Guide: Använd en borrmaskin för betongväggen

Guide: Använd en borrmaskin för betongväggen

Ska du borra i betong? Då finns det flera faktorer du behöver ta hänsyn till. I denna guide går vi bland annat igenom hur du väljer rätt borrmaskin för betongväggar, vilka tillbehör du behöver och en steg för steg-guide om borrning. Hur vet man om väggen ens är en betongvägg? Det kommer vi också att förklara. Läs vidare för att vara väl förberedd nästa gång du ska borra i betong.

Det ska du tänka på när du ska borra i betong

Om du står inför en uppgift där du ska borra i betong, är det inget som din vanliga borrmaskin eller borrskruvdragare klarar. Det krävs nämligen en speciell maskin när du ska borra i betongväggar och inte minst rätt utrustning, så att slutresultatet blir bra.

Många vanliga borruppgifter kräver att borrmaskinen är anpassad för borrning i betong. Det kan till exempel vara om du ska hänga upp en tavla på väggen, montera hyllor, sätta upp en tv eller installera vägglampor.

Att borra i betong skiljer sig från att borra i många andra material. Betong är ett av de hårdare materialen och det ställer högre krav på borrmaskinen som du borrar med. Faktum är att materialet också kan göra att det är en utmaning att borra ett perfekt hål eftersom betong är hårt. Just därför är det viktigt att använda en borrmaskin som är avsedd specifikt för borrning i betongväggar.

Ta reda på om din vägg är av betong innan du börjar borra

Innan du börjar borra är det viktigt att du tar reda på vilket material väggen är tillverkad av och om den är i betong. På så sätt vet du också om du behöver en borr för betongväggar. Men hur tar du reda på det?

Du känner vanligtvis om en vägg är gjord av betong. Betongväggar kännetecknas av att de är extra solida. Om du knackar på väggen och det låter ihåligt, är det med största sannolikhet inte en betongvägg. Då använder du en vanlig borrmaskin eller skruvdragare. Om du i stället hör ett stumt ljud, är väggen högst troligen av betong eller tegel.

Det är med andra ord en god idé att kontrollera väggen för att vara helt säker på vilken typ av borr du ska använda. På så sätt kan du också ta reda på om du behöver använda en borrmaskin för betongvägg eller inte.

Den här typen av borrmaskiner kan du använda till betongväggen

När du ska borra i betong måste du använda en borrmaskin som är avsedd för att borra i betongväggar. Kortfattat finns det två typer av borrmaskiner som du kan använda för jobbet – slagborrmaskiner och borrhammare. De har sina olika egenskaper och användningsområden.

Har du hört talas om borrhammare, slagborrmaskiner eller elektriska hammare? Kärt barn har många namn. Den här typen av borrmaskin är bra för lite mer krävande borrning i betongväggar. Faktum är att den även klarar borrning i tegel och kakel. Kännetecknande för en borrhammare är att den har en kolvfunktion som gör att den slår med hög kraft. Det gör att du inte behöver ta i så mycket när du borrar, och de flesta kan använda och styra en borrhammare. Den gör mycket av det krävande arbetet helt själv just på grund av hur den slår.

Du kan också använda en slagborrmaskin för din betongvägg. Medan en borrhammare passar bra till mer krävande borrningsarbeten, är en slagborrmaskin perfekt för enklare betongborrning. Även om en slagborrmaskin har en viss slagkraft, är denna vanligtvis lägre än på en borrhammare. Just därför lämpar den sig också för borrning där du inte nödvändigtvis behöver maximal slagkraft.

Så väljer du rätt borrmaskin för din betongvägg

Ska du investera i en borrmaskin som du kan borra i betong med? Då finns det några saker som du med fördel kan ta hänsyn till för att vara säker på att modellen du väljer passar för uppgiften. Vi guidar dig igenom ett antal överväganden du bör göra.

1. Sladd eller batteri?

När du har bestämt dig för vilken typ av borrmaskin du ska välja för betongväggen är det en bra idé att fundera på om den ska vara trådbunden eller batteridriven.

En borrmaskin med sladd är vanligtvis kraftfullare än en batteridriven borrmaskin. Fördelen är också att du slipper bli avbruten i arbetet för att batteriet behöver laddas. Fördelen med en batteridriven modell är dock att du slipper begränsas av sladden och denna lösning därför är mer mobil. Du kan dock använda ett grenuttag om sladden är för kort.

Tänk på att en batteridriven borrmaskin ofta är dyrare, så om du bara ska borra några få hål kan en borrmaskin med sladd vara det bästa valet.

2. Djupstopp

Funktionen djupstopp betyder att maskinen hjälper dig så att du inte borrar hålen för djupa. Funktionen hindrar dig alltså från att borra för långt. Det är därför också en bra idé att fundera över om din borrmaskin ska ha en sådan funktion, eftersom det kan hjälpa dig utföra arbetet säkert och korrekt.

3. Bra grepp

För att maximera säkerheten kan du välja en maskin med stödhandtag. Stödhandtaget har dels en ergonomisk funktion, då det gör det lättare att hålla i borrmaskinen, dels fungerar det som ett skydd för din hand när du borrar.

Det finns alltså flera faktorer som du behöver väga in när du ska välja borrmaskin för att borra i din betongvägg. Om du väger in de saker som nämns ovan har du kommit en bra bit på väg mot att hitta rätt lösning för dina projekt.

95583

Kom ihåg tillbehören när du ska borra i hårda material som betong

När du ska börja borra i betong är det inte bara borrmaskinen för betongväggen som du behöver ha koll på. Det finns även en rad tillbehör som kan göra jobbet lättare för dig. Vi har sammanställt en lista med tillbehör som du med fördel kan ta fram innan du börjar borra i betong.

