Skötsel av gräsmattan – så gör du

Skötsel av gräsmattan – så gör du

”Plantera bara gräs över alltihop” och luta dig tillbaka i solstolen och se det växa. Det kan till en början låta som en bra plan för din trädgård. För då kommer det inte ta så lång tid att sköta om den, eller hur?

Det är tyvärr inte sant. Det krävs lite arbete för att få en fin gräsmatta, och några av de saker du bör tänka på är:

  • Klipp gräset 1 till kanske 2 gånger i veckan mellan den sista mars och slutet av oktober under gräsmattans växtsäsong. Klipp endast gräset när vädret är torrt så att jorden inte komprimeras, eftersom det gör att rötterna inte får tillräckligt med näring i den hårt packade jorden, och din gräsklippare kan börja rosta.
  • Gödsla eller kalka gräset.
  • Ta bort mossa och kör igenom gräset med en gräsmatteluftare eller vertikalskärare en gång om året.
  • Kratta ihop löven på hösten eller använd ett bioklipp/multiklippaggregat på gräsklipparen.
  • Vattna gräsmattan under perioder med torka om du har råd med vattenräkningen (gräs är härdigt och klarar torkperioder, så du behöver egentligen inte vattna).
  • Gör gräsmattan extra fin med en kanttrimmer.

När är den bästa tiden att klippa gräsmattan?

Gräsmattan kan klippas när som helst under trädgårdssäsongen, från slutet av mars till september-oktober, så länge den inte är för blöt. När du klipper gräsmattan för sista gången för säsongen bör du lämna gräset lite högre än vanligt, så att gräsmattan överlever vintern så bra som möjligt.

När du klipper för första gången för säsongen, kom ihåg att inte klippa gräsmattan för kort på en gång. Den gyllene regeln är att inte klippa mer än 1/3 av gräsmattan åt gången, annars finns det risk att tillväxten mellan grässtråna skadas.

Vad ska använda för gödsel till din gräsmatta?

Din gräsmatta mår bra av att gödslas minst en gång om året, men du kan med fördel göra det 3-4 gånger, eller vid behov. Detta börjar du med på våren, när gräsmattan har torkat upp lite, men jorden fortfarande är lite fuktig. Kom ihåg att vattna efteråt om det inte skulle regna på några dagar efter att du spridit ut gödningsmedlet. Du kan upprepa detta i början eller mitten av juni, och om du vill ha en riktigt grön och fin gräsmatta gör du samma sak i början av augusti.

På Biltema erbjuder vi växtnäring som bland annat innehåller mikronäringsämnen.

Mossa i gräsmattan – luftning av gräsmattan, när?

Mossa i gräsmattan får du om jorden är för näringsfattig och den dyker speciellt upp på de platser där det finns skugga.
För att göra det så enkelt som möjligt för dig bör du ta bort mossa och lufta gräsmattan i mars och april, då gräset börjar växa. Vid denna tid på året sitter mossan löst och går därför enkelt att ta bort. Men du kan så klart enkelt ta bort mossa med någon av våra grässkötselmaskiner hela våren, som en mossrivare/vertikalskärare eller en vanlig kratta.

Grässkötselmaskiner

Se vårt urval av grässkyddsmaskiner som du kan använda för att bekämpa mossan.

Se vårt sortiment

En mossrivare kan du använda en gång om året och det är en skonsam metod eftersom rivaren har små borstar som inte skadar gräset. Om du är sugen på lite fysiskt arbete och har en mindre trädgård, kan en gammal hederlig kratta med järntänder göra jobbet. Du väljer metod för att ta bort mossan efter din plånbok, eller efter hur mycket tid och ork du har. På Biltema har vi flera alternativ för att bekämpa mossa i din trädgård – varför betala mer?

Ojämn gräsmatta och vältning av gräsmattan

En annan metod för att åtgärda mossa i gräsmattan är att köra igenom den på längden och på bredden med en vält. Detta kan också ha en positiv effekt på mossborttagningen och göra att du går från ruff till fairway på baksidan av din trädgård om du använder en trädgårdsvält.

