Skapa lä och skugga med balkongskydd

Skapa lä och skugga med balkongskydd

Letar du efter en lösning som kan ge dig mer avskildhet på din balkong? Eller behöver du skydda dig mot sol eller vind? Då kan lösningen vara någon typ av balkongskydd. Det finns flera olika sätt att skärma av på, och i denna guide går vi igenom de olika alternativen – några är klassiska, andra mer kreativa. Läs vidare för att ta reda på hur du kan uppgradera din uteplats så att balkongen blir en plats där du vill vara.

Det finns flera fördelar med balkongskydd

Har du funderat på att sätta upp balkongskydd? Det är en lösning som faktiskt har flera olika fördelar.

 1. Du får avskildhet: Drömmer du om att få lite mer avskildhet på balkongen? Då kan balkongskydd vara en lösning. De gör att du kan sitta på balkongen utan att behöva tänka på nyfikna blickar från grannar eller förbipasserande. Det är särskilt bra lösning om du bor i ett område där avståndet är kort mellan lägenheterna.

 2. Få skugga varma dagar: En solig balkong är härligt, men det är skönt att ha möjlighet att kunna få skugga – speciellt riktigt varma sommardagar när solen steker. Med balkongskydd kan du njut av det fina vädret på balkongen utan att det blir för varmt.

 3. Skapa lä mot vinden: Bor du högt upp eller ligger vinden ofta på mot din balkong? Faktum är att balkongskydd också kan skapa lä mot vinden när du sitter ute på balkongen. Det kan också göra det behagligare att sitta där.

 4. Höj mysfaktorn: Balkongskydd är inte bara praktiskt. Det kan också ge en ombonad känsla och höja mysfaktorn. Det finns flera olika lösningar och mönster att välja mellan så att du kan utforma ditt uterum precis som du vill ha det.

Det finns med andra ord flera goda skäl att investera i balkongskydd, eftersom det kan bidra till att förbättra din balkong på mer än ett sätt.

Välj mellan flera olika typer av balkongskydd

När det kommer till solskydd finns det flera olika alternativ och lösningar som du kan titta närmare på. Egentligen handlar det bara om att tänka lite kreativt så att lösningen passar just din balkong och dina behov. Vi har sammanställt ett antal lösningar som du kan hämta inspiration från – några är klassiska, andra är kreativa.

Traditionella balkongskydd

Du känner säkert till den traditionella typen av balkongskydd, parasollen, som du enkelt monterar på balkongräcket. Det är en självklar lösning att ta till, och skyddet skyddar både mot solens strålar och vinden. Dessutom fungerar det som ett insynsskydd gentemot de andra inne på gården. När du ska hitta rätt lösning för balkongen är det viktigt att du hittar en som passar för just ditt balkongräcke. På så sätt säkerställer du att skyddet fungerar som det är tänkt.

Skyddet är enkelt att montera. Materialet är vanligtvis utrustat med öglor i hörnen, och allt du behöver göra är att fästa dem i balkongräcket med buntband. Det smarta med den här typen av balkongskydd är också att det är lätt att ta bort igen om du vill ta in det över vintern. Men du kan också låta det sitta kvar året runt om du föredrar det. Materialet är också lätt att underhålla, och det är en bra idé att göra det regelbundet. Det räcker att du vid behov torkar av skyddet med en trasa som du fuktar i en tvållösning.

Använd balkonglådor, planteringslådor eller krukor

Om du vågar testa en alternativ lösning, kan du använda balkonglådor, planteringslådor eller krukor med växter eller blommor i som avskärmning. Du kan också skapa en växtvägg som skärmar av mot grannarnas balkonger. Detta är den perfekta lösningen för dig som vill ha lite mer avskildhet när du sitter på balkongen. När blommorna eller växterna står i full blom kan de nämligen hjälpa till att skärma av mot nyfikna blickar. Samtidigt höjer det ju mysfaktorn hos din privata oas.

Behöver du fler idéer på hur du kan inreda balkongen så att den blir både funktionell och mysig? Då hittar du inspiration till inredningen av balkongen här.

Sätt upp en segelduk som balkongskydd

Du kan också använda ett trekantigt solskydd i tyg som insynsskydd och solskydd. Du kanske tänker att man bara kan använda ett sådant på terrasser, men det utmärkt att sätta upp även på balkongen. Det krävs dock att det finns något att fästa solskyddet i och spänna upp det mellan. Att använda ett solsegel som balkongskydd fungerar i regel som bäst om du bör högst upp i huset, där vinden kan upplevas som mer störande och där solen kan steka lite mer.

