Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Fiskelinor för all sorts fiske

Köpguide fiskelinor – så väljer du rätt fiskelina

Det kan tyckas enkelt att välja fiskelina men är svårare än vad många tror. Ju mer du vet om fiskelinor desto fler val behöver du göra. Det finns många olika typer av fisketråd i varierande färger. I denna köpguide går vi igenom allt du behöver känna till för att välja rätt fiskelina!

Välj mellan monofilament eller flätad fiskelina

Den vanligaste fiskelinan kallas monofilamentlina och används i sötvatten och saltvatten. Den har ofta ett lägre pris och är vanligtvis klar i färgen (men kan ha andra färger). Den har vissa egenskaper som gör att den lämpar sig för många användningsområden.

En monofilamentlina är den enklaste fiskelinan att kasta. Den släpper enkelt från spolen och brukar inte trassla in sig lika mycket som andra fiskelinor. Därför är det ett utmärkt val för nya fiskare.

En flätad fiskelina är starkare och stummare än monofilamentlinor. De rymmer därmed en större längd på spolen jämfört med andra sorters fiskelinor av samma diameter. Att fisketråden är stum kan vara positivt eller negativt beroende på hur du använder den. Du känner enklare om det nappar men kan behöva kompensera för stumheten genom att välja ett lättare fiskespö.

Flätade fiskelinor kostar ofta lite mer än monofilamentlinor. Å andra sidan brukar de även hålla lite längre. De kan därmed erbjuda en minst lika god prisvärdhet sett över tid.

Tänk på detta när du väljer fiskelina

När du ska köpa fiskelina kan det vara värt att ta vissa saker i beaktande. En av dessa är hur lång lina spolen rymmer. Längden beror dels på spolens storlek men även på linans diameter.

Vilken diameter du bör ha på din fisketråd beror på olika faktorer. Diametern bör avgöras dels av vilken fiskelina du kommer använda och dels av var du ska fiska.

Du bör välja färgen på din fiskelina utifrån ett av följande två ändamål:

  • minska linans synlighet för fisken (välj gärna en grön lina)
  • göra det enklare för dig att se linan (välj gärna en gul lina).

Du kan fästa en tafs av flourcarbon på linan för att göra den mindre synlig för fisken.

Vanliga frågor om fiskelinor

Vilken fiskelina ska man ha?

För nyfrälsta fiskare är ofta en lättkastad nylonlina (monofilament) det bästa valet.

Hur tjock fiskelina ska man ha?

För klassiskt kastfiska med bete bör du välja en flätad lina på cirka 0,20 till 0,25 mm.

Vilken färg på fiskelinan ska man ha?

En gul fiskelina syns bra ovanför vattenytan men en grön lina smälter bättre in i vattnet.