Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Eldosor

Köpguide eldosor – rätt kopplingsdosa för ditt projekt


Ska du köpa en eldosa eller kopplingsdosa? Innan du ger dig i kast med detta bör du känna till exakt vilken dosa du behöver till ditt projekt. Om du råkar köpa fel dosa riskerar du nämligen att skapa ett såväl ineffektivt som potentiellt farligt elsystem. Men oroa dig inte – vi finns här för att guida dig!

Så väljer du rätt eldosa för jobbet

Till att börja med behöver du alltså ta reda på vilken slags eldosa eller kopplingsdosa du är i behov av. Det finns flera olika varianter att välja mellan, och det är viktigt att du väljer rätt dosa för ditt specifika behov.

Dessa är några av de vanligaste varianterna:

  • Apparatdosa
  • Kopplingsdosa (finns för både infälld och utanpåliggande installation)
  • Takdosa
  • Anslutningsdosa
  • Multidosa
  • Murdosa


Du behöver dessutom köpa ett doslock, d.v.s. ett täcklock till eldosan. Detta för att täcka över dosan och skydda komponenterna inuti denna.

En apparatdosa använder du för att montera infällda apparater, såsom strömbrytare eller vägguttag. En kopplingsdosa används istället för att förgrena och koppla en installation i olika riktningar. Om du inte ska montera dosan på väggen utan istället i taket behöver du en takdosa. En murdosa är en apparatdosa avsedd för montering på homogena väggar, såsom tegel, betong, lättbetong eller leca.

FAQ eldosor

Vad är en eldosa?

En eldosa är en kopplingsdosa som används för att ansluta diverse elektriska enheter i hemmet till elnätet. Det finns olika slags eldosor som är framtagna för att användas på olika platser i bostaden och på olika sätt.

Vad kostar eldosor?

Enklare varianter av eldosor kostar under femtiolappen medan mer avancerade kopplingsdosor kostar några tior mer än så.