Snart är det juletid igen – en snabb komihåglista

Även i år ser det ut att bli jul med fokus på omtanke, nära och kära och avkoppling för att ha en bra och stressfri jul. Men som alltid så finns där en del måsten, hos vissa fler och andra färre. Hur vore det inte då att ha en snabb checklista på det viktigaste att checka av och tänka på under tiden fram till dopparedagen.

Med mindre än en månad till december och julens alla aktiviteter börjar vill vi därför bjuda på några julklappstips som är snälla på många olika sätt. Håll till godo!

Innan själva julen

Redan nu kan det vara läge att fundera på ett par saker för även om det är en dryg månad kvar så går det fort och ofta är det mycket att tänka på.

Adventsfirande, julklappsinköp, julpyntning, julresa till släkten och liknande saker ska lösas samtidigt som många arbetsuppgifter samt skoluppgifter ska vara klara innan julledigheten.

Så sätt dig ned redan idag och fundera på vad som är viktigast för dig och vad du vill vara i gång med eller sätta i gång med kring julens dekorationer och festligheter.

Julens checklista – 7 snabba bestyr att planera och checka av:

1. Städa inför advent och julens startpunkt

Självklart vill man alltid ha det rent och fint hemma och med julpyntet blir det extra vackert och stämningsfullt i ett rent hem. Men ärligt talat, hur många tänker på om det är dammfritt och putsade köksluckor till advent eller julafton?

Att städa är inte alltid det roligaste men gör det till en familjeaktivitet där alla i familjen utifrån sin förmåga är med. Och tveka inte att sätta på julmusiken! Vad vore en städning utan en svängom till kanske ”Rockin´around the Christmas tree” eller någon annan favorit.

Om du inte redan har ditt städkit klart hemma så kör inom Biltema och införskaffa användbara och enkla produkter för att få till den perfekta städningen.

2. Börja pynta och dekorera med värme och ljus

Redan innan jul börjar det ofta lysa upp och tändas mycket belysning av olika slag. Julstjärnor, julbelysning och levande ljus placeras ut i den mörka vintertiden och brukar tändas lagom till advent om inte förr.

Belysning är för många en otroligt viktig del, inte bara för att det är vackert och fint utan mycket för att vi ska må bra i kropp och själv. Så damma av belysningslådan uppe på vinden eller i källaren och gå igenom för att se vad du har och vad som fungerar. Ställ dig frågorna:

  • Funkar mina julbelysning - stjärnor, stakar och slingor?

  • Är de gjorda av LED?

Det har pratats en del den senaste tiden om rekorddyr el och naturligtvis går tankarna vidare i hur detta kommer påverka när julen tänds upp. Hur bör vi tänka kring val av produkter och hur vad kommer det kosta?

För det första – julklappen inom belysning är LED produkter av olika slag! Så har du inte belysning av LED hemma, sväng inom Biltema och ta en titt i vårt sortiment. Du hittar allt från LED slingor, till stjärnor att hänga eller ha stående i fönster. Eller varför inte välja en klassisk adventsljusstake att pryda rummet med.

LED belysning att smycka julen med

Hur mycket betalar jag för mina juleljus?

Vi har även gjort några beräkningar på våra produkter som vi hoppas kan vara till hjälp. Angivna beräkningar gäller endast elkostnaden.

  • Ljusslinga LED: 8,50 SEK/månad
    7.5W i effekt, 24 tim./dygn i 31 dagar, snittpris 151.85 öre/kWh = 8.50 SEK

  • Moderna adventsljus: 2 SEK/månad
    0.8 W i effekt per glödlampa (5 st.) = 4W, 12 tim./dag i 31 dagar, snittpris 151.85 öre/kWh = 2 SEK

  • Klassiskt adventsljus: 12 SEK/månad
    21 W i effekt totalt, 12 tim./dag i 31 dagar, snittpris 151.85 öre/kWh = 12 SEK i elkostnad

  • Adventsstjärna: 4.50 SEK/månad
    4W i effekt, 24 tim./dygn i 31 dagar, snittpris 151.85 öre/kWh = 4.50 SEK

  • Snöflinga 50 cm: 4 SEK/månad3.6 W i effekt per glödlampa, 24 tim./dygn i 31 dagar, snittpris 151.85 öre/kWh = 4 SEK

3. Glöggmingel som AW en kväll i veckan eller eftermiddagsmys en söndag eftermiddag

Bjud in till glöggmingel med glögg och passande bakverk och mat att njuta av. Gör det till en kväll eller eftermiddag där du med familj eller vänner gör en aktivitet tillsammans samtidigt som ni träffas och umgås.

