Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Cykelhållare

Det kan finnas olika anledningar till att du behöver köpa en cykelhållare. En del kan behöva en cykelhållare för att transportera sin cykel till skogen, om vägen dit är lång eller inte lämpad för cykling. Andra behöver en cykelhållare för att transportera barnens cyklar, eller för att ta med cyklarna på semestern.  
Cykelhållare kan du hitta i flera olika varianter och modeller. Det finns cykelhållare som fästs på bilens tak, en plattformsmodell för bilens dragkrok och den kanske vanligaste saxmodellen, som är en cykelhållare som också monteras på bilens dragkrok. Vilken variant man behöver är beroende på behov och typ av cykel. 

Cykelhållare med hög maxlast 

Om du exempelvis ska transportera en elcykel behöver du en cykelhållare som är extra stabil och som klarar av en tyngre last. Då är en plattformshållare det bästa alternativet eftersom den har en hög maxlast och är en säker cykelhållare. Om du behöver använda en cykelhållare frekvent så är en plattformshållare även rätt val för dig, eftersom den är smidigare att lasta på. 

Fördelar med en plattformshållare 

  • Den är smidig att lasta på. 
  • Den har en hög maxlast. 
  • Cykelhållaren klarar av att lasta och transportera flera cyklar på samma hållare.  
  • Den är låsbar, både vid dragkroken så att den inte går att lyfta av och även vid armarna som håller cyklarna.  
  • Om man är extra rädd om sin cykel så är plattsformshållaren det bästa valet eftersom cyklarna sitter på ett sådant sätt att man kan undvika repor och skav både på cyklarna och på bilen. 

Vanligaste cykelhållaren  

Den vanligaste och enklaste modellen av cykelhållarna är den så kallade saxmodellen. Den här modellen går enkelt att fälla ihop, så att du kan förvara den i bilens bagageutrymme och på så vis alltid finnas tillgänglig.  

Saxmodellen passar dig som inte har behov av att använda en cykelhållare så ofta, och den fästs på bilen genom att klämmas på kring dragkrok. Den går snabbt att montera och är smidig att använda. För att cyklarna ska sitta fast så stabilt som möjligt kan du behöva komplettera med ett par bagagestroppar.  

Takmonterad cykelhållare 

En takmonterad cykelhållare monteras enkelt på bilens befintliga takräcken/lasthållare. Att ha cykeln på taket är fördelaktigt eftersom den inte riskerar att skymma din sikt, som en dragkroksmonterad cykelhållare gör. Din cykel sitter säkert monterad i takhållaren och du kan låta hållaren sitta kvar på taket även när du inte har behov av den. 

En annan fördel med att använda en takmonterad cykelhållare är att du slipper fundera på om cyklarna skymmer bilens lampor och registreringsskylt.

Det som du måste vara lite extra uppmärksam på när du kör med cyklarna på taket är att det i exempelvis parkeringshus kan vara en lägre takhöjd, där cyklarna riskerar att skadas.  

Kör lagligt

Det är ditt ansvar att se till att du kör lagligt med din cykelhållare. Det är inte olagligt att ha cykelhållare på sin bil, men det är viktigt att både belysning och registreringsskylt syns fast att du har cyklar lastade. Det är numera tillåtet att använda sig av en extra registreringsskylt, som man kan sätta längst bak på cykelhållaren och på så vis öka dess synlighet.