Elcykel – allt du behöver veta

Elcykel – allt du behöver veta

Cykling är en av de bästa och skonsammaste typer av motion som finns. Med en elcykel blir det ännu bättre. Undersökningar har visat att om du cyklar en halvtimme om dagen, så förebygger du hjärt- och kärlsjukdomar, åldersdiabetes och stress. Här har vi samlat allt du behöver veta om Biltemas elcyklar.

Att tänka på innan du köper elcykel

 • En storleksguide kan vara en bra utgångspunkt när du ska välja storlek på elcykeln. Men detta är ingen skriven lag utan just en allmän rekommendation. Det viktigaste är att du sitter bekvämt och att det känns bra när du cyklar. Det bästa sättet är att provcykla. Du är välkommen till våra varuhus för provkörning av våra elcyklar!

 • Om du har många branta uppförsbackar på din pendlingssträcka är en elcykel med mittmotor att rekommendera eftersom de är starkare.

 • Cyklar du mycket på ojämna, gropiga eller grusiga vägar, kan en elcykel med dämpad framgaffel vara bra för att öka komforten. Vi har flera modeller med dämpning i framgaffeln.

 • Vid kortare sträckor på vanliga vägar räcker en 3-växlad elcykel bra. Ska du ta dig längre sträckor eller på vägar med varierad terräng, så är 7-8 växlar att rekommendera. 

 • Det finns olika sorters elcyklar. Vill du ha en klassisk elcykel med pakethållare, fotbroms och korg eller en modern, lite sportigare modell för aktiv och varierande cykling? Vi har eldrivna mountainbikes för terräng och träning, samt hopfällbara elcyklar som är lätta att ta med på campingsemestern eller bara för att den ska ta mindre plats i garaget.

 • Hur långt du kommer på en laddning påverkas av flera olika faktorer. Yttre omständigheter som temperatur, vind och underlagets beskaffenhet påverkar hur mycket kraft som går åt. Andra faktorer är din kroppsvikt, däcktryck, hur mycket du trampar samt hur mycket hjälpkraft du utnyttjar. De flesta elcyklar har olika assistanslägen som bestämmer hur mycket hjälp du får från elmotorn. Tänk efter hur din väg ser ut och hur kraftigt batteri du kan tänkas behöva.

 • Tänk på att under den kallare delen av året bör lufttrycket i däcken kontrolleras oftare. Kall luft tar mindre plats än varm, vilket innebär att många cyklar med för lågt däcktryck under vintern.

Information om elcykeln olika delar

Få ut det mesta av ditt elcykelbatteri

Biltema använder Lithiumbatterier med celler från kända varumärken som tex LG, Samsung och Panasonic. Ett batteri till en elcykel är en förbrukningsvara och förväntad livslängd är 3-5 år om det sköts och underhålls på rätt sätt.

Allmänt

 • Läs manualen noggrant och förstå innehållet för att få reda på vad som gäller för just ditt batteri. Det kan skilja en del mellan de olika modellerna. Har du frågor så kontakta ditt närmaste varuhus.

 • Räckvidden är uppskattad och grundad på optimala förhållanden. Vind, temperatur, last, hastighet, hur mycket hjälp som tas från motorn, väglag och lufttryck i däcken påverkar såklart. Det finns ingen standardiserad mätmetod så det är ytterst svårt att jämföra olika cyklar mot varandra.

 • Batteriet ska alltid laddas och förvaras inomhus i normal rumstemperatur.

 • Batteriet ska alltid laddas under en längre tid första gången (oftast 12-14 timmar), kontrollera i manualen vad som gäller för just ditt batteri.

 • Använd aldrig ett oladdat batteri.

 • Om du under garantitiden eller den treåriga reklamationstiden får problem med din elcykel eller ditt batteri, kontakta ett Biltemavaruhus snarast möjligt. Detta för att Biltema på bästa sätt kunna hjälpa dig med vad som är det egentliga felet. Öppna aldrig batteriet, och låt aldrig en tredjepartsverkstad reparera eller modifiera ditt batteri då detta kan framkalla fara för dig. Garanti för elcykel och batteri upphör om batteriet öppnas. 

 • Öppna aldrig ett Lithiumbatteri, detta kan medföra livsfara.