Kanske ni bakar pepparkakor eller gör en enkel tävling om det mest kreativa pepparkakshuset. Kanske du bjuder in nära och kära som du sen även ska fira julafton med och ni bestämmer er för att laga någon av rätterna som ska finnas på julbordet på julafton, eller så sitter ni tillsammans med barnen och tillverkar dekoration att antingen hänga i granen eller fästa på en av julklapparna från tomten.

Viktigast är att bara ta sig tiden, boka av tid – att samlas, njuta prata och umgås. Ta fram kalendern redan i oktober eller november och boka in några tillfällen som ni sedan kan planera för när det närmar sig.

Hemlagat godis är det bästa som finns! Laga julig knäck och ischoklad eller prova på cornflakes dränkta i choklad, en riktig julfavorit. Gör julbaket till en mysig tid med familj och vänner, och skapa nya traditioner att föra vidare. 

Testa något av våra recept på julgodis!

 

Då dagarna är som mörkast är det viktigare än någonsin att njuta av de små stunderna. Inför julen kan man dekorera hemmet och skapa den rätta stämningen med unika juldekorationer, julbak eller bara njuta och ta det lugnt med nära och kära. Det är just det som är så bra med julen – man får fira den precis som man själv vill. Oavsett vilken typ av förberedelser du går in för, kommer Biltemas idéer och produkter att hjälpa dig att skapa en magisk jul, säkert och förmånligt.

Låt dig inspireras och skapa julstämning!

4. Julklappar till nära och kära

De perfekta julklapparna är inte alltid det lättaste att komma på. Och när man väl kommit på det så dröjer det ibland inte länge tills man kanske glömt det. Vissa börjar tidigt, kanske rent av redan efter sommaren att både planera och köpa in, medan andra väntar till sista dagarna innan doppardagen.

Oavsett hur du väljer att göra kan det alltid vara bra att ha någon slags av plan på vad man vill köpa till sina nära och kära. Ett tips är att bestämma ett ställe där du samlar alla idéer du samlar in. Kanske i ett anteckningsblock du har liggandes gömt i en låda eller varför inte direkt i mobilen så du alltid kan ha listan med dig.

Beroende på hur många ni är så kan det också vara bra att bestämma vilka som man ger julklappar till, hur många paket man ger varandra eller ännu bättre en ungefärlig summa.

När listorna är färdiga kan man ju enkelt fördela dem mellan familjer och vänner så det inte blir risk för dubbletter etc. En del planering och hemlighetsmakeri, men risken för fel minimeras, ingen känner sig utanför. För som man brukar säga – det är tanken som räknas!

Har du fått in för lite julklappstips och funderar på vilka julklappar som ska läggas i julklappssäcken? På Biltema hittar du allt till hela familjen.

Låt dig inspireras av julklappar på Biltema

Och om du har svårt att bestämma dig och är osäker på om det blir ett bra köp – ta det säkra före det osäkra och köp ett presentkort att ge bort i stället.

Biltemas presentkort

5. Julgranen – för många julens mittpunkt

Julens absolut populäraste träd är så klar julgranen! Det finns många olika typer av granar – kungsgran, rödgran, plastgran – stor, liten – lummig och tjock eller lång och spretig. Alla varianter bidrar med massor av julstämning när den fyller rummet med doft, färg, kreativitet och glädje. Många gör det till en familjetradition när de beger sig ut för att antingen hugga, köpa eller bära ner granen från vinden. Ibland så finns det till och med ett speciellt datum när granen får sättas i sin julgransfot och sen börja smyckas och dekoreras med kulor, glitter, tomtar och en stjärna i toppen.

