Att tänka på när du ska sätta upp elstaket
Innan du påbörjar ditt arbete med att sätta upp ett elstängsel bör du fundera över vissa saker som:
- Vilka djur ska finnas i hagen eller vilka ska stängas ute?
- Hur stor är hagen?
- Finns det eluttag i närheten?
- Ska stängslet vara med eller utan jordning?
- Behöver du stolpar? Om ja – hur många och i vilket material?
- Ska det finnas öppningar såsom grind eller genomfart?
Viktiga komponenter i ett elstängsel
Det viktigaste när du ska stängsla är att du har rätt ledare med en god ledningsförmåga och bra jordning. Detta för att få ut det mesta av ditt elstängsel. Du ska därför tänka på att välja en tråd som passar längden på området du ska stängsla in och jorda aggregatet tillräckligt. Ett elstängsel har flera olika viktiga komponenter för att du ska få ett komplett stängsel:
- Elstängselaggregat. Hjärtat i ett elstängsel. Kan vara antingen nät- eller bagtteridrivet. Du behöver också en anslutnings- och jordkabel till jordspettet.
- Elstängseltråd, rep eller band.
- Isolatorer.
- Handtag.
- Stolpar.
- Varningsskylt. Enligt lag ska en varningsskylt finnas på ett elstängsel som finns längs med allmänna vägar och gångstigar. Skyltarna ska fästas väl synligt och med cirka 100 meters mellanrum.
Hos Biltema finner du allt som du behöver för att sätta upp ett nytt estängsel.
Vanliga frågor om elstängsel
Hur kopplar man elstängsel?
De flesta elstängsel består av stolpar som via isolatorer bär upp en strömförande tråd. Strömmen kommer sedan från ett elstängselaggregat som har en förbindelse med trådarna.
Hur mycket ström är det i elstängsel?
Spänningen i ett elstängsel anges i volt. Rekommendationen är en spänning på cirka 4000 volt. Pulsstyrkan som avgör hur stark elstöten känns anges i joule och det beror på vilka djur som ska stängas in alt. ut. Oftast räcker det med 1-3 joule.