Så hoppar du säkert på din studsmatta

Så hoppar du säkert på din studsmatta

Att hoppa studsmatta är ett trevligt, populärt och effektivt tidsfördriv. Studsmattehoppning är barnens favoritträning på våren och under sommaren, och det kan naturligtvis också avnjutas av vuxna. Men det är viktigt att följa säkerhetsanvisningarna, för att studsningen ska ske på ett säkert sätt, för att minimera risken för skador.

När studsmattan används korrekt är den ett säkert kort för roliga och aktiva stunder under varma vår- och sommardagar. Vi har sammanställt instruktioner för att hjälpa hela familjen med att njuta av att hoppa på studsmattan, på ett säkert sätt.

Våra studsmattor och tillbehör

1. Montera och placera korrekt - kontrollera delarnas skick!

När du monterar en ny studsmatta eller en studsmatta som har förvarats i delar under vintern, så måste du se till att göra det enligt instruktionerna. Kontrollera också att alla delar av studsmattan är intakta och i gott skick, och att inget saknas.

A och O är att studsmattan placeras på en plan, men inte för hård, yta. Studsmattan är benägen att röra sig när den används, eller till och med flyga med i kraftiga vindar. Så det är viktigt att du fäster den ordentligt i marken.
Det bör alltid finnas minst 7,3 meter ledigt utrymme ovanför studsmattan och helst minst två meter ledigt utrymme runt den. Givetvis får det inte finnas några hinder under den.

Läs alltid de detaljerade instruktionerna i manualen som levereras med studsmattan.

Viktigt med skyddsnät och kantskydd

Att ha ett skyddsnät placerat runt studsmattan resulterar i att de hoppare som tappar balansen inte faller ner och slår sig i marken. Ibland kan man tappa balansen på studsmattan av sina egna hopp, eller kraften som kommer från den andra personen som studsar samtidigt.

Glöm inte att stänga öppningen i säkerhetsnätet ordentligt innan du hoppar!

Studsmattans kantskydd

Studsmattans kantskydd skyddar främst fjädrarna från fukt och smuts, men det förhindrar också olyckor. Om personen som studsar skulle råka tappa balansen eller hoppa snett, och landa på kantskyddet, så skyddar detta mot att fötterna glider mellan studsmattans fjädrar. Dessutom absorberar kantskyddet stötar.

Kantskydd ingår i studsmattan du köper på Biltema, men kan också köpas separat om de behöver bytas ut.

3. Gå igenom skyddsnätsöppningen

Det är viktigt att komma ihåg att studsmattan alltid nås och lämnas genom öppningen i säkerhetsnätet. Så försök inte klättra över skyddsnätet eller komma in till studsmattan på något annat sätt. Om du har mindre barn så kan en stege underlätta för dem att komma säkert upp till studsmattan, och förhindra olyckor. Stegar köpes separat.

4. Kom ihåg grundreglerna

  • Kom också ihåg att studsmattan bara är till för att hoppa.
  • Klättra eller häng inte i säkerhetsnätet och kasta dig inte avsiktligt på det.
  • Du ska heller aldrig gå under en studsmatta när någon annan hoppar.
  • Hoppa alltid utefter din egen färdighetsnivå och börja med att lära dig enkla grundläggande hopp.
  • Det är också bra att lära sig hur man stoppar hoppet korrekt om tempot ökar för mycket.
  • På studsmattan kan du antingen hoppa med strumporna på eller barfota, och du bör ta bort överflödiga föremål från dina kläder innan du hoppar.
75759

5. Endast en studsar åt gången

Så tråkigt som det verkligen låter, åtminstone för barn, bör studsmattan bara användas en i taget för att undvika olyckor. När allt kommer omkring drabbas entusiastiska små hoppare lätt av de hoppare som är lite större. Även erfarna hoppare kan ha otur och råka kollidera, vilket kan leda till otäcka olyckor.

Kan ni inte komma överens om vem som ska hoppa?
Skriv ihop en lista där ni kommer överens om vem som hoppas och hur länge man får hoppa. När den ena studsar kan den andra ta tiden!

6. Hoppa endast vid bra väder

Efter regn är studsmattans yta hal, vilket ökar riskerna för olyckor om man studsar på den. Så det är en bra idé att vänta på att studsmattan torkar upp helt och hållet innan studsningen kan återupptas.
När studsmattan inte används kan du till exempel skydda den med ett överdrag, så att du kan studsa snabbare även efter det regniga vädret.

7. Under en vuxens vakande öga

Sist men inte minst – studsmattan är ingen barnvakt! En vuxen bör alltid övervaka barnens hoppning. På en vacker sommardag kan du enkelt spendera en timme eller två på att titta på dina barns entusiastiska lek på studsmattan. Om det finns flera barn som växlar på studsmattan från grannskapet, överväg att komma överens om hur ni skiftar övervakandet av de studsande barnen. Naturligtvis är det den vaktande personens ansvar att vägleda studsarna att ta en paus och dricka då och då, för när man börjar bli trött ökar också risken för olyckor.

För att inte tråka ut barnen som väntar på sin tur att få lov att hoppa kan andra saker ordnas för dem att göra, till exempel olika typer av utomhusspel.

Hoppa lugnt!

Relaterade artiklar

Så tar du hand om studsmattan – för barnens säkerhet

Så tar du hand om studsmattan – för barnens säkerhet

En studsmatta kan med rätt underhåll och skötsel skänka hela familjen skratt och aktivitet flera år framåt. Här guidar vi dig i hur du tar hand om studsmattan.

En dag på stranden

En dag på stranden

En dag på stranden kan som vi alla vet se väldigt olika ut. Oavsett vad du tycker om att göra på stranden, har vi strandprylarna som gör dagen till en sommarsuccé.

Köpguide - välj den perfekta poolen

Köpguide - välj den perfekta poolen

Pooler finns i många storlekar och varianter. Vet du inte vilken du ska köpa? Läs vår guide här!