Förslag på nissebus för barn – roliga och söta tips för hela december

Förslag på nissebus för barn – roliga och söta tips för hela december

December månad och julen är en fantastisk tid att inspirera och utveckla barns fantasi. Det är här som tomtenissen och tomtehyss kommer in i bilden som en rolig och fantasiskapande aktivitet.

Om en tomtenisse har flyttat in börjar fantasin arbeta i huvudet på de små. Vad har tomtenissen hittat på nu? Har han koll på vad vi gör? Äter han sin julgröt och vilka bus och hyss hittar han på nästa gång? Du skapar hälsosamma aktiviteter för barnen, samtidigt som ni skapar julmagi och mysiga julstunder tillsammans. Små härliga stunder i en förmodligen hektisk julvardag.

Tomtehyss hör julen till och barnen älskar det. Det gör säkert mamma och pappa också. Det är roligt att se de glada reaktionerna och hur tankarna flyger iväg hos barnen.

Om du väcker pappas eller mammas nissefantasi kan de säkert komma på en massa bus som tomtenissen gör. Vi har dock försökt att hjälpa till lite med planeringen för december. Nedan har vi på Biltema samlat 31 tips på tomtehyss som du kan använda i valfri ordning fram till jul. De flesta av tipsen kan användas mer än en gång.

Vi har också tagit med de produkter i vårt sortiment som du eventuellt kan behöva, i din förmodligen noggranna planering av nissens hyss.

