Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Handverktyg

Guide handverktyg – så väljer du rätt verktyg

Ska du reparera friggebodens tak? Snickra ihop en trädgårdsmöbel eller laga en trasig dörr? Många gånger fungerar handverktyg minst lika bra till mindre projekt som sina el -eller batteridrivna motsvarigheter. Men handverktygen är både smidigare och billigare. I den här guiden går vi igenom de vanligaste handverktygen och vilka uppgifter de kan användas till.

Skruvmejslar - bra till stort som smått

Skruvmejseln är ett av snickarens eller hemmafixarens viktigaste verktyg som kan användas till stort som smått. Biltema har b.la. precisionsmejselsatser, skruvmejselsatser och insektsnycklar så att du kan hitta rätt uppsättning för ditt projekt. Vi säljer även skruvmejslar en och en i varianter som Philips, Pozidriv, Torx eller vanligt spår. Har du en skruvdragare eller borrmaskin? Då kan ett alternativ vara att köpa ett bitsset.

Hammare - snickarens främsta verktyg

Eftersom olika arbetsuppgifter kräver olika typer av hammare har Biltema ett brett utbud. Vi har släggor som är lämpliga för att slå in huggmejsel i sten, eller andra uppgifter som kräver mycket kraft. Vi har även klassiska snickarhammare med klyka på baksidan, så att du kan dra ut spikar och dylikt. För att slå på mjukare material har vi gummiklubbor, studsfria hammare och kombihammare.

Såg - för plankor, träd eller svåråtkomliga ställen

Oavsett om du ska såga tjocka plankor, små kvistar eller metallrör så har Biltema sågen i vårt sortiment. Vi har exempelvis Fanérsåg, som med sina många små tänder ger ett fint sågspår. Ska du såga på svåråtkomliga ställen? Då rekommenderar vi en sticksåg. Ska du såga i virke eller fälla träd? Då passar vår bågsåg perfekt för uppgiften.

Tänger - små men kraftfulla

En tång är konstruerad utifrån den dubbelsidiga hävstångsprincipen. Det betyder att du med liten kraft om handtaget kan utveckla mycket stor kraft på skäreggarna. Med ett stort antal varianter av tänger i vårt sortiment har du goda chanser att hitta precis rätt tång, oavsett om du ska klippa kablar, rör, stängsel eller något helt annat.

Yxor - för träd, ved och timmerstockar

Huggyxans långa, S-formade skaft låter dig stadigt greppa tag med båda händerna. Det kilformade huvudet gör att yxan tar sig djupare i träet när du hugger. Den här typen av yxa är mångsidig och kan användas både till att hugga träd som att klyva ved.
Ska du endast klyva ved eller större timmerstockar? Då rekommenderar vi klyvyxan. Den har ett tyngre och mer kilformat huvud än huggyxan vilket gör det lämplig för dessa uppgifter. Klyvyxans nacke är också platt för att du ska kunna slå in kilar i träbitarna så de blir lättare att klyva.

Hyvlar - för grova plankor som små modellbyggen

Hyveln är kanske träslöjdens mest ikoniska verktyg. För att jämna ut eller putsa träytor rekommenderar vi stöthyvel eller putshyvel. Dessa hyvlar tillåter också finjustering av hyvelstålets djup och sidorörelse så att resultatet blir jämnt och fint!
Om du behöver ett mindre redskap för till exempel finputs vid modellbyggen, kan minihyveln vara ett rimligt alternativ. Den är endast är 25 mm bred så att du enkelt kan hyvla på mycket små ytor.

Vanliga frågor om handverktyg

Vad är handverktyg?

Det är verktyg som hålls med en eller båda händerna och som dessutom inte drivs av en motor.

Hur mycket kostar handverktyg?

Handverktyg varierar stort i pris beroende på vilken typ av verktyg du väljer.

Vem använder handverktyg?

Handverktyg används av både professionella snickare som hemmafixare.

När använder man handverktyg?

Handverktyg är lämpliga att använda till att reparera saker eller mindre projekt. För större projekt kan el -eller batteridrivna verktyg spara kraft och tid.