Ett solsegel är vanligtvis tillverkat i UV-beständigt och vattentätt tyg, som gör att tyget blir både slitstarkt och hållbart. När du ska välja rätt modell är det viktigt att du vilka mått skyddet har, så att det passar exakt till din balkong. När det kommer till underhåll kräver ett solsegel minimalt med underhåll. När vintern kommer är det enkelt att packa ihop seglet och förvara tills det är dags att använda balkongen igen.

95434

Skärma av balkongen med ett klassiskt parasoll

Om du vill ha ett praktiskt och flexibelt skydd som kan ge skugga mot solen är det självklara valet en klassisk parasoll. Det är enkelt att sätta skyddet i en parasollfot, och du kan också enkelt flytta runt det beroende på var på himlen solen står. På så sätt skapar du enkelt en skuggig plats där du behöver det. När du inte använder parasollet är det enkelt att plocka ner skyddet – det är med andra ord både funktionellt och flexibelt. Förutom att ett parasoll är funktionellt skapar det även en mysig atmosfär på balkongen som inbjuder till mysig samvaro.

Montera en sidomarkis

Om du vill skärma av hela balkongen mot såväl vind och sol som mot nyfikna blickar från grannbalkongerna, kan du sätta upp en sidomarkis som ett alternativ till ett traditionellt balkongskydd. Det är perfekt för att stänga ute solens strålar när solen står lågt på himlen och som skydd mot lätt vind.

95435

Sidomarkiser är vanligtvis tillverkad av polyester. Det gör att den är både vattenavvisande och UV-beständig. En markis är också en flexibel lösning. Det är enkelt att rulla ut den, och när den inte längre används rullar du bara upp den i kassetten igen. Där är den väl skyddad – tills nästa gång du ska sitta på balkongen. Så oavsett om du vill skapa lä, skugga eller skydda mot insyn är en sidomarkis en bra lösning.

Rätt sladdlösa verktyg för balkongprojektet

Om du inte har börjat samla en serie med elverktyg ännu, rekommenderar vi vår MultiX 18V-serie. Då har du allt du behöver för alla dina renoveringsprojekt i hemmet. Inklusive projekt som att sätta upp balkongskydd. Se hela MultiX 18V-serien.

Med MultiX 18V har du ett stort urval av batteridrivna maskiner som alla kan användas med samma batteri. 

Hur fungerar det att använda plexiglasskivor som balkongskydd?

En annan, alternativ form av balkongskydd är plexiglasskivor. Skivorna är mångsidiga och kan användas för många olika ändamål – bland annat som avskärmning. De är både slitstarka och genomskinliga, och det gör dem till den perfekta lösningen om du vill ha en robust lösning som samtidigt är diskret.

För att välja rätt skivor är det extra viktigt att du väljer plexiglas som är UV-beständigt. Det är nödvändigt för att skivorna ska stå emot solens strålar. Det är enkelt att anpassa skivorna till just din balkong, och det smarta är att du både kan borra och såga i dem för att ge dem de perfekta måtten för ditt uterum. När du ska hitta rätt typ av plexiglasskivor är det viktigt att du väljer en stor skiva, så att du vet att din täcker sidan av din balkong optimalt. Och om den är för stor kan du naturligtvis såga till den så att den får de rätta måtten.

Tips: Plexiglasskivor som balkongskydd kan installeras på flera olika sätt. Du kan till exempel borra hål i skivorna och fästa dem i balkongräcket med buntband.

Hitta ditt balkongskydd på Biltema

Om du vill skärma av din balkong, hittar du ett brett utbud av olika typer av balkongskydd på Biltema. I sortimentet hittar du både traditionella skydd, som du garanterat har sett flera exempel på hos lägenheterna på din gård. Du kan dock hitta flera alternativa lösningar som också enkelt kan användas som balkongskydd. På så sätt finns det något för alla. På Biltema hittar du:

Alla våra produkter är noggrant utvalda för att säkerställa hög kvalitet. Hitta ditt balkongskydd på Biltema och förvandla din balkong till ditt alldeles egna, privata uterum, skyddat mot både vind och sol.

Så väljer du rätt balkongskydd

Behöver du en avskärmning på balkongen – för att skydda dig mot vinden eller solen eller bara för att få lite mer avskildhet? Då har vi några bra tips för när du ska köpa balkongskydd.

95436

Fundera över vad huvudsyftet med balkongskyddet är

Detta då det finns flera olika lösningar och valet därför handlar om dina specifika behov och balkongens möjligheter.

Behöver du i första hand avskildhet?

 • Om du vill ha mer avskildhet när du sitter på balkongen, kan du med fördel välja ett traditionellt balkongskydd. Denna typ av skydd skärmar nämligen av runt hela balkongräcket och du slipper därför nyfikna blickar när du vistas på balkongen. Som en bonus skyddar avskärmningen också mot vinden.