31 tips på tomtehyss för att ge barnen lite extra julglädje

 1. Julpynta överdrivet i barnrummet — Här ska nissen helst dekorera med julpynt som om hans mamma är Gertrud Sand. Det blir en fin start på december.
 2. Fotspår skapade med florsocker – Ta en liten sil och skapa fotspår efter tomtenissen med florsocker om du har ett par små skor eller träskor hemma. Det gör att barnen hela tiden kan se var han har varit.
 3. Karamellfärg i mjölken över havregrynen – Klassikern där du ger mjölken till cornflakesen eller gröten en ny färg.
 4. Häng upp chokladkalendern i taket med dubbelhäftande tejp – Här kan barnen behöva lång tid på sig för att leta och få ner julkalendern när de väl hittar den. Här är det nog bäst att de frågar pappa, som så klart är helt oskyldig, om han kan hjälpa till att få ner kalendern.
 5. Olika nisse-appar (Nisse-app för nissedörr) – Det finns en mängd olika nisse-appar som kan göra nissedörren ser mycket mer verklighetstrogen ut. Speciellt när barnen kan se en tomtenisse gå in och ut genom nissedörren på en smartphone.
 6. Folie över dörröppningen – Ett kul sätt för nissen att på sitt eget sätt säga godmorgon när barnen går in i köket för att äta frukost.
 7. Skriv ett brev till barnen varje dag där du nämner något de har varit med om – Så att de förstår att tomten följer vad de gör och har koll.
 8. Be barnen ge tomtenissen mat – Mamma eller pappa: kom ihåg att äta upp tomtens julgodis, småkakor eller risgrynsgröt när det ställs fram. Om barnen glömmer bort att ge tomtenissen mat kommer han så klart bli hungrig och hitta på fler hyss.
 9. Skapa liv vid nissedörren – När tomtenissen är hemma står träskorna framme utanför dörren. När han är ute och hittar på bus är de borta. Häng upp ett torksnöre där du hänger upp hans kläder, eller ställ fram en lykta så att det ser ut som att han är aktiv.
 10. Flytta saker – Nissen ser till att saker inte står där de brukar. Detta är ett snabbt sätt att skapa nisseaktivitet.
 11. Tejp kan användas på många ställen – Sätt tejp över lasern på gamer-musen. Detta är ett roligt tomtehyss, men också bra om man vill äta tillsammans.
 12. Bus med sovkläderna – Knyt en knut på armarna på sovkläderna. Det gör att det blir extra krångligt att ta på pyjamasen när det är dags att krypa i säng.
 13. Gör en grön och hälsosam tandborste – Byt ut tandborstarna mot selleri.
 14. Nissen ritar en mustasch på barnets överläpp när barnet sover – Det är extra kul om barnet upptäcker mustaschen först när det är dags att borsta tänderna.
 15. Knyt stora rosetter på barnets cykel – På så sätt cyklar barnet till skolan på en pimpad cykel.
 16. Skriv ett brev från tomtenissen till barnen någon gång under december – På så sätt vet barnen att nissen vet vad de gör.
 17. Ge eventuellt barnen adventsgåvor från tomtenissen – Lägg en liten gåva från tomtenissen i julstrumpan. På så sätt skänker tomtenissen lite extra julglädje.
 18. Lägg lite kanel eller någon annan mild krydda i pappas morgonkaffe – Skyll sedan på tomtenissen när pappa klagar över att kaffet smakar illa.
 19. Byt ut kalenderljuset – Mot en lämplig grönsak. Det kan t.ex. vara en grön sparris eller morot.
 20. Klä julgranen på ett dekorativt sätt – Låt tomtenissen klä granen med kläderna som barnen ska ha på sig till skolan eller förskolan.
 21. Lägg julglitter eller lite lametta i godnattboken – Det här är ett kul sätt att starta nattningen. Lägg eventuell i en liten lapp från tomtenissen där han skriver att han också ser fram emot högläsningen ur boken.
 22. Bygg ett torn av leksaker på matbordet – Gör detta till exempel när tomtenissen är lite sur över att han inte fick någon risgrynsgröt dagen innan.
 23. Knyt ihop skosnören – Knyt ihop skosnörena på skorna i hallen. Det kan vara en trevlig familjeaktivitet att knyta upp dem igen och man får kan skratta tillsammans åt det.
 24. Skriv ”God jul” – Kom ihåg att skriva God Jul med jämna mellanrum. Det kan vara på kylskåpet, badrumsspegeln eller på golvet. Använd t.ex. läppstift eller grötris. Den här aktiviteten kräver så klart att du är redo att städa efteråt.
 25. Lek fågel, fisk eller mittemellan med en adventsgåva från tomtenissen – Tomtenissen ber mamma och pappa i familjen om att hjälpa honom i ett brev som barnen läser högt.
 26. Rita på toalettrullen – Det ryms många julteckningar på en toalettrulle. Riktigt många faktiskt.
 27. Grötris i kängorna – Grötris är en rolig överraskning när du tar på dig vinterkängorna.
 28. Julpynta bilen – Nissen har julpyntat bilen för lite extra julstämning på väg till skolan.
 29. Chokladkalendern är tom – Nissen har goffat i sig hela chokladkalendern eftersom han är hungrig. Pappa måste naturligtvis komma ihåg att torka bort chokladen från skägget när han har tömt kalendern.
 30. Nissen ber om hjälp – Nissen ber i ett brev om hjälp med att hitta sin borttappade tomteluva.
 31. Julbad (Tomtenissarna tvättar sig inför julafton) – Tomtenissen har badat i handfatet dan före dan, den 23 december. Lägg eventuellt ett par små badbyxor och en tomteluva av filt på kanten av handfatet, släng även en liten handduk på golvet. Gör vattnet i handfatet riktigt smutsigt för extra effekt.

Kom ihåg att tomtehyssen ska vara roliga

Dina bus ska inte göra barnen rädda, utan det ska hela tiden vara en mysig och trevlig atmosfär. Så kom ihåg att vidta försiktighetsåtgärder när du planerar dina tomteaktiviteter. Säg att nissen hittar på bus och att det bara är en lek. Barnen ska helst inte bli rädda.

Om det finns många barn i olika åldrar i familjen kan du även involvera de större barnen i aktiviteterna för fler händer som kan hjälpa till med busen och fler som kan komma på bra idéer. De största barnen minns säkert roliga saker och bus som tomtenissen hittade på när de själva var små. Men även om barnen har blivit större minns de säkert nissebuset, och tomtenissen kommer alltid att vara verklig för dem som tror på honom.

Inspiration till nissedörren: Gör det själv-nissedörr från Biltema

Innan du gör busen och tomtehyssen för barnen är det viktigt att du har skapat en nissedörr som gör nissens närvaro lite mer påtaglig. För närvarande kan du inte köpa den klassiska nissedörren på Biltema. Så hur kan en lösning på det se ut? Vi har naturligtvis gjort vår egen dörr som ett gör det själv-projekt. Till dörren har vi använt produkter och material som finns i våra varuhus. Det ger bra inspiration till en nissedörr.

