Trädgården i april

Trädgården i april

I april har på de flesta håll tjälen gått ur marken, vårblommorna har börjat kika fram och solen värmer än lite mer än vad den har gjort tidigare. Passa på att rensa bort löv och gamla växtrester från rabatterna, och jordförbättra med gödsel. Kanske är det också dags att plocka fram utemöblerna?

Gräsmatta

Lufta gräsmattan och luckra upp mossan genom att kratta igenom gräsmattan med en järnkratta, eller använd en effektiv vertikalskärare. Gödsla därefter med gräsgödsel för att hjälpa gräsmattan att växa till sig och bli grön. Saknar gräsmattan gräs på vissa fläckar? Räfsa jorden och plantera nytt gräs när våren är på plats.

Allt inom växtnäring

Beskärning

Framför allt bärbuskar och prydnadsbuskar mår bra av att beskäras och glesas ut under våren, för att ge plats åt nya skott att växa. Det är viktigt att göra detta innan saven börjar stiga allt för mycket. Sav är den näringsvätska som transporteras både uppifrån blad och barr och nedifrån rötterna. Denna transport ökar ju längre in på vår och sommaren vi kommer.

Trädgårdslandet

Har du eget trädgårdsland i trädgården? Grattis säger vi!
I april är det äntligen dags att börja förbereda trädgårdslandet inför sommarens skörd genom att ge jorden den bästa möjliga förutsättningen. Jorden är redo att gödslas när den inte klibbar fast i spaden när du gräver i den. Tillför då näringsrik hönsgödsel och kompost eller barkmull. Blanda runt jorden och avsluta med att kratta fint. Så, nu är jorden redo för plantering i maj!

Allt inom plantering

Ogräs och skadedjur

Du kanske tror att sniglarna inte har överlevt vintern och har lämnat din trädgård för gott? Då tror du tyvärr fel och det är inte läge att slappna av om du vill hålla de slemmiga små djuren borta. Börja i stället med att bekämpa dem tidigt i år med hjälp av snigelfällor, innan de hinner lägga sina hundratals ägg under säsongen.

Bekämpa skadedjur i trädgården

Vill du veta mer om hur du bekämpar skadedjur i trädgården?
Här delar vi med oss av våra bästa tips för hur du effektivt blir av med objudna trädgårdsgäster.

Läs mer

Relaterade artiklar

Trädgården i maj

Trädgården i maj

Vår, plantering och gräsklippning. Läs mer om våra tips för maj här.

Trädgården i juni

Trädgården i juni

Sol, värme, ogräs och häckklippning. Läs mer om våra tips för juni här.

Trädgården i juli

Trädgården i juli

Sommar, skördning och beskurning av fruktträd. Läs mer om våra tips för juli här.