Förläng livstiden

 • Använd alltid originalladdaren. Laddare finns som reservdel i Biltemas varuhus.

 • Batteriet har inte full kapacitet förrän efter upp till 20 laddcykler (kan variera mellan de olika modellerna).

 • I möjligaste mån försök hålla batterikapaciteten mellan 20-80%. Dvs kör aldrig slut på batteriet helt, samt ladda aldrig batteriet helt fullt. Detta ökar livslängden på batteriet.

 • Det är bättre att ladda batteriet tex varannan dag nån timme, än att ladda det fullt en gång i veckan.

 • Ladda aldrig ett varmt batteri, dvs om du precis använt cykeln så är batteriet varmt och du bör vänta ca 30 min tills det svalnat helt.

 • Använd inte batteriet direkt efter laddning, vänta cirka 30 minuter så att batteriet hinner svalna.

 • Vid långtidsförvaring, tex under vintern (om cykeln inte används) bör batteriet ha mellan 30 och 60% laddning, du ska alltså aldrig långtidsförvara ett fulladdat eller tomt batteri, och du ska alltså aldrig låta ditt batteri stå på konstant laddning under långtidsförvaring. Du bör dock underhållsladda ditt batteri med jämna mellanrum, dock bara en kortare stund på runt en timme. Vissa batterier kan man manuellt försätta i viloläge vid längre tids förvaring, titta ändå över batteriets kapacitet med jämna mellanrum så det inte laddas ur och ladda det en kortare stund för att hamna mellan 30 och 60% kapacitet. Om man har ett batteri med viloläge så kan detta med fördel aktiveras manuellt. Batteriet tar aldrig skada av viloläget, tvärtom så mår det bra av det, så använd det.

 • Anslut alltid batteriladdaren till batteriet först, och därefter till vägguttaget.

 • Ladda aldrig ett fuktigt eller blött batteri, vänta tills det torkat upp i rumstemperatur.

Inbyggd intelligens

Ett batteri till elcykel är inte bara ett batteri, det finns i batterilådan en skyddskrets som kontinuerligt övervakar battericellerna. Denna övervakning gör bland annat att om ett fel på en enskild cell detekteras, så kommer denna skyddskrets  att stänga ner batteriet så att det inte längre går att använda eller ladda. Det finns även andra mätningar som görs av skyddskretsen, alla dessa är till för din säkerhet.

Elcykeln har många fördelar

Det är kul att cykla! Ännu roligare blir det när man kan cykla längre distanser och i högre tempo, utan att behöva bli svettig.

 • Alla kan cykla elcykel, oavsett tidigare motionsvana och fysiska förutsättningar.

 • Att cykla med elcykel är tidsbesparande. Du slipper vänta i bilköer eller vara beroende av kommunala transportmedel och du vet nästan på minuten när du kommer att vara framme.

 • Du får både motion och frisk luft när du elcyklar. Du avgör själv hur mycket motion du vill ha, ju lägre assistans du använder desto mer motion får du.

 • Du slipper bli svettig när du cyklar. Det är bara att öka assistansnivån, vilket är en fördel när du är på väg till jobbet. Och om du har dragit dig för att cykla till jobbet på grund av uppförsbackar kan du äntligen tänka om. Elcykeln hjälper dig i uppförsbackarna.

 • Elcykling är ett miljövänligt alternativ som bidrar till att minimera utsläppen av avgaser och till en bullerfri närmiljö.

 • Elcykeln har låga driftskostnader. Om alternativet är pendling med bensin- eller dieseldriven bil sparar du snabbt in kostnaderna för drivmedel och service. Kostnaden för elen som används för elcykling är cirka 25 öre per mil.

 • En elcykel används oftare än en vanlig cykel. Elcyklar klarar längre pendlingsavstånd, något som få är beredda att göra dagligdags på en vanlig cykel. Risken minskar att du tappar lusten att cykla när det är dåligt väder eller när du är trött. 

Se alla våra elcyklar här!

