Ta hand om ditt bilbatteri

Ta hand om ditt bilbatteri

Vi behöver alla kärlek – det gäller även batteriet i ditt fordon. Det lönar sig att ta hand om batteriet. Normal livslängd för bilens startbatteri är cirka 4 till 5 år, men om du tar väl hand om batteriet kan du förlänga dess livslängd. I vårt sortiment hittar du alla verktyg du behöver för att underhålla batteriet, t.ex. batteriladdare och batteripols-/kabelskorengöring.

Batterivård: laddning och rengöring

Batteriet fungerar bäst när det används regelbundet, eftersom batteriet laddas ur när det inte används. På vintern, när det är många minusgrader ute, kan du emellertid behöva ladda batteriet även om du kör bilen varje dag. I det här fallet är det värmaren och olika tillbehör som drar ström från batteriet, och korta körsträckor räcker inte för att batteriet ska laddas.

Du behöver naturligtvis ha en batteriladdare för att kunna ladda batteriet. I vårt sortiment hittar du garanterat en laddare som passar till ditt batteri. Innan du laddar är det viktigt att du kontrollerar att laddaren och batteriet har samma spänning!

Hitta din batteriladdare här

Håll batteriet rent genom att se till att det är torrt och rengör polerna och kabelskorna från korrosion. Fukt och smuts kan leda små strömmar till toppen och på så sätt öka självurladdningen.

Om batteriet har ett lock eller ett avtagbart skydd över varje cell, kontrollerar du nivån på batterivätskans yta – den ska vara cirka 5–10 mm ovanför blyplattorna. Fyll på med batterivatten, men var försiktig så att du inte överfyller batteriet. Om batteriet överfylls kommer det att flöda över nästa gång du laddar det!

Här hittar du batterivatten och andra tillsatsmedel

OBS!
Hantera aldrig batterier nära öppen låga eller gnistkällor. Syran i batteriet gör att det snabbt går hål i kläder, och om du skulle få batterisyra i ögat kan det orsaka allvarliga skador. Ladda alltid batteriet på en välventilerad plats.

Batteriförvaring

Ett batteri som används säsongsmässigt i t.ex. en båt eller MC måste underhållas regelbundet. Först måste vi dock hitta en lämplig plats att förvara batteriet på.
Den bästa platsen att förvara batterier på är ett torrt och svalt rum med en temperatur på cirka 15 grader. Observera att om förvaringstemperaturen sjunker under nollstrecket kan ett urladdat batteri frysa och spricka.

Innan du förvarar batteriet bör det vara fulladdat, och laddas fullt med cirka två månaders intervall. Detta förhindrar att batteriet laddar ur och gör att det är redo att användas efter förvaring.

För säsongsbatterier är en smart batteriladdare ett riktigt bra tillbehör, eftersom det automatiskt växlar till underhållsladdning när batteriet är fulladdat. Du behöver då inte komma ihåg att ladda batterierna du förvarar med jämna mellanrum.

Batterispänningen när batteriet inte har någon belastning indikerar dess laddningsnivå:

  • Spänningen utan belastning hos ett fulladdat batteri är cirka 12,7 V
  • Spänningen utan belastning hos ett batteri som är laddat till hälften är cirka 12,2 V
  • Spänningen utan belastning hos ett helt urladdat batteri är cirka 11,7 V

Relaterade artiklar

Åk på bilsemester!

Åk på bilsemester!

Ge dig ut på bilsemester och upptäck landet! Men innan du ger dig ut på vägen är det viktigt att du kontrollerar bilen.

Vi har reservdelarna för din bil

Vi har reservdelarna för din bil

I vårt sökfält på hemsidan och i appen slår du in din bils registreringsnummer och får sedan fram ett förslag på reservdelar som kan passa din bilmodell.

 Nio enkla steg till att byta hjulen själv

Nio enkla steg till att byta hjulen själv

Vi ger dig tipsen för hur du själv bytar hjul på bilen, för det är inte så svårt som man kanske tror!