Solpaneler – fånga gratis energi från solen

Solpaneler – fånga gratis energi från solen

En solpanel består av många mindre solceller som fångar upp och förvandlar solens energi till brukbar energi som kan lagras i ett batteri. Med batteriet kan vi sedan använda den energin till olika förbrukare, exempelvis ett 12 V kylskåp i en båt.

Välj rätt typ av solpaneler beroende på förutsättningar och ändamål

Monokristallin solpanel

Monokristallina solpaneler är oftast monterade på en tunn platta av plast eller aluminium. Fördelen med dessa är att man kan montera panelerna direkt på underlaget antingen med skruv eller med lim. Oftast är dessa paneler böjbara. Monokristallina solpaneler är lite effektivare än polykristallina och kostar således lite mer.

 

Polykristiallin solpanel 

Polykristallina solpaneler är oftast monterade på en aluminiumram. De är inte böjbara och behöver monteras med separata fästen. För att uppnå maximal effektivitet är det lämpligt att montera panelerna på ett vinklingsbart fäste (t.ex. 25-5095). Vill man istället montera i fast läge finns 25-5091.

 

Vad är en solpanelsregulator?

Spänningen som levereras från solpanelerna är för hög för att kunna lagras direkt i batteriet, och därför behövs en regulator mellan panelen och batteriet. Regulatorn reglerar spänningen från solpanelen och känner även av batteriets mottaglighet för laddning och reglerar den efter batteriets status.

Olika typer av regulatorer – MPPT och PWM

  • MPPT-regulator
    MPPT-regulatorn är den effektivaste regulatorn till solpaneler. Den använder hela spänningsintervallet och komprimerar den till användningsbar energi. MPPT-regulatorn är upp till 30% mer effektiv än en PWM-regulator. Biltemas sortiment innefattar två olika modeller, 25-5099 som hanterat upp till 10 A ström, och 25-5077 som hanterar upp till hela 20 A.

  • PWM-regulator
    PWM-regulatorn är en enklare variant av regulator som saknar MPPT-regulatorns effekthöjande egenskaper, vilket innebär att överskottsenergin går förlorad. Den här regulatorn är ett utmärkt alternativ för den mindre solcellsanläggningen där maximal kapacitet inte nödvändigtvis behöver tas ut.

Tänk på att...

Solpanelens riktning rekommenderas vara mot syd och placeras så att den inte utsätts för onödig skuggning av träd och annat som reducerar strålningen mot panelen. Lutningsvinkeln är optimalt 30 grader under sommaren och 70 till 90 grader under vintern. 45 grader rekommenderas för att maximera laddningen sett över hela året.

Relaterade artiklar

Solpaneler – framtidens energikälla

Solpaneler – framtidens energikälla

Allt fler använder solpaneler och producerar egen grön el, med hjälp av solen. Gör det du också!

8 tips som sänker elräkningen

8 tips som sänker elräkningen

Det finns en hel del enkla och effektiva knep som du själv kan göra för att sänka dina elkostnader där hemma. Här har vi listat våra mest energisnåla tips!

Sommarsemester i husbilen – camping när den är som bäst

Sommarsemester i husbilen – camping när den är som bäst

Vad krävs det för att campingen ska bli en riktig fullpott? Väder och vind kan vi (tyvärr) inte styra över, men vi har produkterna som sätter guldkant på campingtillvaron!