Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Vattenpass

Köpguide vattenpass – gör det enkelt att kontrollera lutningar

Ett vattenpass har en självklar plats i var mans verktygslåda för att kunna se om en yta är rak eller har rätt lutning. Det är nästintill oumbärligt när du till exempel ska lägga tak, sätta upp tapeter eller hänga upp en hylla.

Viktigt med ett korrekt vattenpass

Ett vattenpass ska vara exakt. Annars uppfyller det inte själva syftet med verktyget. Det är därför viktigt att du då och då kontrollerar så att det verkligen är så. Testa både lodrätt och vågrätt men också hur känsligt vattenpasset är. Det gör du genom att lägga den på en plan yta, lyfta försiktigt ena änden cirka 10-20 mm. Luftbubblan i libellen ska då röra sig 1-2 mm.

Olika typer av vattenpass

Det finns olika typer av vattenpass. Vilket som passar dig bäst beror på vad du tänkt använda det till.

  • Vattenpass med rörlibell. Den vanligaste typen av vattenpass som består av ett genomskinligt vätskefyllt rör, en så kallad rörlibell. Libellen visar riktningsavvikelsen i vattenpasset. Detta med en gradering och en synlig bubbla i röret.
  • Dosvattenpass. Istället för rörlibell har denna variant vätskan i en doslibell som är en mindre rund behållare med en svagt välv översida. På översidan finns även ett cirkelmärke i mitten. När bubblan är i mitten av märket är ytan vågrät.
  • Slangvattenpass. Består av en slang som har ett graderat rör i båda ändarna. Slangen fylls med vatten för att man ska kunna se vattenytan i båda rören.
  • Vattenpass med laser. Indikerar med hjälp av en laserstråle i vilken riktning mätningen sker.
  • Digitalt eller elektroniskt vattenpass. I denna variant får du mätvärdena digitalt och möjliggör en hög precision.
    Stolpvattenpass. Används främst för fixering av staket, stolpar och liknande.
  • Minivattenpass. Ett vattenpass i miniformat som passar utmärkt för exempelvis husvagnen. Finns både i rak och rund modell.

På Biltema finner du flera olika varianter av vattenpass för att du ska hitta det som passar dig och dina behov allra bäst.

Vanliga frågor om vattenpass

Vad används vattenpass till?

Det används för att se om ett föremål har en viss lutning. Du kan till exempel använda det för att bygga en rak trappa eller för att se så husvagnen står plant.

Hur använder man vattenpass?

Det beror på vilken typ av vattenpass du har. För den vanligaste varianten håller du vattenpasset mot den yta som avser att kontrollera. När bubblan är i mitten av libellen är ytan rak.

Vad är det för vätska i ett vattenpass?

Det är antingen en olje- eller alkoholbaserad vätska i ett vattenpass.