DIY – gör det själv-projekt i hemmet

Det finns snygga och praktiska DIY-projekt för alla, så väl för nybörjaren som den riktiga mäster-pysslaren. Det finns mycket du kan förändra, uppgradera eller renovera i hemmet. Med en gnutta kreativitet och rätt utrustning kan du ge dina möbler ett nytt liv, eller skapa helt ny inredning!

Men vad betyder DIY egentligen?
DIY, eller ”Gör-det-själv” projekt som man också kallar det, blir alltmer populära. Många har börjat inse tjusningen i att med små medel, göra om och piffa till där hemma, och på så vis ge sina slitna möbler nytt liv. Med DIY-projekt ska det inte kosta skjortan att piffa till den gamla byrån, fixa nya matbordsstolar eller fräscha upp soffbordet. Det är din kreativitet och ambitionsnivå som sätter gränserna helt enkelt.

Här delar vi med oss av vad några av de DIY-projekt som våra kunder har pysslat med, med material från oss på Biltema. Låt DIY-inspirationen flöda!

Gör om dina stolar – fläta med juterep

Har dina stolsdynor tappat formen, färgen eller utseendet? Kanske har du spillt något som inte går att få bort, eller så har stolarna några år på nacken? Kanske går du i tankarna att köpa nya stolar? Gör inte det, utan förläng stolens livslängd med en ny flätad sits i stället!

Med hjälp av slitstarkt juterep kan du, likt en av våra kunder, förvandla din gamla stol till en riktigt matbordsdröm! Det finns olika typer av tekniker för hur man flätar en stolsdyna, antingen kan du göra det i ett rutmönster som bilderna nedan, eller så kan du göra det i ett kuvertmönster. Vårt bästa tips för hur du går till väga med flätningen är att googla dig fram – för det är inte så svårt som det kanske ser ut att vara.

82611

Flätad stolsits - Vår kund har flätat en ny stolsits med vårt juterep, och visst blev resultatet helt fantastiskt? Foto: @rimeligfint.

Enkel makeover av din byrå

Har du en byrå som börjar sjunga på sista versen? Kanske har den lite repor eller så har du tröttnat på dess utseende och färg. Innan du beger dig till möbelaffären för att köpa en ny så tycker vi att du ska ge det ett försök med att ge den en makeover först! Du förändrar nämligen enkelt din byrå med ny färg, nya knoppar och handtag.

Så blir din byrå som ny:

  1. Börja med att ta bort de knoppar eller beslag du redan har.
  2. Tvätta möbeln grundligt och spackla igen eventuella hål från beslagen eller repor om det behövs.
  3. Slipa hela möbeln med sandpapper och torka sedan av ordentligt. På så vis fäster den nya färgen bättre.
  4. När färgen har torkat kan du sedan montera dina nya handtag och voila, din möbel har fått ett nytt liv!
82612

Byrå - Våra läderhantag har gett den här byrån ett helt nytt och fräscht utseende. Foto: Stine Sveen.

Vårt utbud av handtag och knoppar

Ge dina krukor ett nytt utseende

Att måla om krukor ger dig utrymme för att vara riktigt kreativ, och kanske något ni kan göra hela familjen tillsammans? Med våra sprayfärger förvandlar ni enkelt era krukor till något unikt och personligt.

Innan du målar dina krukor är det viktigt att du rengör dem ordentligt och låter dem torka helt innan du tillsätter färg.

Om du ska måla med sprayfärg är det viktigt att du skakar burken först och håller rätt avstånd mellan sprayburken och krukan. Tänk också på att du kan behöva spraya flera lager, med cirka fem minuters intervall för att få rätt nyans. Vår rekommendation är att du målar med sprayfärgen utomhus på en plats där du inte är rädd för lite färgstänk, samt har på dig oömma kläder.

Våra sprayfärger

Gör om med dekorplast & kanalplast

Kanske har du ett gammalt soffbord eller avlastningsbord som du inte är helt nöjd med längre? Många bord blir dessvärre repiga med åren, det är nästan oundvikligt. Men i stället för att gå och köpa ett nytt direkt, kan du med små enkla medel skapa ett helt nytt bord!

Med snygg dekorplast eller tålig kanalplast förvandlar du enkelt ditt repiga soffbord till något nytt och fräscht, och ger det nytt liv igen. Med vår dekorplast är det nästan bara fantasin som sätter gränserna. Du kan nämligen förvandla en mängd olika inredningsdetaljer, avlastningsytor, bänkar eller hyllplan med hjälp av dekorplasten.

Om du väljer att arbeta med vår kanalplast, som är ett slitstarkt och tåligt material, skär du smidigast det med en fintandad såg. Har du exempelvis ett soffbord med en repig glasskiva som du är trött på? Ersätt glasskivan med kanalplasten! Skär ut rätt mått och fäst sedan kanalplasten med lim eller passande skruvar på den möbel du gör om.

82613

Toppskiva till soffbord - Här har en av våra kunder skapat en ny toppskiva till sitt soffbord med hjälp av vår kanalplast. Foto: @ny.variant

Träpinnar – till moderna underlägg

Vill du skapa en fin dukning till middagen? Eller vill du skydda matbordet från barnens spill? Med trästickor från vårt sortiment kan du skapa fina och praktiska matbordsunderlägg – som dessutom är snygga nog att ha framme vid middagsbjudningarna! Trästickorna limmar du enkelt ihop med vanligt trälim eller superlim. Olja in trästickorna innan du limmar ihop dem för ett snyggt och glansigt slutresultat. Dessutom kan inoljade träpinnar stå emot fukt och matspill bättre, och på så vis håller sig dina matbordsunderlägg snygga längre.

82614

Underlägg till matbordet - Stilrena underlägg till matbordet ger en festlig dukning. Här har en kund använt våra träpinnar till skapandet. Foto: @camillashjem

Relaterade artiklar

8 tips som sänker elräkningen

8 tips som sänker elräkningen

Det finns en hel del enkla och effektiva knep som du själv kan göra för att sänka dina elkostnader där hemma. Här har vi listat våra mest energisnåla tips!

Barnen flyttar hemifrån – 5 tips för renovering av hemmet

Barnen flyttar hemifrån – 5 tips för renovering av hemmet

När barnen flyttar hemifrån kan det kännas tomt. Men det är också en unik möjlighet för er att renovera och göra om hemma.

Barnrum med plats för kreativitet

Barnrum med plats för kreativitet

Stimulera barnens kreativitet genom att fylla barnrummet med kritor, färgpennor och penslar!