Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Trädgårdspumpar

Köpguide trädgårdspumpar – hitta rätt vattenpump för tömning och transport av vatten

En trädgårdspump kan vara ett oumbärligt hjälpmedel när du vill transportera vatten från en plats till en annan, oavsett om du ska tömma en pool eller vattna grönsakslandet. Här går vi igenom det du behöver veta för att välja en trädgårdspump som passar dig och dina behov.

Ska du pumpa rent eller smutsigt vatten?

Vattenkvaliteten påverkar vilken typ av trädgårdspump du bör välja. Eftersom varje pump är utformad för att hantera en specifik vattentyp kan den ta skada om den används tillsammans med vissa typer av vatten. Ta därför reda på vattenkvaliteten innan du börjar titta på trädgårdspumpar.

Hur högt kan vattenpumpen trycka upp vattnet?

Med tryckhöjd eller sughöjd menas hur högt pumpen kan pressa eller suga upp vattnet. Värdet mäts från vattenytan till den påkopplade slangens högsta punkt. Vid maximal tryck- eller sughöjd pressar eller suger pumpen endast upp vattnet så att det finns vatten i slangen utan att det rinner ut. Den ger alltså mest vatten vid vattenytan där höjden är noll och inget vatten vid maximal tryck- eller sughöjd. Generellt sett kan det vara bra att välja en pump med en högre värde än den höjd du tänker pumpa vattnet.

Hur snabbt kan trädgårdspumpen pumpa vattnet?

Flödeshastigheten anges i kubikmeter per timme och avser hur mycket vatten trädgårdspumpen kan förflytta under en timme. Flödeshastigheten mäts alltid vid pumpen, vilket innebär att hastigheten inte nödvändigtvis är densamma när du har kopplat på en slang.

Olika typer av trädgårdspumpar och vattenpumpar

Dränkbar pump

Biltemas dränkbara pump är gjord för att sänkas ner i vattnet och passar utmärkt för att tömma översvämmade källare, pooler, dammar med mera. Den kan även användas för att transportera vatten från exempelvis en brunn eller sjö. Glöm inte att kontrollera dess maximala nedsänkningsdjup innan du slår till!

Ytpump

En ytpump placeras ovanför vattenytan och suger upp vattnet via en slang. Denna variant kan användas för att leverera vatten till bostäder, tömma båtar och källare eller för att vattna trädgården. I vårt sortiment hittar du flera olika typer av ytpumpar såsom bevattningspumpar, bensindrivna pumpar och pumpautomater

Vanliga frågor om trädgårdspumpar

Vad är en trädgårdspump?

Det är en pump som används för att pumpa och transportera vatten från en punkt till en annan.

När använder man en trädgårdspump?

En trädgårdspump kan användas vid exempelvis tömning av pooler och översvämmade källare. Den kan även användas för att transportera vatten från en punkt till en annan.

Hur mycket kostar en trädgårdspump?

Hos Biltema hittar du trädgårdspumpar från 299 kronor.