Så tar du hand om studsmattan – för barnens säkerhet

En studsmatta kan med rätt underhåll och skötsel skänka hela familjen skratt och aktivitet flera år framåt. Men för att studsmattan ska hålla för åratal av studsande så krävs det att du tar hand om den, och visar den lite kärlek mellan varven.

På sommaren används studsmattan flitigt, kanske till och med dagligen? Barnen kan leka, studsa och glädjas i timmar åt gången, utan att tröttna eller vilja avbryta leken för att komma in och äta. Och visste du att hoppa på studsmattan är inte bara roligt? Det förbättrar även barnens kondition, motorik, kroppskontroll och koordination.

Rengör studsmattan

Det är väldigt viktigt att du, inför och efter, varje säsong kontrollerar statusen på studsmattan och dess utrustning. Om studsmattan är smutsig behöver den rengöras, framför allt innan du tar in den för vinterförvaring.

Rengör studsmattan på följande sätt:

  1. Rengör ramen, kantskyddet, vadderingen och skyddsnätet med ljummet vatten och diskmedel. Använd inte lösningsmedel, rengöringsmedel, tvålpulver eller för varmt vatten.
  2. Torka av ordentligt.
  3. Sopa rent mattan från eventuellt skräp med en borste.
  4. Tvätta av mattan med trädgårdsslangen.
  5. Låt mattan torka ordentligt innan den används igen, eller förvaras.
75787

Förvaring under höst och vinter

Under de kallare höst- och vintermånaderna behöver studsmattan förvaras under tak och allra helst någonstans där det inte blir fuktigt eller allt för kallt. Bra att veta är att en nedmonterad studsmatta tar upp cirka 1,5 kvadratmeters förvaringsplats.

Ramen

Studsmattans ram kan förvaras utomhus året runt, med viss risk för rostbildning på dess yta. Men det är inget som påverkar själva funktionen på kort sikt. Om du förvarar ramen utomhus kan det ändå vara en fördel om du har möjlighet att ställa den under tak, eller täcka den med en presenning. Glöm inte att även täppa igen hål i ramen, så att den inte fylls med vatten och börjar rosta på grund av det.

Köp presenning här

Kantskydd, fjädrar, matta och skyddsnät

Studsmattans kantskydd, fjädrar, matta och skyddsnät är det desto viktigare att du förvarar inomhus under höst- och vinterhalvåret. Delarna är mer känsliga för lägre temperaturer, och behöver förvaras på ett ställe där temperaturen inte blir lägre än -10°C. Längst hållbarhet har de om du förvarar dem torrt, till exempel i ett förråd eller på vinden.

Underhåll och inspektion

Före, under och efter hopp-säsongen är det bra att kolla igenom studsmattans utrustning, så att allt är intakt och säkert.

Mattan

Mattan är den del av studsmatta som, naturligtvis, tar mest stryk och slits snabbast. Ju mer den används, desto mer sliten blir den såklart. Om mattan har skadats kan du, beroende på dess skick, antingen reparera den, eller köpa en ny.

Du kan laga mattan om:

  • hålet eller revan inte är mer än 5 centimeter lång
  • mattan i övrigt är i gott skick.

Har mattan däremot fler skador och defekter i form av hål så bör du istället köpa en ny matta.

Ramen

Ramen är den som håller ihop själva studsmattan, och det är såklart därför väldigt viktigt att den är i gott skick. Gå därför igenom ramen med jämna mellanrum för att kontrollera dess status. Du skyddar ramen bäst genom att montera studsmattan på en plan och mjuk yta, på gräsmattan eller på grus.

Så hittar du skador på ramen

  • Gå över ramen innan du monterar studsmattan och leta efter rost eller andra uppenbara skador.
  • Kontrollera svetsfogarna och fästena för fjädrarna.
  • Kontrollera ramens hål, så att det inte har samlats vatten inuti ramen.
  • Titta över fästanordningarna för säkerhetsnätet.

Säkerhetsnätet

Alla studsmattor som är större än 1,5 meter i diameter ska alltid vara utrustade med ett skyddsnät. Skyddsnätet är där för att förhindra att hopparna ramlar av studsmattan och slår sig. Därför är det otroligt viktigt att skyddsnätet är helt och i gott skick för att fungera.

Inför varje säsong bör du kontrollera om det finns hål, revor eller andra skador på skyddsnätet, som kan påverka dess säkerhetsförmåga. Små hål är oftast inga problem, men om nätet har allt för stora hål så bör du köpa ett nytt.

Kantskyddet

Kantskyddet skyddar hopparna från att fastna med fötterna eller andra kroppsdelar på studsmattans fjädrar, vilket kan göra väldigt ont. Därför är det viktigt med ett helt och funktionsdugligt kantskydd!

Kontrollera om det finns slitage på kantskyddet, hittar du några hål eller repor? Kolla även över de band som fäster kantskyddet runt ramen, det är viktigt att de är hela så att kantskyddet sitter där det ska. Om du behöver köpa ett nytt kantskydd hittar du kvalitativ alternativ i vårt sortiment.

Relaterade artiklar

Så hoppar du säkert på din studsmatta

Så hoppar du säkert på din studsmatta

Läs hur du hoppar säkert på studsmattan och vad du bör tänka på för att undvika skador här.

Köpguide - välj den perfekta poolen

Köpguide - välj den perfekta poolen

Pooler finns i många storlekar och varianter. Vet du inte vilken du ska köpa? Läs vår guide här!

En dag på stranden

En dag på stranden

En dag på stranden kan som vi alla vet se väldigt olika ut. Oavsett vad du tycker om att göra på stranden, har vi strandprylarna som gör dagen till en sommarsuccé.