Så monterar du ditt takavvattningssystem

Så monterar du ditt takavvattningssystem

I vårt nordiska klimat, där det ofta är nederbörd är det väldigt viktigt att våra hus har ordentlig takavvattning, så att regnvattnet samlas upp ordentligt. Utan takavvattning riskerar man att få vattenskador på fasaden och husgrunden, vilket alla husägare givetvis vill undvika.

Men hur sätter man upp sin takavvattning? Och vad är bra att tänka på?
Vi guidar dig genom arbetet, för det är inte så krångligt!

Verktyg som kan vara bra att ha:

 • Penna och papper
 • Tumstock
 • Bågfil
 • Tång
 • Skruvdragare
 • Fogmassa för plåt
 • Eventuellt ett snöre eller krokbockare

Förberedelser gör jobbet enklare

Innan du börjar montera ihop ditt takavvattningssystem är det några saker som kan vara bra att ha gjort innan, för att ditt arbete ska blir enklare och smidigare. En sak som är bra att börja med är att noga läsa igenom din manual och lägg ut alla delarna av takavvattningssystemet så att du ser hur de ska hänga ihop och fungerar. 

63868

Dimensionering

Vår takavvattning är dimensionerad för att klara vatten från en takyta på upp till 125 m² per stuprör, när taklutningen är maximalt 45°. Den klarar de flesta bostadshus och mindre fastigheter men för att vara på den säkra sidan är det alltid bra att kontrollmäta innan.
Du behöver ha ett stuprör var tionde meter. Är taket längre än 10 meter behöver du därför ha mer än ett stuprör där.

Fall på hängrännan

För att vattnet ska rinna dit du vill är det viktigt att din hängränna lutar något. Mellan 3 – 5 millimeter per meter är ett bra utgångsmått för att du ska få tillräckligt med fall.

Montering

 1. Rännkrok
  De rännkrokar som håller uppe hängrännan ska du montera på takfoten med cirka 60 cm mellanrum. Fäst den första och sista kroken 10 cm från rännans ändar. Du ska bocka rännkrokarna utifrån takets lutning. Hur mycket du ska bocka dem kan du läsa i vår manual.
 2. Omvikningskupan
  Innan du sen börjar montera hängrännan i de uppsatta rännkrokarna ska du förbereda och montera omvikningskupan. Detta gör du enklast på marken. Hur du gör detta kan du också läsa i vår manual.
 3. Ränngavel
  Nu ska du montera ränngaveln, och även det gör du lättast på marken först. Lägg en sträng fogmassa i kanten på rännan och skjut sedan in gaveln ca 15 mm från rännans ände.
 4. Hängrännan
  Nu kan du montera hängrännan i rännkrokarna, så att baksidan ligger under den lilla nabben i krokens bakkant.
 5. Rännskarv
  Nu är det dags att skarva rännorna. Det gör du genom att haka fast rännskarvens bakkant om rännorna. Se till att rännskarvens bakkant ligger mot rännorna medan du lägger skarvens frambygel över rännvulsten och pressar ner den.
 6. Rörvinkel och mellanstycke
  Det är nu du ska montera en rörvinkel på omvikningskurvan. Börja med att mäta avståndet mellan rörvinklarnas ändar och kapa mellanstycket ca 12 cm längre än avståndet. Mellanstycket sticks in i den nedre rörvinkeln och träs på den övre rörvinkeln. Montera sedan fast stupröret.
 7. Rörsvep
  Strax under stuprörets böj ska du montera rörsvepet på väggen. Svepen ska monteras med högst 2 meters mellanrum, vertikalt under varandra. Om svepen monteras i trä ska du använda skruv, och om den monteras i betong eller tegel så ska du använda skruv och plugg. När svepen är monterade i väggen kan du sätta fast stupröret.
 8. Vattenavledning
  Om ditt stuprör ska leda vattnet till markavloppet ska du nu använda en muff och en renstratt. Förse stupröret med ett påskjutsrör som ligger utanpå stupröret och förs ner i renstratten. Om du istället ska leda ut vattnet på marken så kan du montera en utkastare direkt på stupröret.
 9. Ställbara rännkrokar
  Använder du ställbara rännkrokar är sista steget att se över lutningen på rännkrokarna och ställa in dem så att lutningen är korrekt. Fullständiga steg för hur du går tillväga hittar du i vår manual (länk).

Bra att tänka på:

För att hålla ditt takavvattningssystem i bra skick är det viktigt att du några gånger om året rensar rännorna från nedfallna grenar och löv. Montera gärna någon form av lövskydd i hängrännan som förhindrar att stuprören sätts igen. Du kan tvätta av alla detaljer med vanligt rengöringsmedel och vatten.

Ladda ner manual

Vi vill hjälpa dig så mycket vi kan på vägen till ett lyckat takavvattningssystem. Du är givetvis alltid välkommen in till något av våra varuhus för rådgivning. Vi har också en fullständig manual med monteringsguide för vårt takavvattningssystem, som du enkelt kan ladda ner. 
Ladda ner takavvattningsmanualen

Lycka till, och glöm inte att ta det lugnt och fika lite mellan monteringsrundorna! 

Här hittar du vårt fulla sortiment med takavvattning

Relaterade artiklar

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Oavsett storlek på din trädgård så finns det många roliga och gröna projekt att ta sig ann.

Kompostera mera!

Kompostera mera!

Du kan enkelt förvandla ditt trädgårdsavfall och matavfall till kompost på 1-2 år. Komposten kan sedan användas för att befrukta växter i trädgården.

6 färgstarka tips för utomhusmålningen

6 färgstarka tips för utomhusmålningen

Innan du drar igång med den roliga målningen är det nämligen viktigt att du gör ett ordentligt och grundligt förarbete. Vi hjälper dig!