Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss! 60 år av låga priser  - Fira med oss!

Elverk

Köpguide elverk – få tillgång till elektricitet var och när du vill

Har du fått strömavbrott eller saknas det elektricitet där du befinner dig? Då kan ett elverk tillhandahålla den ström du behöver. Men innan du bestämmer dig för vilken typ av elverk du ska köpa finns det en del saker du måste ha klart för dig.

Vilka apparater ska du ansluta till elverket?

För det första måste du veta vilka apparater du ska ansluta till elverket. Det finns nämligen två typer av elverk – vanliga elverk och digitala elverk, även kallade inverterelverk.

Vanliga elverk ger inte en ren sinusvåg, vilket innebär att den inte är lämplig att använda för att ladda eller driva känslig utrustning som exempelvis datorer, TV-apparater och mobiltelefoner. Denna typ av elverk kan däremot användas för att driva mindre känslig utrustning såsom fläktar, borrmaskiner, kaffekokare med mera.

Ett digitalt elverk har en ren sinuskurva, det vill säga att växelströmmen har samma vågform som i uttagen i din bostad. Det innebär att du kan utan förbehåll ansluta känslig utrustning till denna typ av elverk.

Hur många watt ska elgeneratorn ge?

Nästa steg är att bestämma hur många watt du vill att elgeneratorn ska ge. En tumregel är att välja ett elverk som ger ca 10-20 % mer effekt än du behöver. För att veta hur många watt elverket behöver generera måste du ta reda på dina apparaters strömbehov.

Om du har flera saker som du vill kunna driva med hjälp av elverket men inte på samma gång bör du välja ett elverk baserat på den apparat som drar mest ström. Planerar du att driva flera apparater samtidigt måste du lägga ihop deras strömbehov och sedan addera ca 10-20 %.

Hur länge ska elverket arbeta?

Ska elgeneratorn användas i längre perioder? Då bör du välja ett elverk med större tank. Ett elverk med en större tank blir emellertid tyngre och mer otympligt. Å andra sidan slipper du tanka lika ofta, vilket kanske väger upp för dess otymplighet.

Vilket drivmedel ska elgeneratorn drivas med?

Dagens elverk drivs av framförallt diesel eller bensin. Det som skiljer dem åt är bränsleekonomin. Ett dieselelverk är ofta mer bränslesnålt än ett bensindrivet elverk. Men om du inte använder elverket långa perioder i sträck spelar det inte så stor roll vilket drivmedel du väljer. Bensindrivna elverk är dock vanligare än dieseldrivna elverk.

Vanliga frågor om elverk

Vad är ett elverk?

Ett elverk skapar elektricitet med hjälp av en bensin- eller dieseldriven motor så att du kan driva olika apparater eller ladda batterier när du inte har tillgång till ett eluttag.

Vad kostar ett elverk?

På Biltema hittar du elverk från ca 3000 kr.

Hur stort elverk behöver man?

Med elverket storlek åsyftas dess utgående effekt i watt. Hur stor effekt ett elverk ska ha beror på vilka och hur många apparater det ska driva. Se ovan för mer information.