Följ stegen nedan så är du på god väg mot att få den finaste nissedörren på gatan. Det är en nissedörr som självklart kan kompletteras med massor av julpynt och tomtemagi. Bara fantasin sätter gränser.

Här är vad du behöver göra för att tillverka vår nissedörr. Vi har gjort en nissedörr och en del tomtetillbehör. Våra reservdelar hittade vi i vår pyssellåda (28706).

Så här gjorde vi:

 • En nissedörr med förstärkning och handtag
 • En kälke
 • En koffert
 • Tomtekläder och tomteluva
 • Polkagriskäppar som hängs upp på en stege
 • Eldstad
 • Ljuslykta
 • Ljusstakar
 • En kvast

Här är några bilder på processen:

91828
91829
91830
91831
91832
91833

Vad behöver du förutom pyssellådan?

Checklista med de produkter du behöver för vår nissedörr och tillbehör som du inte hittar i pyssellådan.

Du kan se det färdiga resultatet här:

91835

Du kan också välja att måla dörren i lämplig färg och sätta en namnskylt på den. Så vet barnen vad tomtenissen heter.

Bonustips på nissebus och tomtehyss

Vi klarar inte riktigt att begränsa oss till de 31 tips som vi lovade i början av artikeln. Så här får du 12 till:

91836
 1. Nissen dekorerar katt- eller hundbädden. Massor av julgranskulor och mysig stämning hos husdjuren. Tomtenissar har rykte om sig att ta väl hand om djuren.
 2. Byt ut tandkrämen – Hitta en lite speciell tandkräm och invänta barnens ansiktsuttryck. Det är kul 😊
 3. Det lyser på vinden – Om tomtenissen har flyttat in på vinden kan du i början av december skapa lite konstiga ljud där uppifrån. Se även till att ha förberett innan med dörr, möbler, smulor från småkakor och LED-värmeljus, så möts barnen av mysig tomtestämning när de klättrar upp för stegen och undersöker.
 4. Nissen har varit på biblioteket – på morgonen står en påse med tomtenissens favoritberättelser på bordet. Så har du gott om läsning i december.
 5. Sätt ihop stolsbenen – Använd gummiband eller remmar för att sätta ihop stolsben, för då har tomtenissen hittat på hyss när barnen ska dra ut en stol.
 6. Nissen klär julgranen – På sitt alldeles eget sätt när han inte har fått mat.
 7. Nissen åker kälke nerför takpannorna – Gör ett spår med kälken genom fönstret så att det ser ut som nissen har tagit sig en åktur med kälken. Lämna eventuellt lite snö på golvet så att det ser ut som att han precis har åkt.
 8. Blöta underkläder i frysen – Om tomtenissen inte har fått någon mat dagen innan kan du frysa in barnens underkläder så att de ligger frysta på bordet när barnen ska äta frukost.
 9. Bygg ett skotorn – Det är alltid dekorativt när tomtenissen släpper loss sin kreativitet. Han använder alltid skorna i hallen som byggklotsar.
 10. Nissen gör en adventskrans – Ta grankottar, lera, ljus, grankvistar osv. och lägg ut på bordet. Så kan ni ha det som ett mysigt gemensamt julprojekt. En vacker adventskrans.
 11. Skolböckerna inslagna som julklappar – Skicka med barnen en julklapp som har slagits in av nissen till skolan.
 12. Tejpa fast leksaker på väggen – Nissen dekorerar med leksaker på väggarna.
91834

Älskar du julen lika mycket som oss på Biltema, och underbara julklappar och vackert julpynt? Då har vi samlat en massa julinspiration och mycket annat i vår julavdelning på hemmasidan.

Här hittar du allt för julen.

God Jul från oss alla på Biltema!

Relaterade artiklar

Konstgran med många fördelar

Konstgran med många fördelar

Det finns många fördelar med att köpa en konstgran till hemmet. Här har vi har listat några.

Checklista inför julen

Checklista inför julen

Här kommer en snabb checklista på det viktigaste att tänka på fram till dopparedagen.

Bjud in till en magisk julkväll

Bjud in till en magisk julkväll

Julen knackar snart på dörren, och vad kan vara mysigare än julpyntade utomhusytor?