Reflexer till hela familjen

Reflexer till hela familjen

Hösten och vintern kryper närmre, mörkret faller snabbare och ligger kvar allt längre om morgonen. När vi är ute och rör oss är det otroligt viktigt att vi har rätt kläder på oss, och att vi syns ordentligt för bilförare och andra trafikanter.
Visste du att cirka 40% av alla trafikolyckor där gående är inblandade sker när det är mörkt ute?

Syns du inte finns du inte, lyder ju talesättet – och det stämmer verkligen. När du bär reflexer reflekteras ljuset från bilens strålkastare i reflexen och du syns tydligt och minskar risken för en olycka.
Genom att bära reflexer syns du alltså mycket tydligare och minskar därför risken för en olycka.

När du bär mörka kläder, utan reflexer, upptäcker en bil med halvljus dig på cirka 20-30 meters avstånd. Om du däremot bär synliga reflexer så ser bilen dig redan på 125 meter. *
Du kan förmodligen själv göra matten och räkna ut hur livsavgörande det alltså kan vara att bära reflexer!

67800

Håll dig synlig - Med reflexer syns du bättre i mörkret

Reflexer i stan och på landet

Reflexer är inte bara bra att ha på sig när du promenerar längst en mörk landsväg, de är även bra att ha på sig när du går inne i stan eller rastar hunden i kvarteret. Det händer nämligen tyvärr även en del olyckor i tätbebyggda områden där det finns gatubelysning.
Väglag och sikt påverkar också din säkerhet när du rör dig ute i trafiken. Vid vått väglag syns du sämre och dessutom blir bilens bromssträcka längre, oavsett om du är ute på landet eller inne i stan. Är du ute och cyklar så är det  också viktigt att cykeln har fungerande reflexer och lampor – så att du syns ordentligt.

Var ska jag placera reflexerna?

Reflexer syns bäst när de är i rörelse, så ett tips är att placera de i ett hängande snöre från exempelvis jackfickorna eller på barnvagnen. Du kan med fördel också bära dina reflexer på armar och ben, eftersom de också är i rörelse när du är ute och promenerar eller cyklar.
Om du har möjlighet så är det en fördel om du placerar reflexerna så långt ner på kroppen eller vagnen som möjligt, så att de syns bäst i bilarnas halvljus. En reflex som sitter på benet har alltså större chans att reflekteras av bilens halvljus än en mössa med reflexer på.

Reflexer till barn

Glöm inte bort att sätta reflexer på det mest dyrbara du har. Oavsett om du följer med ut och är utrustad med reflexer så är det viktigt att ditt barn också har det. Barn som bär reflexer syns bra i bilarnas halvljus, eftersom de är kortare och hamnar i rätt höjd. I höst- och vintermörkret är det dessutom ofta mörkt när barnen åker till skolan, och ibland även när de är på väg hem – vilket gör det otroligt viktigt att de syns i trafiken.

67801

Träna med reflexer

Höstens och vinterns kvällslöprunda eller powerwalk sker ofta i mörkret, kanske på slingor som inte alltid är upplysta ordentligt.
Under en löptur rör du dig snabbt vilket innebär att du kan hamna i situationer där bilarna får syn på dig lite mer plötsligt än när du är ute på promenad. Då är det än mer viktigt att skydda dig med väl synliga reflexer eller ljuskällor på kroppen.

Vårt träningssortiment

Reflexer för hund och katt

Det är också viktigt att skydda sina fyrbenta vänner när de är ute och rör sig i mörkret. Katter springer ofta lösa utomhus, och de har tyvärr inte alltid det bästa av trafikvett.. Så gör din katt en tjänst och klä den med ett reflexhalsband.
Hundar är allt som oftast ute tillsammans med husse eller matte, som vi hoppas har reflexer eller lyse på sig i mörkret. Men även hunden ska med fördel ha en reflexväst eller ett hundhalsband med reflexer på sig, så att de syns ordentligt när de nyfiket springer runt och nosar.

Det finns inget som heter för mycket reflexer – man kan aldrig synas för mycket! Så reflexa dig och familjen ordentligt i mörkret, för din och andras skull.  

 Vårt utbud av reflexer

* Siffror hämtade från NFT - Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.
Läs mer på deras hemsida

Relaterade artiklar

Köpa hund – det här behöver du tänka på

Köpa hund – det här behöver du tänka på

Går du i tankarna att skaffa hund? I så fall finns där några saker du bör ha koll på innan du får besök av din fyrbenta familjemedlem.

5 steg till en snygg julbelysning

5 steg till en snygg julbelysning

Dekorera trädgården med utomhusbelysning - det skapar en garanterad julkänsla!

Allt till din katt

Allt till din katt

En katt kan förbättra din hälsa, minska stress och bidra till så mycket lycka och närhet. Vi hjälper dig med allt din fyrbenta vän behöver!