Skapa en trädgård för bin och gynna din egen skörd

Kan du tänka dig en värld utan blommande växter? En värld utan frukt, grönsaker, kaffe, choklad eller vanilj? Bin, humlor och andra pollinatörer spelar en viktig roll för att få frodiga växter och bra skördar. Vi måste därför värna om våra insekter som vi är beroende av och på olika sätt hjälpa dem att överleva och helst bli fler.

Bin och humlor är naturens riktiga hjältar. På sin jakt efter näringsrik nektar besöker de en mångfald av blommor, och flyttar pollen från blomma till blomma så att den befruktas och kan bilda frön. De står för det allra mesta av pollineringen av både vilda växter och många av våra vanliga grödor, som raps eller jordgubbar.

Vi behöver bin och andra insekter för att växter och grödor ska bli pollinerade. Pollinering ger inte bara större skördar – det bidrar även till att frukt, bär och nötter smakar mer och får högre kvalitet. Dessvärre har bin länge haft det svårt, bland annat på grund av bekämpningsmedel och sjukdomar. Som tur är kan du göra skillnad och hjälpa bina på traven. Börja med att skapa en trädgård som bin älskar!

Pollinering är gratis, men värt miljarder!

 

Vad är pollinering? 

Pollinering är ett system som växter använder sig av för fortplantning. Det sker främst genom att en insekt, som ett bi eller humla, letar föda på blommor och får med sig pollen. När biet sedan flyger till en annan blomma för att leta nektar och mat, sprids pollen vidare till den växten och det sker en befruktning.

Varför är vi beroende av pollinering? 

De allra flesta blomväxter är beroende av pollinering och många av de grödor vi äter finns tack vare bin och andra pollinerande insekter. Ca en tredjedel av maten vi äter behöver pollinering av exemplevis bin. Tack vare dem får vi människor också hjälp att få större och bättre kvalitet på våra skördar.

Vilka insekter är våra pollinatörer? 

I Noden är det främst insekter som är pollinatörer, exempelvis vildbin och andra steklar, dag- och nattfjärilar, blomflugor, andra flugor och skalbaggar. De flesta lever vilt i naturen, så kallade vilda pollinatörer.

Hjälp våra bin och skapa rätt förutsättningar!

Genom att exempelvis odla och plantera pollinerande växter kan vi människor hjälpa våra bin och andra pollinatörer på traven. Förutom att plantera eller så blommor som lockar till sig bin finns det andra sätt att skapa gynnsamma förutsättningar för dem. Här kommer några tips.

Skapa ett insektshotell

Skapa bon till olika insekter genom ett så kallat insektshotell. Dessa kan du antingen göra själv eller köpa färdiga. Hotellen är ofta gjorda av ihålig bambu eller liknande. De kan även fyllas med kottar, grenar eller mindre bitar av trä. Glöm inte sen att sätta en bit nät, typ hönsnät, ytterst så inte fåglar eller liknande får ett bra tillfälle till en bit mat.

När du sen är klar är det bara att häng upp hotellet i en buske, på en husvägg eller varför inte ute på balkongen. Gärna där det är soligt eller lite havlsoligt, för då mår de som bäst.

Ett annat tips är även att använda sig av en lerkruka med botten uppåt, fylld med mossa och gräs - en perfekt bostad åt en humla!

Anlägg en blomsteräng eller kryddträdgård

Det är en rad olika blommor som drar insekterna till sig med sin doft, färg och smak. En vildäng med en mångfald av blommor som rödklöver, käringtand, prästkrage, honungsört och lavendel uppskattas väldigt mycket av våra pollinatörer. Dessa kan du enkelt så direkt på växtplatsen och hålla jorden lagom fuktig tills de börjar gro.

Örter som timjan, rosmarin och salvia är kryddväxter som bin och andra pollinatörer gillar. De är därför perfekta att sätta i sommarrabatter och i krukor som en liten oas uppe på balkongen.

Tänk även på att låta blommorna blomma över innan du hugger ner gräset och blomsterängen. På så vis maximerar du insekternas förutsättningar.

Handla ekologiskt

Försök så mycket du kan att alltid välja ekologiska råvaror när du handlar din mat. På så vis värnar du om bin och andra pollinatörers liv och mångfald, eftersom det till stor del är bekämpningsmedel som gör dem sjuka.

Köp en andel i en bikupa

Du kan även köpa en andel i en bikupa, då får du dessutom burkar med honung tillbaka. Genom att köpa lokalproducerad honung stödjer du också den lokala biodlingen.

Starta en biodling

Vill du ta det ett steg längre kan du gå med i en biodlarförening och starta din egen biodling.

76485
76484
76482

Tillsammans kan vi öka chanserna för att bin ska överleva – inte minst genom att odla deras födoväxter och vara mer medvetna om vad för effekt vår konsumtion kan få. Låt våren och sommaren vara den surrande årstid den ska vara, med bin, humlor och andra viktiga pollinatörer.

Relaterade artiklar

Odla egna tomater

Odla egna tomater

Att odla tomater är enkelt, och vi har samlat några tips som kan vara bra att läsa igenom innan du sätter igång!

Odla på balkongen – En grön stadsoas

Odla på balkongen – En grön stadsoas

Vill du börja odla? Inga problem säger vi, på din balkong kan du göra det mesta!

Pollen –minska besvären med rätt städtips

Pollen –minska besvären med rätt städtips

Minska dina pollenbesvär hemma, med rätt städning och luftrenare. Vi guidar dig!