Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Cykelbelysning

Köpguide cykelbelysning – för trafiksäker cykling i mörker

När mörkret faller är det dags att lysa upp vägarna med väl vald cykelbelysning. Oavsett om du letar efter en stark cykellampa för terrängcykling eller en liten och praktisk cykellampa för stadscykling, har vi det du söker. Här hittar du olika modeller för alla typer av cyklar och behov. Vilken typ av cykellampa behöver du?

Cykelbelysning vid stadscykling


I staden är vägarna ofta upplysta, vilket innebär att du behöver en cykellampa som är tillräckligt stark för att du ska se var du cyklar, men inte så stark att den bländar andra. En cykellampa med en ljusstyrka på 100–300 lumen är lagom. Minska risken för bländning genom att rikta lampan ner mot vägen.

Cykelbelysning vid landsvägscykling

Landsvägar saknar ofta vägbelysning och cykelhastigheten är vanligtvis högre, därför är det viktigt att ha en lampa med lång räckvidd. Om du cyklar i 20 km/h måste du se ca 20 meter framför dig för att hinna stanna för ett hinder. Vid landsvägscykling är en cykellampa med en ljusstyrka på 400–800 lumen lagom. En cykellampa med denna ljusstyrka riskerar att blända mötande trafik. Rikta därför lampan ner mot vägbanan.

Cykelbelysning vid tävlings- och motionscykling

Vid tävlings- och motionscykling kommer du ofta upp i höga hastigheter, vilket innebär att du måste se långt framför dig för att hinna stanna för ett hinder i tid. Om du till exempel cyklar i 40 km/h måste du se minst 45 meter framför dig. Vid denna typ av cykling är en cykellampa med en ljusstyrka på 600–2000 lumen lämplig. Glöm inte att rikta lampan mot vägbanan för att inte blända dina medtrafikanter.

Cykelbelysning vid terrängcykling

Vid terrängcykling vill du lysa upp ett så stort område som möjligt. Eftersom du sällan stöter på mötande trafik vid terrängcykling är bländningsrisken minimal, vilket i praktiken innebär att du kan välja vilken ljusstyrka du vill. Komplettera gärna belysningen med en hjälmmonterad lampa.

Vad säger lagen?

Om du cyklar i mörker, det vill säga från skymning till gryning, ska din cykel vara utrustad med cykelbelysning bestående av:

  • En bakre lampa med rött sken som syns från 300 meters håll. Om baklampan blinkar ska den blinka minst 200 gånger per minut.
  • En främre lampa med vitt eller gult sken med en sådan ljusstyrka att fordonet kan framföras på ett säkert sätt. Även denna belysning ska synas från minst 300 meters håll.


Din cykel ska dessutom vara utrustad med en vit reflex fram, en röd reflex bak och en orangegul eller vit reflex åt sidan.

Vanliga frågor om cykelbelysning

Hur stark cykellampa får man ha?

Det finns inga regler kring maximal ljusstyrka, men för trafiksäkerhetens skull ska lampan inte blända dina medtrafikanter.

Vilken cykellampa syns bäst i trafiken?

Med en cykellampa med en ljusstyrka på 100 lumen syns du tydligt.

Vilken cykellampa ska jag välja?

Utgå ifrån vilken miljö du cyklar i och huruvida du kommer att ta av och på lampan ofta eller inte.

Dear customer. You are using an old and outdated browser. Please upgrade in order to get best possible experience.