Mips-hjälmar hos Biltema!

Mips-hjälmar hos Biltema!

Du kanske har hört talas om Mips som är ett nytt, revolutionerande system inom hjälmteknologi. Enkelt uttryckt är Mips ett skydd mot rotationsrörelser. Här kan du läsa mer om hur det fungerar och varför du bör använda en Mips-hjälm.

Vad är Mips?

Mips® skyddssystem har tagits fram som ett extra skydd för olika sorters hjälmar i många typer av olyckor. För vissa stötar kan Mips-systemet minska de krafter som överförs till huvudet, där de kan skada hjärnan.

Varför Mips-hjälm?

En Mips-hjälm ger dig ökad säkerhet vid en eventuell fallolycka och framför allt kan tekniken skydda dig mot allvarliga hjärnskador. Men vad är skillnaden jämfört med en vanlig cykelhjälm?

Mips ger dubbelt skydd

En Mips-hjälm gör allt som en vanlig hjälm gör men ger även ett extra skydd mot rotationsrörelsen som uppstår inuti hjälmen. Undersökningar av cykelolyckor har visat att cyklister ofta faller snett mot marken, vilket gör att huvudet vill vrida sig inuti hjälmen. Det är just dessa krafter som Mips-tekniken tar hand om och minskar. Ditt huvud kan helt enkelt röra sig inuti hjälmen och vid ett fall minskar påfrestningen på hjärnan och därmed även risken för allvarliga hjärnskador.

Traditionella hjälmar

Traditionella hjälmar är konstruerade och testade främst för raka islag, men de flesta islag är vinklade, vilket kan göra att en rotation av huvudet uppstår.

Hjärnskador

Denna rotationsrörelse kan orsaka hjärnskador.

Mipshjälmen

Lågfriktionslagret i hjälmen är designat för att hjälpa till att minska rotationen av huvudet vid vissa vinklade islag.

80821

Säkert - Patenterat säkerhetssystem

80825

Friktion - Lågfriktionslager

80821

Vetenskap - Grundat genom vetenskap

Linjära kontra sneda islag

Hjärnans skjuvningsegenskaper (hur den reagerar när krafter påverkar den i olika riktningar) liknar de hos vatten eller gelé. Det gör att den vanligtvis blir känsligare för rotation än för linjära rörelser. När en rotationsrörelse får hjärnans olika delar att röra sig i förhållande till varandra kan vävnaderna töjas ut, vilket kan orsaka hjärnskakning eller andra hjärnskador.

Rotationskraften är en vanlig orsak till hjärnskakning och mer allvarliga hjärnskador vid sneda islag. Mips-systemet består av ett lågfriktionslager som har monterats inuti hjälmen. När du slår i huvudet rör sig lagret lite i förhållande till hjälmen, för att på så vis rikta kraften bort från huvudet och minska risken för hjärnskador.

80827

Traditionell vs Mips - De flesta traditionella hjälmar har utformats för linjära islag, trots att de flesta islag sker snett. Lågfriktionslagret kan minska den rotationsrörelse som uppstår vid sneda islag.

Ett skyddssystem som efterliknar hjärnan

I motsats till traditionella hjälmar, som till största delen utformas och testas för linjära islag, är Mips-systemets lågfriktionslager ett sätt att imitera hjärnans eget sätt att skydda sig mot rotationsrörelse.

80826

Hjärnan vs Mips - Cerebrospinalvätskan är ett naturligt skyddssystem som gör att hjärnan kan röra sig i förhållande till skallen.

Mips – en svensk uppfinning

Mips är en förkortning av Multi-Directional Impact System och uppfanns av svenska biomekaniker och hjärnkirurger. Mips AB är ett svenskt företag med huvudkontor i Stockholm. Företaget säljer Mips-tekniken till den globala hjälmindustrin och idag finns Mips i miljontals hjälmar över hela världen (5,4 miljoner 2017). Förutom i cykelhjälmar finns Mips även i skidhjälmar, ridhjälmar, och motorsporthjälmar.

Våra Mips-hjälmar

Bra val från Folksam 

Folksam vill bidra till en tryggare tillvaro i trafiken, och under våren 2020 testade de därför 27 olika cykelhjälmar på den europeiska marknaden och undersökte säkerhetsnivån på dessa genom fem olika krocktester. I Folksams test av cykelhjälmar fick vår Mips-hjälm högsta betyg, och tilldelades därför märkningen "Bra val". Denna märkning betyder att produkten har klarat testerna den har utsatts för, och är därmed bättre än övriga produkter som inte fick samma utmärkelse. 

Relaterade artiklar

Upptäck våra cyklar

Upptäck våra cyklar

Utforska vårt utbud av cyklar oavsett om du är en inbiten sportcyklist eller den glada citycyklaren.

Cykla med barnen!

Cykla med barnen!

Det finns många fördelar för barnen att cykla, förutom det mest uppenbara att det alltid är bra att röra på sig. Läs mer om cykling med barnen här.

Cykelservice - så gör du själv

Cykelservice - så gör du själv

Med våra guider utför du cykelservice själv.