Guide: Så väljer du rätt bottenfärg till båten

Att se till att din båt har rätt bottenfärg inför säsongen är väldigt viktigt. Bottenfärgen hjälper till att hålla skrovet rent, vilket minskar både din bränsleförbrukning och friktion i vattnet. Att regelbundet underhålla och applicera rätt typ av bottenfärg är viktigt för att säkerställa båtens hållbarhet och prestanda.

Fyra fördelar med bottenfärg

1. Förebygga beväxning

Bottenfärgen används för att förebygga påväxten av alger, musslor, snäckor och andra organismer på båtens skrov. Om du får för mycket fastvuxna alger eller snäckor kan det påverka båtens vikt negativt.

2. Skydd mot korrosion

Bottenfärgen skyddar även båtens skrov mot korrosion, särskilt om du har en båt som är gjord av aluminium. Korrosion orsakas oftast av exponering för saltvatten.

3. Minskad bränsleförbrukning

Fastvuxna alger och snäckor gör din båt tyngre och ökar motståndet i vattnet, vilket påverkar bränsleförbrukningen negativt. Men eftersom bottenfärgen håller båtens skrov fri från alger och andra organismer så innebär det att du får en mer effektivt bränsleförbrukning när du använder rätt typ av bottenfärg.

4. Längre hållbarhet

En välunderhållen bottenfärg kan bidra till att förlänga din båts livslängd genom att minska risken för korrosion och andra skador som orsakas av fastvuxna alger eller snäckor.

Varför är det viktigt med rätt bottenfärg?

Att applicera bottenfärg på din båt är viktigt ur många aspekter, och vilken typ av bottenfärg du ska måla med beror främst på båtens material, vilken tidigare bottenfärg som använts, miljö- och juridiska regler och i vilka vatten du åker i.

Två typer av bottenfärg

Bottenfärger delas in i två huvudgrupper – självpolerande bottenfärger och hårda bottenfärger. Den självpolerande bottenfärgens filmtjocklek minskar efterhand som du kör i vattnet och bidrar till att hålla skrovet fritt från beväxning, medan den hårda bottenfärgen har ett olösligt bindemedel och är speciellt anpassat för att skapa minsta möjliga friktion för båten i vattnet.

Den stora skillnaden mellan självpolerande bottenfärger och hårda bottenfärger är att den hårda bottenfärgens filmtjocklek inte minskar vid användning, vilket den självpolerande gör. Hårda bottenfärger passar därför bättre till speedbåtar och regattasegelbåtar, medan de självpolerande bottenfärgerna kan användas på alla typer av båtar.

Välj rätt bottenfärg

Som sagt, att använda rätt bottenfärg till din båt är avgörande för en god båtsäsong och för att din båt ska hålla länge. Glöm inte att använda skyddsutrustning när du målar med bottenfärger.

Nedan kan du läsa mer om vilka typer av bottenfärger du hittar i vårt sortiment och vilka länder, och vatten, de är godkända för användning i. 

Självpolerande för västkusten

De här kopparoxidbaserade och självpolerande bottenfärgerna är tillåtna för västkusten, från Trelleborg i södra Sverige till den norska gränsen. Bottenfärgen kan användas på glasfiber, plywood, trä och stål och är tillåten för hastigheter upp till 25 knop. Bottenfärgen ska inte användas på aluminium.

Självpolerande för Östersjön

De här kopparoxidbaserade och självpolerande bottenfärgerna är tillåtna för Östersjön, från Örskär strax norr om Stockholm, till Trelleborg i söder. Bottenfärgen kan användas på glasfiber, plywood, trä och stål och är tillåten för hastigheter upp till 25 knop. Bottenfärgen ska inte användas på aluminium.

Självpolerande för finska vatten

De här kopparoxidbaserade och självpolerande bottenfärgerna är tillåtna i finska farvatten. Bottenfärgen kan användas på glasfiber, plywood, trä och stål och är tillåten för hastigheter upp till 25 knop. Bottenfärgen ska inte användas på aluminium. 

De här bottenfärgerna säljs enbart i Finland. 

Polerande och biocidfri – för insjöar och Bottenviken

De här polerande, biocidfria bottenfärgerna är godkända för områden med höga miljökrav, som till exempel insjöar och Bottenviken. Att färgen är biocidfri innebär att den inte innehåller något bekämpningsmedel som motverkar påväxt. Bottenfärgen kan användas på glasfiber, trä, plywood, stål och aluminium och är tillåten vid alla hastigheter.

Självpolerande för norska och danska kusten

De här kopparoxidbaserade och självpolerande bottenfärgerna är tillåtna för den norska och danska kusten. Bottenfärgen kan användas på glasfiber, plywood, trä och stål och är tillåten för hastigheter upp till 25 knop. Bottenfärgen ska inte användas på aluminium.

De här bottenfärgerna säljs enbart i Danmark och Norge. 

Hård och biocidfri – för insjöar och Bottenviken

De här hårda, biocidfria bottenfärgerna är godkända för områden med höga miljökrav, som till exempel insjöar och Bottenviken. Att färgen är biocidfri innebär att den inte innehåller något bekämpningsmedel som motverkar påväxt. Bottenfärgen kan användas på glasfiber, trä, plywood, stål och är tillåten vid alla hastigheter. Bottenfärgen ska inte användas på aluminium.

Späd med förtunning nr 2

Till spädning och rengöring av verktyg och penslar kan du använda Biltemas Förtunning nr 2.

Om du målar med bottenfärg i kallt väder kan färgen kännas tjock och trögflytande, då går det utmärkt att spä ut färgen med förtunningen, men max 10%, så att den blir mer lättarbetad.

Vårt sortiment av bottenfärger

Relaterade artiklar

Båtförberedelser inför våren

Båtförberedelser inför våren

Här listar vi allt du behöver veta för att göra båten redo inför säsongen.

Måla din båt

Måla din båt

Att måla båten kan vara en bra idé, och med lite övning och ”gör-det-själv-anda” kan du enkelt få ett riktigt bra resultat när båten behöver nytt liv

Rengöring av båten utvändigt och invändigt

Rengöring av båten utvändigt och invändigt

I den här artikeln fokuserar vi på rengöring av fendrar, teak och vattenlinjen.