Cykellås

Köpguide cykellås – avstyr ovälkomna stöldförsök

Varje år stjäls tiotusentals cyklar bara i Sverige. För att undvika att din cykel blir en av dessa är det viktigt att du investerar i ett bra cykellås. I den här guiden hjälper vi dig att välja bäst cykellås utifrån dina behov.

Gör en riskbedömning

Det första du bör göra innan du väljer cykellås är att fundera över vilka riskfaktorer den utsätts för. Här är några exempel på riskfaktorer att ta i beaktning:

  • Var du bor
  • Hur cykeln förvaras
  • Hur länge cykeln står obevakad
  • Hur stöldbegärlig cykeln är

När du har gjort en riskbedömning vet du vilka säkerhetskrav ditt nya cykellås bör uppfylla.

Utgå från dina preferenser

Nu när du vet vilka säkerhetskrav som låset ska uppfylla är det dags att fundera på vilka andra krav du vill att låset uppfyller. Ska cykellåset kunna monteras på cykeln? Vill du låsa fast cykeln i något? Här är de vanligaste låstyperna i Biltemas sortiment.

Ramlås

Ett ramlås skruvas fast i ramen, vilket gör att det tar längre tid att bryta upp det. Det krävs dessutom kraftigare verktyg. Ett ramlås är lätt att använda och låses snabbt, vilket gör dem till många cyklisters favorit. Majoriteten av Biltemas ramlås är godkända av Svensk Brand Och SäkerhetsCertifiering (SBSC).

Bygellås

Då bygellås är bland de säkraste cykellåsen på marknaden är det en bra investering. Med ett bygellås kan du låsa fast cykeln i stolpar och liknande vilket gör cykeln svårare att stjäla. Nästan alla Biltemas bygellås är godkända av SSF. Nackdelen med dessa lås är att de är ganska tunga. Å andra sidan kan du montera en hållare för bygellåset direkt på cykeln så att du slipper bära med dig det. Det är även ett perfekt komplement till ett ramlås.

Kombinationslås

Ett kodlås är ett smidigt cykellås som låter dig låsa fast din cykel i exempelvis stolpar. Denna låstyp är dock lätta att bryta upp, vilket innebär att de snarare bör användas i kombination med ett godkänt lås.

Kabellås och vajerlås

Precis som ett kodlås är kabel- och vajerlås inte godkända av SSF. Dessa lås är emellertid mycket smidiga och lätta. Då låsen består av en längre metallvajer inkapslad i plast eller silikon kan de med fördel användas för att låsa fast cykeln i stolpar. Du måste dock vara medveten om att ett kabel- eller vajerlås snabbt kan knipsas av med en vanlig bultsax.

Biltemas godkända cykellås

För att du ska få ersättning av ditt försäkringsbolag om din cykel blir stulen krävs det vanligtvis att den är utrustad med ett godkänt cykellås. Det innebär att låset har genomgått flera typer av tester och godkänts av Stöldskyddsföreningen. På Biltema hittar du flera SBSC-certifierade cykellås.

Vanliga frågor om cykellås

Hur monterar man ett cykellås?

Ett cykellås kan monteras direkt på cykelramen med hjälp av särskilda hållare eller skruvar. 

Vilket cykellås ska man ha?

Det bästa du kan göra är att välja ett godkänt lås. 

Vad kostar ett cykellås?

Hos Biltema hittar du cykellås från runt 30-40 kronor.

22 Träffar