Allt du behöver veta om att byta till sommardäck på bilen

Allt du behöver veta om att byta till sommardäck på bilen

Har det blivit dags att göra bilen redo för sommaren? Då är det viktigt att byta till sommardäck. Men när ska man byta och hur gör man om man vill byta däck själv?

Vi kommer att ta upp allt detta och mycket annat. Vi tittar närmare på allt du behöver veta när det gäller sommardäck för säker och optimal körning under sommaren.

Vad är sommardäck?

Sommardäck är utformade speciellt för körning i varmare väder – vid temperaturer över sju grader. Däcken innehåller en lägre andel naturgummi, vilket gör att de är hårdare än vinterdäck. Detta är en viktig egenskap hos däcken eftersom däcken blir mjukare i det varma vädret på sommaren. Däcken är därför anpassade till väderförhållandena, eftersom ett för mjukt däck på en varm vägg inte skulle vara en optimal lösning. Just därför är det viktigt att byta till sommardäck när sommaren närmar sig.

93984

Dessutom är slitbanan på sommardäck också jämnare och slätare än på vinterdäck. Det gör att du får mycket bättre grepp på varma och torra vägar. Som du vet kan det fortfarande regna på sommaren – speciellt i Sverige – och däcken har därför fortfarande djupa spår i slitbanan som effektivt leder bort vatten från däcket. Detta gör att du får bra grepp – även på våta vägar. Man skulle kunna tro att vi säljer däck på Biltema, men det gör vi inte.

Därför bör du byta till sommardäck

Många bilister väljer idag att köra på året runt-däck, eftersom det kan upplevas som en enklare och billigare lösning. Men faktum är att det finns flera goda skäl att byta till däck som är utformade speciellt för sommarväder så snart temperaturen börjar stiga. Vi har samlat de viktigaste skälen till att du bör överväga att byta till sommardäck.

 1. Bättre grepp: Sommardäck är utformade för att fungera optimalt i varmare väder. De har en hårdare gummiblandning och ett mindre däckmönster, vilket ger bättre grepp på både torra och våta vägbanor på sommaren. Det förbättrar också bilens bromsprestanda och ökar även trafiksäkerheten.

 2. Lägre bränsleförbrukning: Du kanske inte tror att det finns något samband, men faktum är att sommardäck också spelar roll för din bränsleförbrukning. Sommardäck har ett lägre rullmotstånd än till exempel året runt-däck, vilket gör att bilen drar mindre bränsle. Det kan göra att du sparar pengar på sikt.

 3. Längre livslängd: Genom att använda året runt-däck i varmt väder slits däcken snabbare, eftersom de är tillverkade av en mjukare gummiblandning. Om du byter till sommardäck kan du därför förlänga däckens livslängd. Det gör också att du slipper mycket krångel samtidigt du sparar pengar på sikt.

Som du kan se finns det flera goda skäl att byta ut dina vinterdäck eller året runt-däck mot en uppsättning sommardäck. Det optimerar inte bara din bilkörning under de varma månaderna, utan det är också en investering i din säkerhet och bilekonomi.

När ska du byta till sommardäck?

Vet du när det är dags att byta till sommardäck? Det gör vi dessbättre. Det är nämligen helt avgörande att du byter däck vid rätt tidpunkt. Det bidrar till att säkerställa optimala köregenskaper och säkerhet på vägarna.

Som en tumregel är april den perfekta månaden att byta från vinterdäck till sommardäck. I april är risken för låga temperaturer och halka mindre. Det gör att vägbanans temperatur lämpar sig bättre för sommardäck. Många väljer därför att byta till sommardäck under påsken och samtidigt göra bilen redo för våren.

Om du planerar att ta bilen till utlandet är det dock viktigt att du i förväg kollar upp vilka regler som tillämpas i det aktuella landet. Det kan t.ex. vara obligatoriskt att använda sommardäck vissa perioder under året. Faktum är att det finns särskilda regler för såväl sommar- som vinterdäck.

När du har bytt till sommardäck är det också viktigt att tänka på att du kommer att behöva demontera dem igen när vintern och isiga vägar kommer igen. En tumregel du kan följa här är att byta till vinterdäck när temperaturen sjunker under sju grader. Läs om hur du byter till vinterdäck här.

Att byta till sommardäck är inte bara en fråga om vädret, utan också om din säkerhet och bilens prestanda. Därför är det viktigt att känna till när det är dags att byta till sommardäck.

93985

Kontrollera dina sommardäck innan du monterar dem

Innan du sätter igång med att byta till sommardäck är det viktigt att du inspekterar dem noga. På så sätt slipper du krångel och kostnader om du skulle upptäcka något först efter att du har monterat däcken. Vi har sammanställt en lista över saker som du bör känna till.

