel, roller eller färgspruta för ditt arbete. Passa också på att montera nya beslag, det ger luckorna en ordentlig make over.

Bra att tänka på inför målningen:

 1. Ett grundligt förarbete är A och O. Skruva av de gamla beslagen, slipa bort gammal färg om det behövseller tvätta av luckorna med målartvätt.
 2. Om du ska byta beslag kanske du inte kommer att använda samma fästen som tidigare. Se då till att spackla igen de gamla hålen och slipa dessa innan du målar om luckorna.
 3. Det är lättast om du monterar av luckorna från köksstommen. Då kan du enklare måla dem på ett målarbord, täckt golv eller liknande.
 4. Små kök kan uppfattas som större och luftigare med ljusa färger.
 5. Om du är ute efter harmoni i köket ska du försöka matcha färgen på köksluckorna med väggfärgen.

Skapa nya rum med målarfärg

Ibland kan det räcka med lite målarfärg för att förändra och fräscha upp ett helt rum. Kanske är du trött på den väggfärg du redan har eller känner att den nuvarande behöver fräschas upp lite?

Välj rätt färg

Färgkoder och kulörer kan kännas som en snårig djungel vid första anblick, men ack så viktigt att reda ut. När du ska välja färg är det bra att ta rummets utformning, fönster och ljusinsläpp i beaktning. Tänk på att ljusa färger får rummet att kännas större, vilket är en fördel om det är ett mindre rum, med mindre ljusinsläpp som du ska måla. Ett stort rum, där fönstren istället släpper in massvis av ljus, är inte lika känsligt för mörkare färger. Där kan du med fördel måla med lite mörkare kulörer, det skapar en mysig och ombonad känsla.

70032

Kolla in vårt breda färgsortiment

Verktyg

Inför din renovering är det bra att du kollar igenom om du har alla verktyg som du behöver. Det är ingen av oss som vill bli stående mitt i arbete och inse att man saknar rätt skruvdragare. Är du osäker på vilket verktyg du behöver? Då är du alltid välkommen in till något av våra varuhus för att prata med vår personal.

Bra verktyg att ha hemma:

 • Skruvdragare
 • Tumstock
 • Vattenpass
 • Skruvmejselset
 • Stege
 • Maskeringstejp
 • Hammare
 • Universalkniv
 • Skiftnyckel

MultiX – ett batteri, många möjligheter

Med våra MultiX-serier arbetar du effektivt i hemmets alla projekt. Verktygen inom samma serie använder ett gemensamt batteri, så du slipper komma ihåg att ladda alla olika verktyg inför din renovering. Du behöver bara ladda batteriet, sen är du good to go!

Läs mer om vår MultiX-serie

Relaterade artiklar

Barnen flyttar hemifrån – 5 tips för renovering av hemmet

Barnen flyttar hemifrån – 5 tips för renovering av hemmet

När barnen flyttar hemifrån kan det kännas tomt. Men det är också en unik möjlighet för er att renovera och göra om hemma.

Smart belysning – med ett knapptryck

Smart belysning – med ett knapptryck

Med belysningen i Biltemas Smarta hem styr du belysningen från din smartphone.

Allt du behöver för din hemmaträning

Allt du behöver för din hemmaträning

Spara pengar och sänk din träningströskel genom att träna hemma. På Biltema hittar du allt du behöver för ett bra träningspass.