 • Betongborr: Det viktigaste verktyget när du ska använda en borrmaskin för att borra i en betongvägg är en betongborr. Borren är nämligen utvecklad för att klara det solida materialet, och den säkerställer därför att borrhålet blir perfekt.
 • Pluggar: Du behöver också ha pluggar till hands. Det är en komponent som hjälper till att fixera skruven så att den sitter ordentligt i betongen.
 • Skruvar: Nästa steg i processen är naturligtvis att ha dina skruvar nära till hands. Det kan vara betongskruvar, som är utformade speciellt för att hålla i betong och kunna binda i det hårda materialet. Betongskruvar används dock vanligtvis i samband med större monteringsjobb. Om du bara ska hänga upp en tavla på en betongvägg kan du använda vanliga skruvar.
 • Arbetsmatta: Om du borrar sittande på knä, kan du med fördel använda en arbetsmatta. Mattan gör att din arbetsställning blir bekvämare.
 • Arbetsbelysning: Bra arbetsbelysning är viktigt när du ska utföra arbeten som kräver precision. Just precision är viktigt när du ska borra i en betongvägg med borrmaskin. Du kan därför med fördel använda en arbetslampa – speciellt om du ska borra i ett mörkt rum eller borrar på kvällen.
 • Dammsugare: Precis som när du borrar i andra typer av väggar är det en bra idé att ha en dammsugare till hands så att du inte drar runt borrdammet efteråt. Be eventuellt någon hålla dammsugarmunstycket under borrmaskinen så att den suger upp dammet som genereras när du borrar i betongväggen.
 • Vattenpass: Vid all borrning är det viktigt att se till att hålen blir raka. Det gäller också när du borrar i en betongvägg. Se därför till att ha ett vattenpass till hands.
 • Hörselskydd: När du använder en borrmaskin för betongväggar låter det mycket, och du bör därför ta på dig hörselskydd om du är rädd om din hörsel.
 • Munskydd: Det dammar när man borrar i betong, och därför är det också en bra idé att skydda lungorna – en ansiktsmask räcker fint.

När du har koll på både tillbehören och borrmaskinen är du väl rustad för att borra i betong.

Hitta en borrmaskin för betongväggen på Biltema

Ska du borra i betong? Då hittar allt du behöver på Biltema. Vi har ett stort urval av borrmaskiner för borrning i betong – och det gäller såväl slagborrmaskiner som borrhammare, som båda är utvecklade för att borra i hårda, solida material som betong. I vårt sortiment finns flera modeller med olika funktioner, och du kan därför enkelt hitta en lösning som passar dina behov och ditt nästa projekt.

På Biltema hittar du förutom borrmaskiner för betongväggar även pluggar, skruvar, betongskruvar och betongborrar, och du kan därför hitta allt material du behöver för borrning i betong. Produkterna är noggrant utvalda och av hög kvalitet – allt till låga priser.

Så borrar du i betong – en steg för steg-guide

Ska du borra i betong? Vi har sammanställt en guide om hur du går till väga för ett lyckat resultat.

 1. Börja med att hitta rätt maskin för betongväggen – antingen en slagborrmaskin eller en borrhammare, beroende på betongtyp.
 2. Därefter letar du upp de nödvändiga materialen. Exempel på material som du behöver är betongborr, betongskruvar och pluggar. Om du behöver det hittar du även en arbetsmatta och extrabelysning i vårt sortiment. Det är också en bra idé att ta fram dammsugaren så att du kan dammsuga upp borrdammet när du är klar.
 3. Innan du börjar är det viktigt att du har kontrollerat att det inte finns några elledningar eller vattenledningar i väggen där du ska borra.
 4. När du har hittat rätt plats att borra kan du göra en liten markering med en blyertspenna, och om du ska borra flera hål kan du använda ett vattenpass för att se till att hålen hamnar i linje.
 5. Nästa steg är att sätta fast rätt typ av betongborr i borrmaskinen innan du börjar borra i betongväggen. Kontrollera att borren har monterats korrekt.
 6. Om borrmaskinen har ett så kallat djupstopp kan du med fördel ställa in rätt borrdjup med hjälp av det. Funktionen hjälper till att säkerställa att du inte borrar för djupa hål.
 7. Börja sedan borra på låg hastighet och med lågt ansättningstryck. Det är viktigt att du inte pressar för hårt för en borrmaskin för betongväggar gör det mesta av jobbet åt dig. Om du pressar för hårt, kan borren gå av.
 8. När du har borrat ett lagom stort hål är det en bra idé att dra ut borren några gånger. Det hjälper till att ta bort eventuellt damm som finns i hålet.
 9. Avslutningsvis är det dags att städa, för när du använder en borrmaskin för betongväggar dammar det garanterat. Du kan också rengöra själva borrmaskinen och borren från damm så att borrmaskinen och borren är klara att använda nästa gång du behöver dem.

 

95582

Om du följer guiden steg för steg har du kommit en bra bit på väg mot en lyckad borrning. Tänk på att betong är ett hårt material, och det är viktigt att du är noggrann.

Relaterade artiklar

Guide - välj rätt elverktyg

Guide - välj rätt elverktyg

Här guidar vi dig genom några av de elverktyg som kan vara bra att ha hemma, och som du hittar i vår smarta MultiX-serie 18V.

Din guide till ventilation i badrummet

Din guide till ventilation i badrummet

I den här guiden fördjupar vi oss i varför bra ventilation är så viktigt och tydliga tecken på dålig ventilation.

Så renoverar du badrummet själv

Så renoverar du badrummet själv

Ska du renovera badrummet själv? Läs mer om våra godkända tätskiktssystem.