Måla om ditt staket - så gör du

Måla om ditt staket - så gör du

Ett nymålat staket som bryter av sommargrönskan går inte av för hackor. Att rusta upp ett gammalt staket är dessutom ett perfekt utomhusprojekt att pyssla med på semestern. Om du gör grundarbetet rätt blir målningen enkel att utföra och resultatet kommer att bli bättre. Dessutom kommer det att dröja längre innan du behöver måla om staketet nästa gång.

Bort med alger och gammal färg

Börja med att tvätta staketet med fasadtvätt som du applicerar med hjälp av en pensel eller en svamp. Bearbeta ytan tills all smuts är borta, och skölj sedan med rikligt med vatten. För att den nya färgen ska fästa så bra som möjligt behöver den gamla färgen skrapas bort. Ytorna behöver inte bli helt trärena, utan det viktiga är att färg som har lossnat från träet rensas bort.

Med hjälp av en färgskrapa får du enkelt bort lösa färgflagor och ojämnheter. Passa även på att slipa ner vassa kanter och slå in spik som sticker ut utanför träet. Sopa sedan bort all färg som du har skrapat bort, annars är det lätt hänt att en vindpust blåser upp de gamla färgflagorna som fastnar på dina nymålade ytor.

Allt inom rengöringsmedel

Skydda träet med grundolja

Nu är förarbetet klart, och det är dags att olja in staketet med grundolja för att skydda träet från fukt. Använd riktigt med olja, och applicera tills träet är mättat. Var extra noga med ändträ, skarvar och sprickor där träet lätt drar åt sig fukt.

Dags för målning

När oljan har torkat är det dags för grundmålning. Använd en oljegrundfärg och applicera med roller på de stora ytorna, och med en mindre pensel på områden som är lite mer svåråtkomliga. Låt färgen torka och måla sedan ytterligare ett lager med grundfärg.

Äntligen är det dags att stryka på kulören du har valt! Applicera även två lager av kulörfärgen. Tänk på att inte måla i direkt solljus. Då kan färgen torka för snabbt, vilket påverkar slutresultatet.

Allt inom träfasadsfärg och utegrund

Relaterade artiklar

6 färgstarka tips för utomhusmålningen

6 färgstarka tips för utomhusmålningen

Gör utomhusmålningen till ett roligt projekt där hemma. Här ger vi dig våra färgstarkaste tips!

7 klassiska målartabbar

7 klassiska målartabbar

Undvik de vanligaste målartabbarna när du målar där hemma. Här listar vi dem och förklarar hur du undviker dem på bästa sätt.

Bygg staketet själv - så gör du

Bygg staketet själv - så gör du

Här guidar vi dig i hur du bygger ditt staket själv.