Tips för effektivt och smidigt distansarbete

Tips för effektivt och smidigt distansarbete

Distansarbetet har kommit för att stanna, åtminstone delvis på många arbetsplatser och speciellt om en anställds arbetsbeskrivning tillåter det. Det är extra viktigt för dig som distansarbetar att se på ditt hemmakontor eller platsen du distansarbetar från med kritiska ögon. Är arbetsergonomin OK? Vad kan du ändra på för att öka din komfort under arbetsdagen? Det är inte alla som har tillgång till ett eget arbetsrum hemma, men med några små och billiga inköp kan din plats för distansarbete bli bekväm, effektiv och inbjudande, oavsett storlek och även i ett litet hem.

Distansarbete har många fördelar. En del är glada över att väckarklockan inte behöver ställas lika tidigt som när man ska åka in till kontoret för att arbeta. Vissa är glada över de minskade transportkostnaderna. När man sparar in den tid som i vanliga fall läggs på att jobbpendla finns det dessutom mer tid att umgås med familjen.

Att arbeta på distans kan vara mycket effektivt och underlättar speciellt vid kreativt och fokuserat arbete. Vad ska du tänka på när det gäller din egen arbetsplats för distansarbete, för att göra ditt arbete så smidigt och effektivt som möjligt? Kolla in våra tips som hjälper dig att skapa den perfekta arbetsplatsen för distansarbete i ditt hem.

64528

1. Skapa den perfekta distansarbetsplatsen

En billig och annorlunda arbetsstation kan enkelt skapas med hjälp av väggskenor, hyllor eller bordsskivor. Lägg till valfritt antal hyllplan till skenorna för förvaring av viktigt kontorsmaterial och annat som du behöver i ditt arbete.

Våra förvaringshyllor

Om du inte har en stor, separat bildskärm och lätt får ont i nacken av att sitta framför skärmen på din bärbara dator dag efter dag, kan ett ställbart stativ för bärbara datorer vara ett bra köp. Det är dessutom inte speciellt dyrt!
Du kan också fästa en separat hylla för den bärbara datorn i väggskenan så att datorskärmen hamnar i rätt höjd och gör att du kan hålla nacken rak. Sedan behöver du så klart ett separat tangentbord och en mus. En hylla eller en bordsskiva i lämplig höjd gör att du även kan stå och arbeta.

Här hittar du våra tangentbord och datormöss

2. Uppdatera dina datortillbehör

”Hallå, hör du mig?” Distansarbete innebär också distansmöten. Ett av de viktigaste verktygen för någon som distansarbetar är förmodligen bra hörlurar av hög kvalitet, som kan placeras på huvudet för långa möten. De fungerar naturligtvis även bra för att lyssna på musik och radio under arbetsdagen.

Du bör även se till att uppdatera andra datortillbehör, som tangentbord, möss och musmattor, USB-minnen och kablar. Glöm heller inte att se till att du har en bra skrivbordslampa. Det kommer definitivt att göra skillnad när du arbetar!

Kolla in vårt breda utbud av datortillbehör

3. Välj viktiga kontorsmaterial till ditt hemmakontor

Idag görs nästan allting elektroniskt, men det finns områden och jobb där papper fortfarande är en viktig del av arbetsdagen. Dessutom behövs alltid pennor, anteckningsböcker och post IT-lappar. Med ett av våra tredelade skrivbordsset håller du perfekt ordning på all kontorsmaterial, från pennor till papper.
Just nu är det inne att fästa en anslagstavla gjord av trådnät på väggen. På anslagstavlan kan du förvara allt du behöver i separat inköpta tillbehör, som krokar, korgar och hyllor. Detta frigör även plats på den kanske redan begränsade skrivbordsytan som kan användas för annat.

Du bör också se till att alltid ha batterier hemma. Batterierna i trådlösa möss och tangentbord behöver till exempel bytas ut då och då.

Utforska vårt prisvärda sortiment av kontorsmaterial

4. Kom ihåg ergonomi och att ta pauser

Personer som arbetar framför en datorskärm upplever ofta smärta i området runt nacken och axlarna och i det muskuloskeletala systemet. Så kom ihåg att investera i bra arbetsergonomi genom att köpa en kontorsstol som ger bra stöd för ryggen och nacken och att ta tillräckligt med pauser under arbetsdagen!

Under pauser kan du till och med göra en snabb övning: placera till exempel hantlar och ett träningsgummiband som du kan träna upp ditt rörelseomfång med bredvid din distansarbetsplats i en snygg korg. Genom att använda en balanskudde som du enkelt fäster i kontorsstolen kan du stärka muskulaturen i bålen, och balanskudden hjälper dig även att hitta rätt sittställning så att du sitter upprätt. Om du skulle få träningsvärk kan du skämma bort dig själv med lite lugnande och värmande massage med en shiatsu-massagekudde. Det gör du enkelt under arbetsdagen!

Här hittar du vårt fulla träningssortiment

5. Investera i komfort, bekvämlighet och detaljer

Vid distansarbete blir det inte så mycket till sociala kontakter, eftersom att man bokstavligen sitter på distans från andra. Det kan göra att det ibland kanske känns lite ensamt. Därför är det viktigt att du trivs när du arbetar på distans hemifrån.
Skaffa lite fina heminredningsartiklar som ljus eller rama in en snygg affisch och sätt upp väggen. Även en liten verklighetstrogen växt kan skänka glädje! Varma strumpor kan vara räddningen om du är frusen, liksom en värmande filt som du enkelt kan lyfta av från ryggstödet på stolen eller ett fårskinn som du lägger på sitsen.

88257

Vårt breda sortiment av heminredning

Relaterade artiklar

Flytta hemifrån – så här flyttar och inreder du billigare

Flytta hemifrån – så här flyttar och inreder du billigare

Att flytta hemifrån och inreda ett nytt kan bli dyrt. Men det behöver inte bli det! Ta del av våra tips för hur du inreder ditt nya hem billigare.

Köp gamingutrustning för hela familjen

Köp gamingutrustning för hela familjen

Biltema erbjuder ett brett utbud av gamingutrustning. Kolla in vårt sortiment!

5 tips för lättare vandringsryggsäck

5 tips för lättare vandringsryggsäck

Planerar du att uppleva naturen från vandringsspåret i sommar? Glöm inte att tänka efter innan du packar.