Efterså med nya gräsfrön

Har din gräsmatta blivit lite tunnhårig och har massor av bruna fläckar? Då kan du göra så att den blir tätare genom att efterså med nya gräsfrön. Detta bör du bara göra när gräsmattan är torr, annars riskerar du att effekten blir den motsatta, att gräsmattan blir gul och tråkig.

Du bör efterså din gräsmatta på våren, närmare bestämt i april eller maj, och på hösten i augusti och september. Nya gräsmattor behöver vatten och varm jord och växterna får bästa möjliga växtförhållanden på våren eller på hösten på grund av temperaturen och nederbörden.

Innan du eftersår din gräsmatta ska du:

  • Klippa ner gräset till den lägsta klipphöjden på din gräsklippare.
  • Ta sedan bort mossan och lufta gräsmattan så att luften når längst ner i gräsmattan.
  • Sprid de nya gräsfröna med en spridarvagn så att de sprids jämnt över gräsmattan.
  • Komplettera med gräsmattegödsel för att ge både nya och gamla gräsplantor extra växkraft.

Hur länge ska jag vattna gräsmattan?

På sommaren blir gräset gult under de extra torra perioderna. Men det är viktigt att komma ihåg att gräset inte dör av att det gulnar, och det kommer nästan alltid att komma tillbaka när det börjar regna. Så du behöver inte vattna gräsmattan. Du bör endast vattna om du vill undvika att det vissnar, och då vattnar du innan det blir gult. Vattna sällan men mycket, cirka 20 liter per kvadratmeter.

Allt till trädgårdsbevattningen

Kom ihåg att utforska vårt sortiment för trädgårdsbevattning.

Se vårt sortiment här

Kom bara ihåg att när du vattnar gräsmattan så kommer du förmodligen att kunna se det på vattenräkningen. Därför är det smart att använda en regnvattenbehållare för att samla upp vatten gratis för bevattning av trädgården.

Invånarna under och ovan jord i din trädgård

De djur som bor under jorden, som sork och mullvad, vet förmodligen inte att du anstränger dig för att få en fin gräsmatta. Så här måste du troligtvis bestämma dig för om du bara vill jämna till de högar som dyker upp, eller om du vill försöka skrämma bort de underjordiska invånarna med en mullvads-/sorkskrämma.

Se vårt sortiment mot skadedjur.

En invånare i trädgården som många hatar är maskrosen. Därför bör du redan på vårkanten rensa bort ogräset i gräsmattan om du inte vill blicka ut över ett gult hav från ditt altanfönster. Maskrosen sprider sig blixtsnabbt när dess frön förs bort med vinden. Så gå ett varv med en ogräsupptagare.

Se vårt sortiment för ogräsbekämpning.

Är gräset på din sida av häcken tillräckligt grönt?

Är gräsmattan i din trädgård en ”lost cause” så kan det vara en idé att lägga om hela gräsmattan. Du kan också låta naturen har sin gång och se till att insekterna kan bo i lugn och ro i trädgården, med högt gräs och bruna fläckar. Ditt val – din trädgård.

Oavsett hur stor din trädgård är och vem som bor där, så är en sak säker. Det finns gott om kvalitetstid att hämta i den egna trädgården. Det är en spännande plats att vara och koppla av på, även om du jobbar, och följa utvecklingen året runt.

Se hela vårt utbud av trädgårdsredskap och utrustning för din trädgård

Relaterade artiklar

Inred trädgården

Inred trädgården

En trädgård bjuder ofta in till lek och sociala ytor, där du själv kan skapa rum och avgränsningar med olika typer av trädgårdsmöbler. Vi tipsar dig hur du snyggt inreder trädgården!

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Samla dina kreativa idéer och förverkliga dina trädgårdsdrömmar tillsammans med oss! Här har du projekten för din trädgård.

Skapa WOW-känsla i växthuset

Skapa WOW-känsla i växthuset

Inred ditt växthus för middagar, lugna dagar eller odling i massor. Vi ger dig tipsen för att skapa en grön oas.