Gör din trädgård redo för frost och kyla

Våren är ofta den tid på året då vi arbetar mest i trädgården, men mycket av grunden för en fin trädgård läggs faktiskt nu på hösten, innan kylan sätter in på riktigt. Vi fick därför en pratstund med Torgeir Koteng, trädgårdsmästare och VD på Hagespesialisten i Norge, som i den här artikeln delar med sig av sju tips på vad du bör göra i trädgården nu i oktober.

Här är kom ihåg-listan du behöver innan vintern slår till i trädgården.

1. Töm vattenslangar

Det första tipset är det viktigaste:

– Om du bara ska göra en sak är det att se till att alla vattenslangar har tömts på vatten, säger Koteng.

Kontrollera även andra produkter som leder vatten, som vattenspridaren. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att dra åt utomhuskranar och säkerställa att regn- och smältvatten inte stoppas upp i avlopp och hängrännor.

2. Klipp och beskär häckar och träd

Hösten är en bra tid att klippa häcken och beskära träd i trädgården.

– Det är smart att kapa långa grenar och beskära träd och buskar så att de inte växer in på uppfarter och stör sikten, säger Koteng.

Du hittar naturligtvis utrustningen du behöver för detta hos oss. Eller vad sägs om detta smarta klippset i tre delar som innehåller både grensax, häcksax och sekatör?

Om du har en större häck rekommenderas en elektrisk häcksax. Kom ihåg batterier och laddare – de här kan du använda till en rad olika Biltema-produkter som ingår i samma MultiX-serie. 

Vår MultiX 36V serie

Men beskär inte för hårt, varnar trädgårdsmästaren.

– Det är stora skillnader mellan vad olika växter tål i form av beskärning. En del kan beskäras hårt medan andra bara får beskäras lätt. Tänk också på att häcken ska vara smalast upptill och bredast nedtill – så att ljuset kommer åt hela vägen ner.

92482

3. Använd komposten

När du ska samla upp trädgårdsavfallet är en skottkärra och sopsäckar bra att ha. Och om du inte redan har en kompost är det bara att få en på plats. Kolla in våra utmärkta tips om kompostering och vilka produkter du behöver.

För att komprimera avfallet är en kompostkvarn en riktigt bra lösning. Vår kompostkvarn fick priset «Bra köp» i Gör Det Självs test av kompostkvarnar 2023. Som tidningen själv sammanfattade det: ”Här får du mycket kompostkvarn för pengarna”.

Och här kommer vi till tips nummer tre, som är att rensa i rabatten:

– Ta bort det som har blommat över och som är dött och täck över med lite kompost av hög kvalitet så att perennerna överlever vintern så bra som möjligt, säger Koteng.

4. Låt löven ligga kvar, men klipp gräsmattan

Du kanske trodde att gräsklipparen kunde ha ställts undan för länge sedan? Det är lite för tidigt för det ännu, för enligt Koteng är det viktigt att man klipper gräsmattan så länge den växer.

– Om gräset är för långt när snön faller kan det ta lång tid innan gräsmattan blir grön igen på våren.

Om du vill göra riktigt fint i trädgården är det skönt att få krattat upp löven – alternativt att använda en lövblåsare. Vår lövblåsare både blåser och suger, och när du använder sugfunktionen mals löven effektivt ner till en tiondel av sin storlek.

Men visste du att det går utmärkt att låta löven ligga kvar på marken – att det till och med är att rekommendera?

– Kör över löven med gräsklipparen – gärna en varm höstkväll. De krossade löven ger bra näring till gräsmattan när våren kommer, tipsar Koteng.

När du har klippt klart bör du tvätta av gräsklipparen noggrant innan du ställer den på en torr, helst frostfri plats.

5. Säkra utebelysningen

Tips nummer fem är att gå igenom sladdar och utomhusbelysning:

– Se till att kontakter och transformatorer inte kan bli liggande i vatten eller täcks av snö. Om transformatorn till julbelysningen täcks av snö kommer den till slut att sluta fungera, säger Koteng.

92478

Skydda utemöblerna

Nu är uteplatsen nästan redo för hösten, men vi har några fler tips på lager.

Tips nummer sex är att täcka över utemöblerna och om möjligt ställa dem under tak.

Hos oss hittar du bland annat smarta presenningar till dina utemöbler. Glöm inte att tvätta och torka av utemöblerna innan du täcker över dem. Om det behövs kan du också applicera ett lager olja eller bets på dem. 

All inom utomhusfärg

Kom även ihåg att packa ner kuddarna och sittdynorna, exempelvis i en förvaringspåse som du tryggt kan förvara i boden.

7. Rengör och kom ihåg de första tipsen

Avslutningsvis påminner Koteng om vikten av att du rengör verktygen och redskapen när du har använt dem.

– Då håller de längre och det blir mycket trevligare att plocka fram den till våren.

Och när du har gjort det, kom ihåg att göra det som du läste om i inledningen av den här artikeln: Kom ihåg att stänga alla vattenkranar och tömma vattenslangarna. Efter det kan hösten komma!

Relaterade artiklar

Trädgården i november

Trädgården i november

Snö, övervintring och räfsa löv. Läs mer om våra tips för november här.

Trädgården i december

Trädgården i december

Snö, rådjur och fågelmat. Läs mer om våra tips för december här.

Idéer för en mysig eldstad i trädgården

Idéer för en mysig eldstad i trädgården

Funderar du på att skapa en egen eldstad hemma i trädgården? Det förstår vi! Läs mer om hur du går tillväga.