 1. Gå igenom däcken noga och ta bort eventuella stenar eller annat som kan ha fastnat i däckens mönster. Detta eftersom däcken annars kan ta skada, med förkortad livslängd som följd.

 2. Det är också viktigt att du kontrollerar däckens mönsterdjup innan du byter till sommardäck. Om mönsterdjupet är mindre än 3 millimeter bör du köpa helt nya sommardäck, eftersom däckets väggrepp och förmåga att leda bort vatten då är kraftigt försämrad. Det är dock lagligt att köra med sommardäck med ett mönsterdjup ner till 1,6 millimeter.

 3. Även om du har förvarat dina däck på rätt sätt under vintern är det alltid en bra idé att kontrollera däckens ålder och skick. De kan lätt påverkas av slitage och de kanske behöver bytas ut.

Det finns med andra ord flera goda skäl till varför du bör kontrollera skicket på dina sommardäck innan du lägger på dem. På så sätt får du ut mesta möjliga av dem.

Här hittar du alla våra däcktillbehör som kan vara bekvämt att utforska innan du byter till sommardäck.

Så byter du till sommardäck steg för steg

Är du redo att smutsa ner händerna och själv byta till sommardäck? Vi har sammanställt en guide om hur du kommer igång. Och om du inte känner dig hågad att byta däcken själv, kan du alltid kontakta din lokala verkstad, som gärna hjälper dig med detta.

 1. Kontrollera dina däck: Innan du påbörjar processen med att byta till sommardäck är det viktigt att undersöka däcken noga. Kontrollera däcktrycket, att däcken inte läcker och att däcken inte är för slitna.

 2. Förbered bilen: Parkera bilen på en plan yta, lägg i handbromsen och lägg i en växel. Det gör att bilen inte kan sättas i rullning medan du byter däcken.

 3. Lokalisera lyftpunkterna: Lyftpunkterna är ofta markerade 20 centimeter från hjulet. Om du är osäker på var de är placerade hittar du information om detta i bilens manual. Placera sedan en domkraft mitt på lyftpunkten och hissa upp ett hjul i taget. Du hittar all vår lyftutrustning här.

 4. Lossa hjulbultarna: När du har hissat upp bilen något kan du börja lossa hjulbultarna på det första hjulet. Om hjulbultarna är svåra att lossa rekommenderar vi att du använder en mutterdragare.

 5. Byt ut hjulet: När du har lossat bultarna lyfter du försiktigt av hjulet och lyfter på det nya sommardäcket. Kom ihåg att kontrollera däckets rullriktning. Denna anges ofta med en liten pil.

 6. Dra åt bultarna på det nya däcket: Dra åt bultarna innan du sänker ner bilen. För att det ska gå lättare att lossa bultarna nästa gång du ska byta däck kan du smörja hjulbultarna med aluminiumpasta.

 7. Sänk ner bilen och efterdra hjulbultarna: När du har sänkt ner bilen drar du åt hjulbultarna. Tänk på att dra åt bultarna korsvis – det vill säga: dra åt bulten mitt emot den du just har dragit åt istället för bulten bredvid den. Använd en momentnyckel så att du inte drar åt bultarna för hårt. Kontrollera åtdragningsmomentet hos biltillverkaren och kom ihåg att efterdra hjulbultarna när du har kört cirka 50 km.

 8. Kontrollera däcktrycket: Använd därför en däcktrycksmätare för att kontrollera däcktrycket när hjulet har monterats. Det optimala däcktrycket hittar du i bilens manual. Du hittar alla våra däcktillbehör här.

 9. Upprepa processen: När du har rensat däckmönstret på det första hjulet går du igenom de olika stegen för alla fyra däcken. När du har bytt däck är det viktigt att du kommer ihåg att efterdra hjulbultarna.

Att byta till sommardäck kan för vissa kännas övermäktigt, men om du följer stegen ovan till punkt och pricka är det ganska enkelt. Om du trots det fortfarande känner dig osäker, är det bäst att du kontaktar en verkstad – för din och dina medtrafikanters säkerhet. Du hittar vår kompletta guide till däckbyte här.

Relaterade artiklar

Vilka bilverktyg behöver jag?

Vilka bilverktyg behöver jag?

Oavsett vilket intresse för bilverktyg du har, så finns det några verktyg som det alltid är bra att ha i garaget, och som ofta kommer väl tillhands. Vilka?

Vi har reservdelarna för din bil

Vi har reservdelarna för din bil

I vårt sökfält på hemsidan och i appen slår du in din bils registreringsnummer och får sedan fram ett förslag på reservdelar som kan passa din bilmodell.

Guide: Köp en domkraft till din bil

Guide: Köp en domkraft till din bil

I den här guiden berättar vi allt du behöver tänka på när du ska köpa en domkraft till ditt fordon.