Vilken sovsäck ska jag välja?

Vilken sovsäck ska jag välja?

Det kan kännas svårt att veta vilken typ av sovsäck man ska ha med sig ut på campingen. Och vi förstår dig. Det finns ju så många olika sorter att välja mellan. Här ger vi dig våra bästa tips på vad du ska tänka på när du väljer sovsäck.

Att ha en bra sovsäck när du ska ge dig ut på campingen kan verkligen vara avgörande för om det blir en lyckad tur eller inte. För du vill ju varken frysa eller vara för varm under natten. Så, vad ska du då tänka på när du väljer en sovsäck?

Vilken sovsäck behöver jag?

För att svara på den frågan behöver du först ta reda på vilket temperatur det kommer vara under natten där du campar. Det är just skyddet för natttemperaturen som skiljer de flesta sovsäckar åt.

Därefter behöver du ta i beaktning hur mycket sovsäcken får lov att väga, och hur mycket plats du har för den. Ska du vandra långt kan det till exempel vara skönt med en lättare sovsäck.

Hitta din sovsäck här

Hur varm sovsäck behöver man ha?

När du utgår från vilken natttemperatur din sovsäck ska klara av bör du alltid se till att din sovsäck klarar en något lägre grad än den du faktiskt ska utsättas för. Det är nämligen alltid lättare att öppna upp och ventilera sovsäcken, än att behöva ligga och frysa. Generellt behöver också kvinnor lite varmare sovsäckar än vad män behöver.

Kalla nätter

Vid kalla nätter är ett tips att använda dubbla liggunderlag då den värsta kylan kommer underifrån. På så vis håller du dig varmare.

Lager på lager ger dig värme

Om du ska sova utomhus under de kalla vintermånaderna kan det vara en bra idé att sova i en dubbel sovsäck. Använd då en vintersovsäck i kombination med en sommarsovsäck, så håller du dig varm och skön hela natten. För den bästa värmen bör du ha en dunsovsäck närmast kroppen, och en syntetisk sovsäck ytterst.

Du kan också välja att komplettera din sovsäck med en sovsäckspåse i fleece eller ull innuti sovsäcken. En bra idé kan även vara att lägga en lakanpåse i sovsäcken för att bättre hålla värmen, och samtidigt skydda din sovsäck så att du slipper tvätta den lika ofta. För extra värme kan du även dra ett sovsäcksöverdrag utanpå sovsäcken.

Varma sovsäckar = tyngre sovsäckar

Som du kanske förstår är de varmare sovsäckarna mer kompakta och isolerade, vilket så klart resulterar i att de blir tyngre och lite större. Om det är en ultralätt sovsäck du är ute efter så kommer den att bli kallare, och lämpar sig således bättre vid din sommarcamping.

Den europeiska temperaturskalan EN13537

Sedan några år tillbaka testas och märks alla sovsäckar enligt ett europeiskt standardiserat system.
Temperaturskalan är uppdelad i fyra olika steg, för att klargöra vad de olika sovsäcksbenämningarna innebär för användaren.

 1. Övre gräns.
  Den övre temperaturgränsen anger den temperatur då du kan sova med kläder på dig utan att svettas.
 2. Komfort.
  Vid temperaturangivelsen komfort kan du sova bekvämt i en normal position.
 3. Nedre gräns.
  Vid denna temperaturangivelse kan en genomsnittlig man sova i åtta timmar i fosterställning utan att vakna.
 4. Extrem
  Den här temperaturangivelsen anger den lägsta temperaturen som en genomsnittlig kvinna kan vara i sex timmar utan att dö av kylan. Frostskador kan dock förekomma.

Den temperaturangivelse som du ska leta efter på sovsäcken är den som heter komforttemperaturen. Det är komforttemperaturen som anger vilken temperatur sovsäcken klarar att hålla dig varm och bekväm i.

89215

Att välja sovsäck - Välj sovsäck utifrån den yttre temperaturen och din kroppsbyggnad.

Ska jag köpa en dunsovsäck eller syntetsovsäck?

Det finns både dunsovsäckar och syntetiska sovsäckar ute på marknaden. Vilken du ska köpa beror på dina behov, och temperaturen som du ska campa i.

Fördelar med dunsovsäck

 • Håller dig varm vid lägre temperaturer än den syntetiska sovsäcken.
 • Bäst isoleringsförmåga i förhållande till sin vikt.
 • Tar mindre plats i packningen när du komprimerar den.
 • Väger mindre än syntetsovsäcken.

Fördelar med syntetsovsäck

 • Torkar snabbare än dunsovsäcken.
 • Oftast billigare än dunsovsäcken.
 • Står emot väta bättre än dunsovsäcken och är därför mer praktisk i fuktiga miljöer.
 • Slittålig.

Tvätta din sovsäck

För att din sovsäck ska hålla sig fräsch, och behålla sin funktion så behöver du tvätta den då och då. Men tvätta den inte för ofta, ibland kan det faktiskt räcka med att vädra sovsäcken efter campingturen.

Du ska alltid utgå från sovsäckens egna tvättråd. Men de flesta sovsäckar går att tvätta i tvättmaskinen med milt tvättmedel och utan sköljmedel, och mår bra av att antingen lufttorka eller köras försiktigt i torktumlaren.

Om det är en dunsovsäck du har tvättat och vill torka i maskin så glöm inte att köra maskinen på låg värme. Ett hett tips är att torktumla din dunsovsäck tillsammans med tennisbollar. Då fördelar sig dunet mer jämnt och din sovsäck blir ”fluffigare”.

Förvara din sovsäck

Din sovsäck mår bäst av att förvaras upphängd i ett torrt utrymme när den inte används. Du bör inte förvara din sovsäck hoptryckt i sin förvaringspåse, det mår inte fyllningen bra av.

Allt inom friluftsliv och camping

Relaterade artiklar

Campa med barnen - fyll minnesbanken med fina upplevelser

Campa med barnen - fyll minnesbanken med fina upplevelser

Fyll minnesbanken med fina minnen tillsammans med familjen, under campingturen.

Rengör campingutrustningen

Rengör campingutrustningen

Så rengör du din campingutrustning och får den att hålla längre.

Därför ska du ha en campinggrill

Därför ska du ha en campinggrill

Läs mer om fördelarna med en praktisk campinggrill.