Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Bilbatterier

Köpguide bilbatterier ‒ se till att bilen startar när du behöver den

Bilbatterier är förbrukningsvaror som successivt slits ut oavsett hur mycket eller lite du använder bilen. De flesta lägger märke till att bilbatteriet behöver bytas ut när det tappar sin lagringskapacitet och startkraften inte riktigt räcker till. Då bilens batteri är avgörande för dess funktion är det viktigt att du väljer ett som passar din bil. Därför har vi skapat denna köpguide.

Hur stort är bilbatteriet?

Det nya bilbatteriet måste motsvara storleken på standardutrustningen, annars får det inte plats i batterihållaren. Det är därför en god idé att mäta det gamla batteriets längd, bredd och höjd. Du bör också mäta eventuella utstickande poler.

Vilket bilbatteri passar din bil?

När du tagit reda på hur stort bilbatteri du behöver är det dags att bestämma vilken typ av bilbatteri som passar dig och din bil bäst. I Biltemas sortiment hittar du exempelvis AGM-batterier, AMF-batterier, EFB-batterier, SMF-batterier, Tenn-kalcium-batterier och Silver-kalciumbatterier.

Var sitter bilbatteriets poler?

En del bilar har kortare batterikablar än andra, vilket innebär att batteriets poler måste sitta på rätt ställe. De angivna polställningarna visar var batteriets pluspol sitter. Vid polställning 0 eller R är pluspolen placerad på höger sida och vid polställning 1 eller L är pluspolen placerad till vänster.

Hur hög kallstartseffekt behöver du?

Batteriets kallstartseffekt betecknas med CCA, A eller EN och anger antalet ampere som bilbatteriet kan leverera de första 30 sekunderna vid en temperatur på ca – 17,8°C. Det nya bilbatteriet måste ha ett CCA-värde som är det samma som, eller överstiger det värde som anges i bilens instruktionsbok, annars finns det en riska att motorn inte startar. Har du många kallstarter och enbart kör kortare sträckor kan det vara värt att satsa på ett batteri med högre CCA-värde.

Hur många ampere ska batteriet leverera?

Bilbatteriets kapacitet mäts i amperetimmar (Ah), det vill säga antalet ampere batteriet kan leverera under en timme. Ju kraftfullare din bil är, desto högre batterikapacitet kräver den. Det enklaste sättet att välja ett bilbatteri med rätt kapacitet är att utgå ifrån det gamla batteriet. Du kan också själv räkna ut hur mycket kapacitet du behöver genom att ta reda på hur många ampere som krävs för att driva bilens utrustning och multiplicera det med antalet timmar utrustningen kommer att användas.

Vilken spänning ska bilbatteriet ha?

För att bilbatteriet ska förse motorn med tillräckligt mycket ström och inte skada övriga elektriska komponenter måste batteriets spänning vara det samma som resterande utrustning. De flesta personbilar har till exempel ett 12V-system och ska därför ha ett bilbatteri med spänningen 12 V. Om batteriet har en högre eller lägre spänning kan komponenterna sluta fungera eller ta skada.

Vanliga frågor om bilbatterier

Vilken vätska ska användas vid påfyllning av ett bilbatteri?

De flesta batterier är idag underhållsfria, men om du har ett batteri som behöver fyllas på bör du använda destillerat vatten.

Vilket bilbatteri ska jag ha?

Det beror bland annat på vilken typ av bil du har, vad du har för preferenser och hur du använder bilen.

Hur länge håller ett bilbatteri?

Om du tar hand om ditt bilbatteri kan det hålla i ungefär 6-8 år, annars kan du behöva byta ut det redan efter tre år.