Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Kapskivor

Köpguide kapskivor – köp en kaprondell till ditt verktyg

När du vill kunna skära igenom hårda material såsom sten, metall och betong räcker manuella skärverktyg inte alltid till. Kapskivor är då den optimala lösningen – de gör det enkelt att kapa en rad olika material. Nedan förklarar vi vad du bör tänka på när du ska köpa en kapskiva.

Kapskivor kan skära i flera olika material

Kapskivor är runda skivor som används i kapmaskiner av olika slag. De är platta och deras utseende påminner lite om CD-skivor. Men till skillnad från plastskivor kan en kapskiva användas för att skära igenom hårda material.

Det finns flera olika sorters kapskivor. Vissa är framtagna för att kunna skära i specifika material men det finns också olika specialskivor. TIll exempel är en lamellskiva gjort för att jämna till svetsfogar m.m.

Detta är några exempel på de material som du kan kapa med hjälp av en kapskiva:

  • trä
  • betong
  • sten
  • olika metaller (såsom stål och aluminium).

Så väljer du rätt kapskiva för ditt behov

När du ska köpa en kapskiva är det viktigt att ta hänsyn till tjockleken. En bra tumregel är att ju tunnare en kaprondell är desto snabbare och mer precist kapar den. Och en mindre mängd material används då vid kapningen. Det gör att temperaturen inte blir lika hög och att färre gnistor uppstår när du arbetar.

3 mm är en tjocklek som tidigare ansågs vara något av en standard. Men tack vare den moderna tekniken finns det idag kapskivor som är tunnare än så men ändå väldigt effektiva. Du har därför ett brett urval att välja bland med flera olika tjocklekar. Det gör att du enklare kan åstadkomma den finish som du är ute efter.

Du behöver även välja en kapskiva som är lagom stor för din vinkelslip. Hos Biltema hittar du kapskivor från 115 mm till 230 mm i diameter. Du bör kontrollera vilken som är den maximala storleken på navrondeller för din vinkelslip. När du har detta mått tillgängligt kan du enkelt välja en kaprondell som har den rätta storleken.

Vanliga frågor om kapskivor

Vad är en kapskiva?

En kapskiva är ett tillbehör som kan användas tillsammans med en stensåg eller en vinkelslip för att kapa hårda material.

Hur använder man en kapskiva?

Du spänner fast kapskivan i ditt verktyg (t.ex. din vinkelslip) och använder dem tillsammans.

Hur länge håller en kapskiva?

Bäst före-datumet är vanligen tryckt på själva kapskivan.