Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss! 60 år av låga priser  - Fira med oss!

Spikpistoler

Köpguide spikpistoler – spika snabbt och precist

Spikpistoler är inte bara till för byggarbetare och hantverkare – även privatpersoner och hobbysnickare kan ha nytta av en spikpistol. Det går snabbt och enkelt, och mer precist än om du spikar med en hammare. Men vad bör man ha i åtanke vid val av spikpistol?

Arbetsuppgiften bestämmer vilken spikpistol du ska välja

Vilken spikpistol du bör välja beror framförallt på vilken arbetsuppgift du ska utföra och vilken spik du ska använda. Om du ska spika tyngre träkonstruktioner som måste tåla en hel del vikt måste du använda en kraftigare spik och därmed en spikpistol som klarar av den typen av spik. Men om du istället planerar att spika fast lister räcker det med mindre spikar. Var därför noga med att kontrollera att maskinen du väljer kan kombineras med den spik du vill använda.

Spikpistolens drivmedel är avgörande

Idag finns det fler olika spikpistoler – eldrivna, batteridrivna, gasdrivna och tryckluftsdrivna. Om du är ute efter en kraftfull och mångsidig variant är en tryckluftsdriven spikpistol ett bra alternativ. De passar extra bra för grövre arbeten såsom spikning av fasad och andra träkonstruktioner.

En batteri- eller gasdriven spikpistol passar särskilt bra om du behöver arbeta i trånga utrymmen där en sladd eller slang kan ställa till problem. Dessa anses dock inte vara riktigt lika kraftfulla som den luftdrivna varianten. Du riskerar dessutom att batteriet tar slut mitt i arbetet, vilket kan vara nog så irriterande. Om du planerar att använda spikpistolen till stora arbeten där du behöver använda långa perioder i sträck rekommenderar vi att du satsar på vår tryckluftsdrivna spikpistol.

Inställning av spikpistolens inslagsdjup

De flesta spikpistoler, inklusive de i vårt sortiment, har utrustats med inställningsmöjligheter som gör att du kan kontrollera inslagsdjupet. Det gör att du med hjälp av spikpistolen kan anpassa inslaget till den spik och det material du använder. Mjuka material samt korta och smala spikar kräver exempelvis inte lika mycket tryck som hårda material och grova spikar.

Vanliga frågor om spikpistoler

Hur stor kompressor ska man ha till en spikpistol?

Det beror på hur mycket luft spikpistolen förbrukar och hur länge du ska använda den. Ju större tank kompressorn har, desto längre kan du använda spikpistolen.

Hur fungerar en spikpistol?

Kortfattat kan man säga att luften från kompressorn trycks in spikpistolens luftbehållare. När avtryckaren trycks ner öppnas en ventil som tvingar in luften i en cylinder. Trycket i cylindern pressar en kolv mot spikhuvudet och spiken trycks in i materialet.

Vilken vinkel ska man ha på spikpistolen?

Vinkeln syftar på den vinkel hållaren för spiken har. Denna vinkel påverkar hur du kan hålla pistolen när du spikar. Vilken vinkel du ska ha beror alltså på var du ska använda den.