Bli en bra trädgårdsvattnare – 6 tips för bevattning i trädgården

Den bästa trädgårdsbevattnaren är utan tvekan himmelens slussar – och det kan ibland kännas som att det regnar mycket i Sverige. Men under sommaren kan vi också uppleva att det kan bli snustorrt och varmt. Och det är naturligtvis under dessa perioder som dina växter i trädgården behöver din hjälp för att få den mängd vatten de behöver.

Det är dock inte alltid självklart hur du vattnar mest effektivt. Beroende på vad du odlar och vilka växter du har i din trädgård kräver de olika mycket omtanke och vatten. I den här artikeln kommer vi inte att gå på djupet med specifika växter, men vi kommer att ge dig råd om olika sätt att hantera din trädgårdsbevattning. På så sätt kan du spara pengar och så småningom skörda de grönsaker du odlar, njuta av blommorna på terrassen eller bli bortskämd med tomater i växthuset.

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att man inte bara ska vattna för att vattna. Se till att inte slösa med vattnet och läs dig till hur mycket dina växter och grönsaker behöver.

#1 Återvinn regnvatten och nederbörd med en regnvattenbehållare

Detta har vi sagt förut, men vi säger det gärna igen. Det är en bra idé att återvinna allt härligt regn vi får i Sverige genom att placera en regnvattenbehållare i trädgården. Så ställt ut en behållare i trädgården för att samla upp allt gratis vatten som himlen bjuder på under större delen av året. Det gör också att vattenräkningen blir lite lägre.

#2 Kom ihåg att du bara ska vattna när det behövs

Kom ihåg att vattna de växter som behöver vatten. Det är viktigt att du vet vilka växter som behöver mycket vatten och vilka som inte gör det. Så se till att ha en färdig plan för var du ska vattna och vad du inte vattnar. Det gör att du slipper att slösa med vatten i onödan. Känn även efter med fingret om jorden är fuktig eller inte. Om jorden känns torr, så behöver din trädgård vatten.

87053

#3 Vattna rejält när du ändå håller på

När du ändå håller på kan du lika gärna vattna rejält. Även om vissa områden i trädgården kan få mycket vatten, behöver du ändå vattna i rikliga mängder. Det vill säga, du ska inte vattna lite i flera omgångar – vattna hellre mycket färre gånger.

#4 Välj rätt tidpunkt att vattna på

På sommaren är det viktigt att välja rätt tidpunkt att vattna. Anledningen är att på sommaren avdunstar vattnet när solen värmer upp jorden. Därför är det smartast och effektivast att vattna på morgonen eller på kvällen, dvs tider då solen inte värmer igenom.

Som nämnts tidigare måste du ha en plan för vad du ska vattna. Det finns områden i trädgården där du inte behöver gå lika ofta med vattenkannan eller vattenslangen som andra. På andra ställen, som i växthuset, är det naturligtvis ett måste att vattna om växterna ska överleva – Så se till att du har en plan!

#5 Planera ordentligt hur du ska vattna

Hos Biltema hittar du ett stort utbud av bevattningsutrustning. Du hittar lika många olika typer av utrustning som det finns olika sätt att vattna i trädgården. När du vattnar kan du behöva en vattenkanna, en vattenspridare/trädgårdsbevattnare med en bevattningsklocka för att automatisera din bevattning, samt droppslangar om du vill vattna lite och samtidigt spara på vattnet.

87052

Du hittar dessutom allt från kopplingar och sprutpistoler för en mängd olika vattenslangar och slangvindor som håller ordning på din vattenslang.
Oavsett hur dina bevattningsbehov ser ut så har vi en lösning för dig. Vattenkannan är för dig som bevattnar mindre områden och som inte har så långt till vattenkranen. Trädgårdsslangen fungerar bra till köksträdgården och växthuset och för att transportera vattnet långt. Om du behöver en 2 meter lång slang, ska du naturligtvis ha en vattenkanna som backup – de flesta av oss känner förmodligen igen sig i den situationen?
Återigen bör du planera vad du behöver i din trädgård, hur du vill vattna och vilka växter du har.
Om du letar efter ett bevattningssystem som passar just dig, bör du överväga ett droppbevattningssystem där du kan justera hur mycket vatten varje krukväxt ska ha.

#6 Fundera på vad och vilka områden som behöver vatten

Det blir ganska varmt inne i växthuset, vilket gör att allt som du odlar i växthuset behöver vatten – annars klarar sig växterna inte särskilt länge. Ett växthus är perfekt för att odla grönsaker som du kan få mycket glädje av på middagsbordet – vilket också kräver extra uppmärksamhet längs vägen.
En annan plats som kräver mycket fokus är om du har anlagt en köksträdgård. Allt du odlar här behöver också vatten.

Träd och buskar kan ofta klara en sommar utan vattning. Men gräsmattan som blir gul och tråkig är tuffare än du tror. Gräset klarar sig utan vatten en längre tid, så fundera på om du vill använda vatten på den gula gräsmattan. Den kommer sannolikt att bli grön igen när regnet kommer.

Du kan naturligtvis välja växer som inte kräver så mycket vatten, och du kan arrangera trädgården så att du knappt behöver vattna. Men då kommer du å andra sidan förmodligen inte att kunna servera egenodlade grönsaker

Det finns mycket att fundera på när du vattnar. Glad vår/sommar och njut av tiden i trädgården!

Allt till din trädgårdsbevattning

Relaterade artiklar

Trädgårdskalender - månad för månad

Trädgårdskalender - månad för månad

En kalender för ditt trädgårdsarbete. Här guidar vi dig månad för månad.

Bekämpa skadedjur i trädgården

Bekämpa skadedjur i trädgården

Det finns många produkter, medel och husmorsknep för att hålla skadedjuren på lämpligt avstånd från din trädgård. Här får du våra bästa tips!

Avkopplande spa i trädgården

Avkopplande spa i trädgården

Det är viktigt att ibland varva ner och slappna av ordentligt. Gör det med ett spabad hemma i trädgården. Vi ger dig våra bästa spa-tips!