Vårt tips är att börja med att fråga dig själv vad du vill ha för gran. Planera därefter hur granen bör införskaffas. Ska ni åka ut och hugga den, köpa den eller kanske rent av åka till Biltema och hitta en snygg och tacksam gran. Via länken nedan kan du läsa mer om fördelarna med att köpa en plastgran.

Många är vi som någon gång har varit ute i kylan och antingen huggit vår egen gran, eller köpt av en granförsäljare. Och frågan om man ska ha en äkta gran eller en konstgran är en riktig vattendelare. Visst är det mysigt med en riktig julgran, som du själv har valt ut och kanske själv hugger ner. Men alternativet till en äkta julgran, konstgranen, är på många sätt överlägsen.
 

En julgran klär sig ju inte själv! Vissa är mer traditionella och strikta när det kommer till att dekorera sin gran och ge den färg och form, medan andra låter kreativiteten flöde, blandar gammalt med nytt eller kanske rent av har ett tema som följer hemmets dekoration.

Här är det upp till var och en att sätta de regler som behövs för att nå den optimala julkänslan. Hos oss på Biltema har vi försökt samla tips och råd för att få inspiration kring vackra julgansdekorationer, julkulor och en strålande stjärna att pryda julgranen där hemma med.

Det har äntligen blivit dags att klä julgranen! Julgranen är i många hem den magiska mittpunkten under julen. Den lyser upp i vintermörkret, skänker julstämning med sina glimrande julkulor och inger en känsla av förväntan när julklapparna läggs under den. 

Tips och inspiration när granen ska kläs och dekoreras

6. Mat – traditioner och nya favoriter

Julmat och julgodis utgör en stor del av julen och det har blivit mer och mer vanligt att man är fler som ansvarar för olika delar av firandets delikatesser.

Skinka, lutfisk, grönkål, knäck, fläskstek, lussekatter, ris à la malta, sill, köttbullar – ja listan kan lätt på lång! Beroende på hur era traditioner ser ut och beroende på vem ni firar högtiden med så ta chansen att dela upp ansvaret. Träffas över en fika och skriv ner på en lista vad ni vill ha. Lägg till, dra drar ifrån tills ni hittat den ultimata blandningen. Fördela punkterna och gör det till en gemensam aktivitet. Det spar massor med tid och ger en överblick av vad som kan ges tid att laga i förväg och frysa in om man vill, för att slippa göra allt i sista sekunden.

79972
79974
79973

Vi på Biltema har samlat några favoriter kring julbak, godis och mat som vi hoppas kan ge er inspiration.

Ju(v)liga recept att laga i köket med nära och kära

Ta även chansen att läsa om julens traditioner som några av våra kollegor i våra nordiska länder berättar om. Kanske hittar du en ny maträtt eller aktivitet att lägga på checklistan.

Nordiska jultraditioner

7. Julafton och dess helgdagar

Hur självaste julafton firas variera mycket. Mat, ringdans, Kalle Anka, tomten och julklappar – mycket ska hinnas med och just julafton brukar för många bli en väldigt fullspäckad och laddad dag.

Låt julafton och juldagarna handla om lugn och ro där du verkligen prioriterar att vara med de allra närmaste. Bestäm gemensamt redan i förväg vart ni ska vara och vem/vilka ni ska träffa under julens olika dagar. På så vis blir det inga tråkigheter eller ledsna miner. Alla vet vad som gäller – och du: Glöm bara inte dig själv!

Så hur gör man för att slippa stressa inför jul?

För många är det planering och rutiner som är lösningen. De flesta önskar sig troligen att jularna skall likna varandra, man vill ha sina traditioner, där man i stället kan få lugn och ro, njuta och ha det gott, känna värme, gemenskap och kärlek. Det är alltså bara en fördel om man gör likadant varje år, vilket sparar enormt mycket tid.

Hoppas detta gav dig en hjälp till en planering och början på en checklista som passar dig och kan vara till din hjälp. Välj ut några delar och satsa på dem. Gör det tillsammans, en gemensam aktivitet och försök i den mån det går sudda ut ”alla måsten”.

God jul!