Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Tänger

Köpguide tänger – hitta rätt tång för jobbet

Är du på jakt efter tänger men vill veta mer innan du gör ditt köp? Då har du hittat rätt – vi hjälper dig att hitta precis rätt tång för ditt specifika jobb. Oavsett om du behöver en kabelskalare, en crimptång, en avbitartång eller någonting annat har vi vad du söker.

Behöver du en tång för att vrida åt?

Du kanske behöver vrida åt någonting, men vad är det? Är föremålet platt eller runt, eller rör det sig om en elektrisk komponent? Den kanske behöver vridas åt så den sitter på plats och inte vidrör andra komponenter? Eller så behöver du bara att saken ifråga ska hålla någonting på plats. Beroende på sakens form har du lite olika alternativ:

  • En polygriptång hjälper dig att gripa arbetsstycken.

  • Rörtänger används för att vrida om VVS-rör.

  • En elektroniktång är vad du behöver för precisionsarbeten inom elektronik.

  • Kombinationstänger är mångsidiga och kan användas till mycket.

En bra tumregel är att ju närmare föremålet tångens skär kommer, desto större är tångens gripande kraft. Och ju längre handtagen är desto större hävstång får du.

Letar du efter en tång för att klippa något?

När du botaniserar bland tänger är det viktigt att tänka på tångens form. En tång är ofta avsedd för en specifik uppgift och detta gäller även för tänger med en klippande funktion. Beroende på vad som ska klippas kan det även vara värt att ta hänsyn till skärens tillverkningsmaterial.

Dessa är några av de vanligaste tängerna som används för att klippa föremål:

  • En sidavbitare är en avbitartång som används för att klippa olika föremål. Dessa tänger har skär som är utformade på lite olika sätt beroende på det material som är tänkt att klippas.

  • Kraftavbitare är försedda med utväxling för att göra det enklare att klippa lite kraftigare föremål.

  • En ändavbitare liknar en hovtång och kan bland annat användas för nubb.

Vanliga frågor om tänger

Vad är en tång?

En tång är ett handverktyg som används för att greppa tag i saker. Tänger kan även användas för att kapa eller böja bland annat spik och kablar.

Vilka tänger behöver man?

Vilken tång du behöver beror på vad du vill göra med tången. Till exempel kan en rörtång greppa runda eller platta föremål medan en låsringstång används för montering av låsringar.

Vad kostar tänger?

Enklare tänger såsom sidavbitare kostar från ungefär femtiolappen och uppåt. En lite större presstång eller kabeltång kan kosta en bit över femhundra kronor.