Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Skruvmejslar

Köpguide skruvmejslar – hitta rätt mejsel för din skruv

Det finns skruvmejslar av flera olika sorter och storlekar. Den vanligaste mejseln är en enkel spårskruvmejsel men det finns även andra typer. Till exempel används precisionsmejslar för precisionsarbete samt torxnycklar och insexnycklar i andra fall. Läs vidare för att få reda på vilken skruvmejsel som är den rätta för dig.

Vilken skruvmejsel ska jag använda?

Den första frågan som du bör ställa dig när du ska köpa en mejsel är vilken sorts skruvmejsel du behöver. För att besvara denna fråga kan du titta på skruvhuvudet på den skruv som du vill kunna skruva i eller ur. Det är nämligen viktigt att använda rätt sorts mejsel och inte bara en lagom stor sådan. Om du använder fel verktyg för att skruva kommer det bli svårare eller kanske rent omöjligt att få jobbet gjort.

Detta är användningsområdena för de vanligaste skruvmejslarna:

  • Spårskruvmejsel kallas en skruvmejsel som är utformad för att skruva spårskruvar. En spårskruv har ett rakt spår som du placerar mejseln i och skruvar.

  • Krysspårmejsel är namnet på de skruvmejslar som ibland även kallas för stjärnmejslar. De används för att skruva krysskruvar, d.v.s. skruvar med ett nedsänkt kryss i mitten.

  • Torxnyckel används för att skruva torx, en sorts skruv med en nedsänkning som är sexuddig och stjärnformad. Om du ska skruva torx är det alltså en sådan skruvmejsel du behöver.

  • Insexnyckel kallas ibland även för sexkantsnyckel och används för att skruva insexskruvar. Likt torx har insexsskruvar ett sexkantigt hål i skruvhuvudet. Men här är det nedsänkta mönstret inte stjärnformat utan istället hexagonalt.

  • Precisionsmejsel är en liten skruvmejsel som används för att skruva väldigt små skruvar med hög precision. De används bland annat för att skruva i och ur skruvar tillhörande klockor, datordelar m.m.

Ett sätt att skaffa en bra uppsättning mejslar är att köpa varje enskild mejsel styckvis. Du kan även välja att köpa en komplett skruvmejselsats som innehåller matchande skruvmejslar i olika storlekar.

Vanliga frågor om skruvmejslar

Vilka skruvmejslar ska man ha?

Olika mejslar passar olika skruvar. Du bör t.ex. använda en spårskruvmejsel eller krysskruvmejsel beroende på om skruvhuvudet har ett spår eller ett kryss.

Vad finns det för skruvmejslar?

Spårskruvmejslar, stjärnmejslar, precisionsmejslar, insexnycklar och torxnycklar är de vanligaste sorternas skruvmejslar.

Vad kostar skruvmejslar?

En enkel krysspårmejsel eller spårskruvmejsel kan kosta från ungefär en tjuga och uppåt. En komplett skruvmejselsats kostar ofta en hundralapp eller två.