Trädgårdspumpar – en hjälpande hand i trädgården och hemmet

Trädgårdspumpar – en hjälpande hand i trädgården och hemmet

En trädgårdspump kan vara ett effektivt och hjälpsamt verktyg när du behöver transportera och ta bort vatten från en plats till en annan, oavsett om du ska tömma en pool, vattna grönsakslandet eller kanske rent av rädda en källare från översvämning.

Trädgårdspump – smidig bevattningspump med brett användningsområde

En trädgårdspump kan användas till en mängd olika saker såsom bevattning, dränering och tömning av vattenbehållare, transport av vatten ifrån exempelvis en brunn eller rent av tömning av pooler och bassänger.

Trädgårdspumpar, eller också kallat bevattningspumpar, kan i stort sett användas året runt. De är lätta att underhålla och pumpar vatten med ett ordentligt tryck. Pumparna är enkla att starta och stänga av, samt hantera och transportera. De har en stark sugkraft och tryckprestanda vilket gör dem effektiva för sitt ändamål och enkla att använda i hemmet och i trädgården.

Frostkänsliga trädgårdspumpar

Glöm inte bort att din vattenpump måste så frostfritt året runt, oavsett om den används eller inte. Den är nämligen väldigt frostkänslig.

Olika typer av trädgårdspumpar 

Det finns en mängd olika typer av trädgårdspumpar. Här kan du läsa mer om de vattenpumpar som du hittar hos oss på Biltema.

Pumpautomat

En pumpautomat är placerad ovan vattnet och kräver en sugsland och tryckslang. Pumpautomater används främst vid vattenförsörjning till stugor eller trädgårdar, men ej som dricksvatten. Pumpautomaten startar och stänger av sig automatiskt när vattenkranen öppnas eller stängs.

Tillbehör till våra pumpautomater

Dränkbar pump

Din dränkbara pump sänks ner i vattnet och behöver endast en tryckslang för att transportera vatten. När du har sänkt ner pumpen i vattnet och flottören flyter upp aktiveras pumpen, och vattnet börjar pumpas. Den dränkbara pumpen kan användas som en tillfällig pump när du behöver transportera stora vattenmängder, tillexempel vid en översvämning.

Tillbehör till våra dränkbara pumpar

Trädgårdspumpar

Trädgårdspumpen placeras ovan vattnet och kräver en sugslang och tryckslang för att transportera vatten. Trädgårdspumpar, som du nästan kan lista ut på namnet, används främst för bevattning i trädgården när du ska transportera vatten från en brunn eller regntunna.

Tillbehör till våra trädgårdspumpar

Bensindriven vattenpump

Den bensindrivna vattenpumpen placeras ovan vatten och kräver sugslang och tryckslang för att transportera vatten. Den bensindrivna pumpen fungerar på samma sätt som trädgårdspumpen, fast med betydligt högre kapacitet. Därför är den perfekt vid transport av stora mängder vatten från exempelvis en sjö.

Tillbehör till våra bensindrivna pumpar

Vad ska jag tänka på när jag ska välja och använda en trädgårdspump?

1. Välj rätt typ av trädgårdpump

Det finns mängd olika pumpar att välja mellan. Vilken storlek på pump som man behöver bestäms av en mängd faktorer som hur mycket man behöver vattna och t ex hur djupt ner vattnet (från en brun) ska tas från.

På våra produktsidor kan du läsa mer och få fram vilken trädgårdspump som passar just ditt ändamål.

Se vårt sortiment av trägårdspumpar

2. Välj rätt flödeshastighet

Flödeshastigheten anges antingen hur många liter per minut eller per timme som vattenpumpen klarar av att pumpa fram.

Flödeshastigheten kommer också påverka vilket pris som pumpen har. Ska pumpen användas till att fylla stora kvantiteter vid upprepade tillfällen är det med fördel om pumpen har en högre flödeshastighet, men ska jag enbart vattna mina gräsmattan eller mina tomater räcker ett mindre flöde.

3. Pumpa vatten från en brunn?

Är du ute efter en pump som ska hjälpa till att transportera vatten från en brunn är det viktigt att mäta djupet i brunnen. Alla brunnar har olika djup och därför är det väldigt viktigt att mäta vilket förhållande som gäller i din trädgård.

4. Underhåll och förvaring av en trädgårdspump

Trädgårdspumpar kan som sagt användas större delen av året och som allt annat så behöver den med jämna mellanrum även underhållas. Pumpen innehåller få rörliga delar och kan därför anses som ganska enkel att sköta om.

Under vintern är det också bra och ta upp pumpen ur exempelvis brunnen och ha den förvarad på ett ställe där det kommer värmen kommer vara på. På så sätt förhindrar man att pumpen eller någon del av den kommer att frysa när det blir minusgrader. Under den här perioden kan jag dessutom kolla så att min pump ser fräsch ut och utföra eventuell service som den kan ha behov av.

Det är viktigt att tänka på att varje pump är unik och därför bör man alltid följa de instruktioner som följer med vid köpet. För varje pump hos oss på Biltema hittar du manualer och viktiga dokument för varje pump på dess produktsida under ”Manualer och Dokument”. Här kan du allt kring användningsområden, till montering och hur du ska förvara och ta hand om den.

Relaterade artiklar

Trädgårdskalender - månad för månad

Trädgårdskalender - månad för månad

En kalender för ditt trädgårdsarbete. Här guidar vi dig månad för månad.

Kompostera mera

Kompostera mera

Du kan enkelt förvandla ditt trädgårdsavfall och matavfall till kompost på 1-2 år. Vi guidar dig i hur du gör!

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Det finns många roliga och gröna projekt att ta sig ann i trädgården. Samla dina kreativa idéer och förverkliga dina trädgårdsdrömmar tillsammans med oss!