Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Spadar

Köpguide spadar – för enkel grävning

En spade är en spade, eller? En spade må vara ett bekant och vardagligt verktyg, men att välja rätt spade är inte så enkelt som du tror. I denna köpguide går vi igenom de två viktigaste sakerna du bör tänka på när du väljer spade.

Rätt spade för rätt aktivitet

Det första du bör fundera på när du ska köpa en spade är vad du ska använda den till. Varje typ av spade är tillverkad med en viss aktivitet i åtanke. Det finns framförallt två typer av spadar som dominerar den svenska marknaden – spadar med spetsigt blad och spadar med rakt blad.
En spetsig spade, även kallad grävspade är, precis som namnet antyder, till för att gräva hål i marken. Spadens spetsiga blad och robusta skaft gör att den lätt tränger ner i jorden. En spade med ett rakt blad, även kallad kanthuggare, passar däremot bättre vid lättare grävning och för att snygga till kanterna runt gräsmatta och rabatter.


Spadens vikt och längd

Spadens vikt och längd är också något du bör fundera över. En tyngre spade hjälper bladet att tränga igenom jorden, men gör det även tyngre för ryggen. Spaden får dessutom inte vara för lång eller för kort i förhållande till din längd. Du kan enkelt ta reda på om spaden har rätt längd genom att hålla den upprätt intill kroppen med bladet i marken. Om spaden har rätt längd ska den sluta vid bröstbenets nedre del.

Vanliga frågor om spadar

Vilken spade är bäst för trädgårdsarbete?

Det beror på vad du ska göra. Om du ska gräva större hål eller vända jorden passar en spetsig spade bra, medan en kanthuggare är ett bättre val om du ska fixa till kanterna runt rabatten.

Vad är skillnaden mellan spade och skyffel?

En spade är ett grävverktyg och en skyffel är ett skovel­format verktyg som används för att förflytta löst material såsom snö, jord, grus och spannmål.

Vad används en spetsig respektive tvär spade till?

En spetsig spade används vid grävarbeten och en tvär eller rak spade används främst för att snygga till kanterna längs gräsmattor och rabatter.