7 tips för belysning i trädgården

7 tips för belysning i trädgården

Utomhusbelysning skapar liv och rörelse i din trädgård, men kan också fungera som en trygghet när mörkret lägger sig. Genom att placera ut olika typer av belysning, på olika ställen i trädgården, skapar du dynamik och en trivsam utemiljö.

Det spelar ingen roll hur stor trädgård eller liten uteplats du har, med rätt typ av utomhusbelysning kan du skapa den mest magiska miljön för mysiga sensommarmiddagar eller som dekoration under höstens mörkare kvällar. En upplyst utemiljö kan dessutom vara en bidragande faktor till att avskräcka tjuvar.
Här kommer några tips på vad som kan vara bra att tänka på när du ska ljussätta din trädgård.

73536

Djur - Lekfull lampa till barnen

73535

Markbelysning - Belys rabatterna

73537

Hängande belysning - Dekorativa ljusglober

Utforska vårt sortiment av utomhusbelysning

1. Olika ljuskällor

För att skapa en effektfull ljuskuliss kan du placera ut olika typer av ljuskällor, med olika avstånd i trädgården. Variera mellan starka och lite svagare ljuskällor och låt avstånden bli större desto starkare ljuskällor du har. Genom att variera styrkan på ljuskällorna kan du också skapa ett djup i trädgården, genom att placera de starkaste lamporna längst bort och de svagare längre fram.

2. LED-lampor

LED-lampor förbrukar både mindre energi och har en längre livslängd än standard- och halogenbelysning. Du kan välja mellan LED-lampor med varmt eller kallt ljus och placera ut dessa strategiskt i trädgården. Tänk på att varmt ljus kan passa bättre nära uteplatsen, där ni vistas mycket.

3. Låt växterna lysa

Lek med ljussättningen och formerna som redan finns i din trädgård. Klä in buskarna med ljusnät, pryd gången med solcellslampor, låt trädstammen gnistra med hjälp av ljusslingor eller framhäv dina vackraste blommor med en strålkastare. Prova dig fram med olika typer av ljuskällor och ljusstyrkor. När du ska belysa grönskande växter är vårt tips att använda dig av kallare ljus, eftersom det framhäver grönskan lite mer.

4. Skapa ljuseffekter med solcellslampor

Låt trädgårdens uppbyggnad spela en avgörande faktor för hur du ljussätter din utomhusmiljö. Använd inte för starka lampor i förgrunden, eftersom de förtar skenet från de svagare lamporna i bakgrunden. Placera din belysning i olika nivåer, med exempelvis markbelysning, spotlights som lyser upp trädkronorna, ljusslingor i buskarna och en lykta vid entrén till huset. Använd dig av solcellslampor, som tänds när mörkret kryper på och släcks när morgonen gryr.

5. Njut av belysningen inifrån

Se till att placera utomhusbelysningen så att ni kan ta del av den mysiga utemiljön även när ni är inomhus. Kanske har ni ett stort träd som ni ser från matbordet? Lys upp stammen med en spotlight!
Eller trä en ljusslinga runt balkongräcket eller längst uteplatsens staket. Kanske kan ni placera någon extra belysning utanför barnens sovrum för att skapa en trygghet i mörkret?

6. Belys fasaden

Genom att klä husfasaden med utomhusbelysning skapar du en välkomnande och hemtrevlig känsla. På husfasaden kan det vara snyggast att använda sig av samma typ av ljuskällor, för att skapa en stilren helhetskänsla. Passa på att ljussätta entrén lite extra, och kanske har du ett husnummer på fasaden som behöver synas i mörkret?

7. Använd timer

Det finns ofta ingen anledning att ha på utomhusbelysningen hela natten. Förutom att du sparar el och pengar när den är släkt, så stör du inte heller en del nattaktiva djur och fåglar som kan besväras av belysningen nattetid. Koppla in belysningen till en timer och bestäm själv när lamporna ska tändas och släckas. Eller använd dig av lampor med ljussensorer. På så vis tänds belysningen när någon eller något rör sig i trädgården.

Relaterade artiklar

Solpaneler – framtidens energikälla

Solpaneler – framtidens energikälla

Allt fler använder solpaneler och producerar egen grön el, med hjälp av solen. Gör det du också!

Inred trädgården

Inred trädgården

Är det dags att göra i ordning trädgården inför säsongen? Kolla in vårt breda utbud av utemöbler som skapar din trädgårdsoas.

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Det finns många roliga och gröna projekt att ta sig ann i trädgården. Samla dina kreativa idéer och förverkliga dina trädgårdsdrömmar tillsammans med oss!