Trädgården i oktober

Trädgården i oktober

Löven har börjat skifta färg på de flesta platser i landet under oktober. Och det är dags att börja göra trädgården redo för kallare dagar och nätter.

Plantering

Beroende på var i landet du bor kan den första frosten börja smyga sig på under oktober. Då är det dags att plantera dina frostkänsliga växter i en kruka och förvara dem på en frostfri, torr och ljus plats. Förslagsvis i ett inglasat uterum eller i ett garage om du har möjlighet att ge växterna tillskottsbelysning.

Allt inom plantering

Gräsmatta

Innan kylan och snön hinner komma är det bra att kratta och städa gräsmattan ordentligt. Kanske är det sista gräsklippningen innan vintervilan? När marktemperaturen sjunker till ca 7 grader slutar gräset att växa, vilket också innebär att det inte behöver klippas mer.

När du gör din sista gräsklippning för säsongen så bör gräsmattan klippas så att gräset är cirka 5 centimeter högt. Om gräset lämnas för långt under vintern kvävs gräsmattan lätt om gräset trycks ner av den tunga snön.

Om du har stora mängder löv som ligger på gräsmattan är det också bra om du räfsar ihop dem, så att de inte kväver gräset när de samlas i våta högar. Samla löven i en kompost, eller räfsa in dem i rabatten eller under buskar.

84832

Rabatter

Som vi skriver ovan så kan det vara en bra idé att använda fallna löv i rabatterna och under buskage. Dels skyddar det en del mot vinterkylan, men det bryts även ner till näringsrik mull av maskarna.

Om du har perenner i rabatterna kan du med fördel låta dessa vissna ner och ligga kvar. Det vissna riset skyddar nämligen växterna under vintern.

Om du har fruktträd i trädgården behöver du plocka upp fallfrukten för att undvika svampsjukdomar.

Allt inom trädgårdsredskap

Beskär häcken

Om du har en barrhäck, som exempelvis tuja, gran eller idegran så klipper du dessa med fördel under hösten då de inte växer längre. Beroende på vart i landet du bor kan denna beskärning antingen göras i september eller i oktober, innan det blir för kallt. Att klippa barrväxter kräver att du är lite försiktig och bara beskär de unga skotten, annars riskerar växten att vissna.

84736

Vårt sortiment av häcksaxar

Relaterade artiklar

Trädgården i november

Trädgården i november

Snö, övervintring och räfsa löv. Läs mer om våra tips för november här.

Trädgården i december

Trädgården i december

Snö, rådjur och fågelmat. Läs mer om våra tips för december här.

Trädgården i januari

Trädgården i januari

Snö, blöta dagar och djur i behov av mat. Läs mer om våra tips för januari här.