Trädgården i maj

Trädgården i maj

Nu är våren här på riktigt och du kan äntligen börja arbeta med hela trädgården! Om du inte hade möjlighet att göra det redan i april så är det nu dags att rensa rabatterna, ta bort eventuell vintertäckning och kratta igenom gräsmattan. Det är helt enkelt dags att göra trädgården redo för sommarens alla utedagar och kvällsmiddagar.

Gräsmattan

För många är det dags att klippa gräsmattan för första gången. Passa då också på att gödsla och vattna. Och kanske så nytt gräs på de platser där vintern har tagit ut sin rätt?

Om din gräsmatta har tagit mycket stryk under vintern och är fylld med mossa kan det vara en bra idé att kratta igenom gräsmattan ordentligt med en metallräfsa, eller en vertikalskärare. På så vis får du upp mycket av mossan, luftar gräsmattan och får bra förutsättningar för att plantera nytt gräs.

84725

Våra gräsklippare

Plantering

Nu tillåter äntligen vädret till plantering av bland annat Dahlior, perenner och sommarblommor i krukor och balkonglådor. Glöm inte att gödsla och tillsätta växtnäring till dina krukväxter under våren och försommaren.

Har du övervintrat sommarlökar på en sval plats inomhus så längtar dem ut för plantering nu. Men var noga med att det inte blir fler frostnätter innan du planterar lökarna, annars riskerar dem att dö. 

84786

Grönsakslandet

Du kan också börja plantera mer i trädgårdslandet. Maj är en perfekt månad att börja plantera jordgubbsplantor och sätta potatis. Grönsaker som morötter, sallat och rödbetor kan med fördel också planteras under maj. Tänk på att du kan skydda dina planteringar mot starkt solljus, vind och regn med olika fiberdukar och väv.

Allt inom plantering

Relaterade artiklar

Trädgården i juni

Trädgården i juni

Sol, värme, ogräs och häckklippning. Läs mer om våra tips för juni här.

Trädgården i juli

Trädgården i juli

Sommar, skördning och beskurning av fruktträd. Läs mer om våra tips för juli här.

Trädgården i augusti

Trädgården i augusti

Skördemånad, kryddodling och JAS-period. Läs mer om våra tips för augusti här.