Så gör du bilen redo för vintern

Vintern ligger och lurar runt hörnet och på en del håll har snön redan börjat lägga sig på vägbanorna. Snö, slask och frost är bara några av sakerna som kan orsaka problem för bilen under vinterhalvåret. Det är med andra ord dags att göra bilen redo för tuffare väglag och kallare väder.

Vintervädret är ofta oförutsägbart, där blixthalka och plötsligt snöfall inte är ovanligt och kan komma att ställa till problem för den som inte är förberedd. Och just förberedelse är A och O för att slippa bli tagen på sängen av halt väglag och frostklädda rutor. 

68584

Frostklädda rutor - Investera i en bra isskrapa.

68582

Var förberedd - Förbered bilen på alla möjliga scenarion.

Byt däck i god tid

Det är lag på att din bil ska ha vinterdäck från den 1 december – 31 mars, om vinterväglag råder. Men vänta inte tills den första frosten ligger på vägen, byt till vinterdäck i god tid. För man vet aldrig när kölden plötsligt kommer på besök.
Vinterdäcken har ett djupare däckmönster och en annan typ av gummiblandning än vad sommardäcken har. Sommardäckens gummiblandning blir för hård när temperaturen sjunker, och därför är det bra om vinterdäcken sitter på när temperaturen kryper under +5C.

Säkerställ god sikt

Vinterväder innebär ofta frost på rutorna, snö och blöta väglag. Det är viktigt att du har förberett dig för att kunna ha god sikt trots vinterns alla prövningar. Glöm exempelvis inte att fylla på med spolarvätska som tål lägre temperaturer. Och förutom spolarvätskan är det också viktigt att du har en bra isskrapa och snöborste, så att du kan skrapa rent rutorna från snö och is.

Spraya bort frost och is

Det kan också vara en fördel att införskaffa sig en De-icer, som är en spray som snabbt tar bort frost och is på glas och gummi. Den kan komma att bli en riktig life saver under tidiga och iskalla morgnar.

Vill du ligga steget före?
Då ska du köpa en Pre-icer, som du sprayar på rutan redan innan frosten kommer. Pre-icern skapar en beläggning som absorberar fukten och förhindrar att den fastnar på rutan. På så vis försvinner frosten enkelt med hjälp av vindrutetorkarna eller med en trasa.
Du kan också ligga steget före med hjälp av ett snöskydd som du lägger på vindrutan, och som skyddar mot snö och förhindrar isbildning.
Har du ett stenskott i rutan?
Se till att laga det innan det blir frost, annars riskerar det att förvärras av kylan!

Se över vindrutetorkarna inför vintern

Du behöver även se över dina vindrutetorkare och torkarblad. Under höst och vinter är slitaget på torkarbladen högt på grund av saltning, snö och frost. Frosten resulterar i att torkarbladen fryser fast på rutan, vilket kan orsaka slitage.
Se därför över status på dina torkarblad och byta ut dem om det behövs. Hos oss hittar du kvalitativa torkarblad och torkarutrustning, och du kan enkelt söka på din bils registreringsnummer för att hitta rätt torkarblad.

Utforska vår torkarutrustning

Så monterar du dina Clear Vision torkarblad

Våra Clear Vision torkarblad är ett innovativt torkarblad som är optimerat för alla väderlekar, och passar de flesta bilmodeller. I vår guide Så monterar du dina Clear Vision torkarblad visar vi dig hur du enkelt monterar dem.

Läs vår guide och se monteringsfilmer

Ge batteriet lite kärlek

Bilens batteri ser till att din bil kan starta korrekt, och är ju därför som du säkert förstår, en väldigt central funktion i din bil. Under vintern och kylan händer det att batteriet laddas ur snabbare.
På vintern behöver bilens startmotor också arbeta lite hårdare för att starta den kalla motorn, vilket kräver att batteriet orkar ge tillräckligt med ström för detta.
Så för att undvika strul med batteriet bör du emellanåt köra längre sträckor med din bil, för att ladda upp batteriet. Se även över så att batteriets poler är rena och att batterivattnet täcker cellerna.

Har du en elbil?
Glöm inte att elbilens räckvidd minskar vid kallare väder och att du alltid bör koppla in den om du parkerar utomhus. På så vis kan du förvärma bilen och batteriet, och ökar således räckvidden eftersom motorn redan är uppvärmd vid start.

68583

Vaxa bilen

Det är inte bara på våren det kan vara bra att ge bilen en grundlig tvätt och vaxning. På vintern kan vägsaltet orsaka rost på bilen och det är därför bra att skydda bilens alla ytor med ett bilvax. Bilvaxet du använder bör vara slitstarkt och hållbart, så att det skyddar bilen hela vintern. Vi lovar att bilen kommer tacka dig.
Bilvaxet skapar en yta som gör att smuts och fukt inte fäster lika lätt på lacken, tack vare den vattenavstötande förmågan. Detta gör bilen lättare att underhålla och tvätta, vilket är en fördel på vintern.

Utrusta bilen med vinterutrustning

Vinterväglag kan ibland bjuda på överraskningar. Överraskningar man kanske helst hade undvikit eftersom det kan röra sig om trafikolyckor, köer, frost, strulande bilbatterier eller kraftigt snöfall. Ett tips är att utrusta bilen med lite extra vinterutrustning, ifall du skulle bli sittande i köer eller behöva gräva fram bilen ur snödrivor. Det kan också vara bra att använda sig av snökedjor om du ska köra på riktigt snöiga och isiga vägar. Med snökedjor får bilen ännu bättre grepp och tar dig fram säkert.

Bra att ha i bilen

  • Låsolja
  • Isskrapa och liten snöskyffel
  • Snökedjor
  • Ficklampa
  • Filt och varma kläder
  • Ordentliga och varma vantar
  • Bogserlina
  • Reflexväst
  • Startkablar

Psst.. Vill du ha ett riktigt praktiskt tips?
Förvara en flaska med grus i bilen. Gruset kan komma händigt om du skulle köra fast eller vill förebygga att fastna när du har parkerat. Häll ut lite sand och parkera med däcken på sanden, så får du förhoppningsvis bättre fäste i snön när du ska köra iväg igen.

Relaterade artiklar

Reflexer till hela familjen

Reflexer till hela familjen

Här kommer en bra guide om reflexer så vi syns när mörkret faller.

Ta hand om ditt bilbatteri

Ta hand om ditt bilbatteri

Vi behöver alla kärlek – det gäller även batteriet i ditt fordon. Det lönar sig att ta hand om batteriet och vi berättar hur!

 Nio enkla steg till att byta hjulen själv

Nio enkla steg till att byta hjulen själv

Vi ger dig tipsen för hur du själv bytar hjul på bilen, för det är inte så svårt som man kanske tror!