 • Om du inte behöver riktigt så mycket avskärmning på balkongen men vill ha lite mer avskildhet, kan du också välja att sätta upp balkonglådor eller ställa krukor runt balkongen. Här kan blommor och höga växter hjälpa till att skärma av lite mot grannarna på gården. Det kommer samtidigt att bidra till att skapa en mysig, grön oas.

Vill du skydda dig mot solens strålar?

 • Om huvudsyftet med avskärmningen är att skydda hela balkongen mot solens starka strålar, kan du investera i ett solsegel. Det kräver dock att det finns något att fästa solseglet i på balkongen. Ett solsegel är en bra lösning om din balkong ligger högst upp i huset.

 • Du kan också skärma av mot UV-strålningen med ett helt vanligt parasoll. Det är en smidig lösning som många tar till. Det är ett praktiskt sätt att skapa en behaglig utemiljö varma dagar – på ett enkelt sätt som inte kräver någon montering.

Är huvudsyftet med avskärmningen att skapa lä?

 • Har din balkong ett läge som gör att vindriktningen ofta stör? Då kan du överväga att montera en sidomarkis. När du drar ut sidomarkisen fungerar den som en slags sköld som effektivt skyddar mot vinden. Det gör att du det blir trevligare att vistas på balkongen. Som en bonus fungerar sidomarkisen också som ett insynsskydd på balkongens sidor – antingen båda sidor eller den ena sidan, beroende på om du sätter upp en eller flera markiser. Om solen ofta lyser från en viss vinkel kan en sidomarkis också vara en effektiv lösning.

 • Plexiglasskivor är en bra lösning om du vill skärma av mot vinden på balkongen och samtidigt vill ha en diskret design, där ljuset utifrån fortfarande tränger igenom. Ljuset blockeras nämligen mer hos andra typer av balkongskydd. De genomskinliga skivorna släpper igenom solens strålar, men det smarta med skivorna är också att de skyddar mot UV-strålning. Det gör det till en smart lösning för dig som gärna vill sitta i lä – utan att behöva kompromissa med ljusinflödet.

Kolla upp vilka regler som gäller i fastigheten

Innan du bestämmer dig för vilken typ av balkongskydd som passar din balkong är det en bra idé att kontrollera om det finns några särskilda regler för trappuppgången, fastigheten eller föreningen. Det kan nämligen finnas olika regler för vad du får och inte får göra, för vissa vill att utseendet på alla balkonger är enhetligt. Det kan även finnas regler för hur hög avskärmningen får vara. Om du är osäker på vad du får och inte får göra, är det alltid en bra idé att kolla upp reglerna innan du sätter igång med ditt balkongprojekt.

Ta väl hand om ditt balkongskydd

Om du vill att ditt balkongskydd ska hålla i många år framöver, är det viktigt att du också tänker på att ta väl hand om skyddet och eventuellt underhåller det löpande. Det finns flera saker du kan ta hänsyn till.

 1. Förvaring: Om det går att ta ner balkongskyddet är det en bra idé att göra det och förvara det inne över vintern. Det är också en bra idé att ta bort skyddet när väderförhållandena kan skada skydden. Det kan till exempel vara hård vin eller kraftigt snöfall. Väderförhållandena kan utsätta balkongskyddet för slitage, och genom att förvara det inne över vintern kan du förlänga livslängden på det.

 2. Återkommande rengöring: Oavsett vilken typ av balkongskydd du behöver, är det en bra idé att rengöra den med jämna mellanrum. Du kan till exempel torka av balkongskyddet med en fuktig trasa eller spola av den med en vattenslang. Smuts och damm fastnar lätt på materialen. Genom att rengöra balkongskyddet förlänger du dess livslängd, men du ser samtidigt så klart också till att balkongen ser mer inbjudande ut, så att du vill vara på den.

Om du följer råden i denna guide kan du ta väl hand om ditt balkongskydd och eventuellt förlänga livslängden på det.

Relaterade artiklar

Tips för ordning i hemmet

Tips för ordning i hemmet

Här delar vi med oss av några praktiska lösningar för en mer ordningsam vardag!

Inred trädgården

Inred trädgården

Är det dags att göra i ordning trädgården inför säsongen? Kolla in vårt breda utbud av utemöbler som skapar din trädgårdsoas.

Guide - välj rätt elverktyg

Guide - välj rätt elverktyg

Här guidar vi dig genom några av de elverktyg som kan vara bra att ha hemma, och som du hittar i vår smarta MultiX-serie 18V.