Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss! 60 år av låga priser  - Fira med oss!

Barncyklar

Köpguide barncyklar – för säkra och roliga cykelupplevelser

Har ditt barn äntligen uttryckt att hen vill lära sig att cykla? Gör upplevelsen både rolig och säker med en passande barncykel. I denna praktiska köpguide hjälper vi dig att välja rätt barncykel till ditt barn.

Välj en barncykel i rätt storlek

Den viktigaste faktorn att ta hänsyn till när du väljer en barncykel är dess storlek. När du väljer storlek på barncykeln bör du utgå från barnets längd, inte barnets ålder. Barnet ska kunna stå grensle över ramen med båda fötterna stabilt i marken. När barnet sitter på sadeln ska hen nå marken med båda fötterna. I stillastående position ska barnet också kunna hålla i styret med båda händerna och vrida det i 90 grader utan att balans och greppförmåga påverkas.

Köp aldrig en barncykel som barnet ska ”växa i”. En för stor cykel blir svår att kontrollera, vilket kan leda till att barnet hamnar i farliga situationer. Justera istället sadelhöjden tills dess att barnet vuxit ur cykeln.
Om barnet inte kan följa med till butiken för att prova ut en cykel kan du mäta barnets innerbenslängd. På så sätt kan du med hjälp av ett måttband mäta avståndet mellan golvet, sadeln och cykelramen för att försäkra dig om att cykeln passar.

Barnets innerbenslängd får du fram genom att mäta insidan av barnets ben från grenen till golvet.

Cykelramens material

Det råder olika åsikter kring vilket material som är bäst. De flesta barncyklarna på marknaden är tillverkade av antingen stål eller aluminium. En stålram är mer hållbar och stabil än en aluminiumram, vilket kan vara en fördel om barnet fortfarande är lite vinglig på cykeln. Å andra sidan är stål tyngre än aluminium, vilket gör att cykeln blir tyngre att manövrera. Det finns med andra ord både fördelar och nackdelar med de båda rammaterialen. Men stirra dig inte blind på materialet. Det viktigaste är att cykeln passar barnet storleksmässigt.

Barncykelns färg och form

Idag finns det barncyklar i alla möjliga färger, former och modeller. Hos oss på Biltema hittar du exempelvis barncyklar inspirerade av den klassiska damcykeln med sitt låga insteg och tillhörande cykelkorg. Du kan också hitta mer sportiga barncyklar med rakare ramar och cross-skärmar. Och du, glöm inte cykelhjälmen!

Lagstadgade krav på cyklar för barn

Precis som junior- och vuxencyklar måste barncyklar enligt lag utrustas med en ringklocka och broms. Vid mörker ska cykeln även ha reflexer och cykelbelysning både fram och bak.

Yosemite by Biltema  

Vårt gedigna sortiment av cyklar från Yosemite by Biltema är utvecklat för nära och aktiva möten med vår nordiska natur. Upptäck våra cyklar och ge dig ut på äventyr i grönskande skogar, längst milslånga landsvägar eller i den pulserande storstaden. 
Här hittar du inspiration och rätt cykel för dig.

Vanliga frågor om barncyklar

Vad finns det för storlekar på barncyklar?

Biltemas barncyklar finns i storlekarna 12 tum (barn 90-105 cm), 16 tum (barn 100-120 cm) och 20 tum (barn 115-135 cm).

Ska barnet börja med en balanscykel eller en barncykel med stödhjul?

Börja gärna med en balanscykel. Då lär sig barnet hålla balansen innan hen lär sig trampa. Med stödhjul lär sig barnet inte att hitta balansen på samma sätt och inlärningsfasen kan bli längre.

Ska barncykeln ha fotbroms eller handbroms?

Det finns inget rätt eller fel. Det bästa är dock att låta barnet lära sig båda bromstyperna.

Kan jag utföra cykelservice själv?

Absolut! En del cykelservice kan du enkelt utföra själv, med hjälp av rätt verktyg och guidning. Ta hjälp av våra guider och filmer här.