Vanliga frågor om elcyklar

Måste jag trampa på elcykeln?
Hur fort kan jag cykla på en elcykel?
Kan jag använda elcykeln som en vanlig cykel?
Hur tvättar jag min elcykel?
Hur långt räcker batteriet på en elcykel?
Hur lång tid tar det att ladda batteriet?
Kan jag ta loss batteriet från elcykeln och ladda det inomhus?
Vad kostar en elcykel i drift?
Påverkar kyla en elcykel?
Vad ska jag tänka på för att min elcykel ska hålla så länge som möjligt?
Måste jag ha hjälm när jag använder min elcykel?
Klassificeras en elcykel som en moped?

Måste jag trampa på elcykeln?
Ja. Du måste trampa för att elmotorn ska ge dig extra skjuts. Du kan enkelt ställa in hur mycket assistans du vill ha från motorn, så du kan ta dig framåt utan ansträngning.

Hur fort kan jag cykla på en elcykel?
Hur snabbt kan du trampa? Precis som med en vanlig cykel är det du själv som bestämmer hastigheten. Själva motorn på elcykeln slutar hjälpa till när du kommit upp i 25 km/h, men du kan fortfarande trampa dig upp till en högre hastighet.

Kan jag använda elcykeln som en vanlig cykel?
Ja, du väljer själv om du vill ha elassistansen igång eller inte. Tänk på att elmotorn och batteriet tillför några kilo till cykelns vikt.

Hur tvättar jag min elcykel?
Använd aldrig högtryckstvätt! Vatten kan tränga in och skada elektroniska komponenter. Ljummet vatten, lite bilschampo och en tvättsvamp är bra. Skölj sedan av försiktigt med en vattenkanna eller mjuk stråle från en trädgårdsslang. Elektroniska delar kan torkas av med en fuktad trasa vid behov. Låt torka ordentligt inomhus.

Hur långt räcker batteriet på en elcykel?
Det beror på ganska många saker. Bland annat din vikt, däcktryck, temperatur, vind, terräng, hur mycket assistans du använder o.s.v. Men i snitt räcker ett normalt batteri 30-70 km.

Hur lång tid tar det att ladda batteriet?
Beroende på vilket typ av batteri du har kan det ta mellan 2,5 och 8 timmar.

Kan jag ta loss batteriet från elcykeln och ladda det inomhus?
Ja, batteriet ska alltid laddas och hållas under uppsikt inomhus.

Vad kostar en elcykel i drift?
Elen som krävs för att ladda batteriet en gång kostar i storleksordningen en krona. Om du kör 4 mil på en laddning så blir alltså milkostnaden 25 öre. Jämför det med bränslekostnader för bil eller månadskort för kollektivtrafik.

Påverkar kyla en elcykel?
Ja, det gör den. Så förvara gärna batteriet inomhus om det är under +10 °C. Batteriet tappar i kapacitet vid lägre temperaturer, ca 20 procent när det är nollgradigt och upp mot 40 procent om det är -15 °C. Även lufttrycket i däcken blir lägre eftersom kall luft tar mindre plats än varm. Rätt lufttryck i däcken hittar du på däckets sida. För lågt tryck gör att batteriet tar slut fortare och du kan förstöra dina fälgbanor.

Vad ska jag tänka på för att min elcykel ska hålla så länge som möjligt?
Förvara alltid din cykel torrt och varmt när den inte används. Se till att kontrollera lufttrycket i däcken ofta. Starta alltid från lägsta växeln och lägsta assistansnivån och jobba dig uppåt för att undvika onödigt slitage. Följ manualens anvisningar gällande laddning av batteriet. Uppsök alltid kvalificerad reparatör om det uppstår problem.

Måste jag ha hjälm när jag använder min elcykel?
Precis som på en vanlig cykel gäller lagen att om du år under 15 år så måste du ha hjälm. Är du äldre så är det ingen lag, men vi rekommenderar alla cyklister att bära hjälm. Om du cyklar på en så kallad speedbike (som är en moped klass 1) är det krav på hjälm oavsett ålder.

Klassificeras en elcykel som en moped?
Nej, elcykeln räknas som en vanlig cykel. Elmotorn aktiveras först när du trampar så att vevrörelsen går igång. Motorn ger heller inget krafttillskott vid hastigheter över 25 km/h. Du cyklar på vanliga cykelbanor och parkerar som vanligt. Däremot så räknas en Speedbike som moped och kräver fordonsregistrering och trafikförsäkring.