Skapa ditt eget hemmagym

Skapa ditt eget hemmagym

Har du alltid drömt om att ha ett eget gym hemma, där du kan träna när du vill? Med vår guide kan din dröm dessbättre bli verklighet. Vi hjälper dig att skapa det perfekta hemmagymmet så att du kan komma igång med din träning hemma. På Biltema hittar du som tur är allt du behöver för projektet.

Fördelarna med att skapa ditt eget gym där hemma

Har du alltid drömt om att ha ditt eget gym hemma? Det förstår vi, för det finns flera fördelar med det. Här kommer vi att gå igenom några av dem.

  1. Det ger dig till att börja med större flexibilitet. Du kan träna precis när du vill. Du behöver med andra ord inte tänka på vilka tider som gymmet har öppet eller köa till dina favoritmaskiner. Och så slipper du cykla fram och tillbaka till gymmet. Faktum är att det inte kan bli så mycket enklare att komma igång med träningen.
  2. Ett hemmagym kan också vara ekonomiskt fördelaktigt på lite sikt, eftersom du slipper betala gymmets månadsavgift. I början finns det naturligtvis ett antal kostnader förknippade med att köpa utrustning till hemmagymmet, men det är en investering som betalar sig på sikt.

  3. Det smarta med att träna i ditt hemmagym är också att du kan utforma träningsrummet precis som du vill ha det. Om du vill fokusera på styrketräning har du möjlighet att göra det, och om du gillar konditionsträning mer – eller en blandning av de båda – då kan du utrusta ditt hemmagym efter dina önskemål.

  4. Om du gillar att träna i lugn och ro utan att behöva oroa dig för andras blickar, då kan det vara en bra idé att överväga att skapa ett hemmagym. Ett hemmagym gör att du kan träna i din egen takt, och du blir heller inte distraherad av andra.

Med ett hemmagym får du med andra ord maximal frihet att träna på dina villkor, och du kan till och med spara pengar, eftersom du slipper betala gymmets medlemsavgift.

Skapa ett golv av träningsmattor i ditt hemmagym

När du startar ditt projekt att skapa ditt eget hemmagym är det en bra idé att fundera lite över hur du vill att golvet ska vara. Här är en träningsmatta en bra lösning, eftersom den både är ljuddämpande och skyddar golvet. Om du har tunga träningsmaskiner eller tränar med hantlar kan de nämligen lätt göra att det blir märken i golvet.

Köp till exempel några träningsmattor som du lägger under dina träningsmaskiner eller på de ytor där du tränar. Men du kan också täcka hela golvet med träningsmattor. Det gör att rummet får ett enhetligt utseende och att du kan träna var som helst i rummet.

Sätt upp speglar på väggarna i hemmagymmet

Om du besöker ett gym kan du vara helt säker på att det finns massor av speglar på väggarna. Det ska du så klart också ha om du skapar ditt eget hemmagym.

Speglar gör bland annat att ditt gym upplevs större. Det är smart, eftersom utrymmet i ditt hemmagym trots allt är begränsat, och du vill att rummet ska kännas större än det egentligen är. Den största fördelen med att sätta upp speglar på väggarna är att du kan hålla koll på kroppen medan du tränar. Det kan bidra till att du gör övningarna korrekt, vilket i sin tur gör att du kan minimera skaderisken.

Skapa ett hemmagym med ett behagligt inomhusklimat

När du ska skapa ett hemmagym är det viktigt att tänka på inomhusklimatet, eftersom det är mycket viktigt när du tränar. Först och främst bör temperaturen i rummet vara behaglig så att du varken fryser eller blir för varm när du tränar.

Bra ventilation är viktigt också i ett hemmagym. När du tränar svettas du, vilket genererar mycket fukt. Därför är det också viktigt att vädra regelbundet så att inte luftfuktigheten inte blir för hög. Om du har möjlighet kan du till exempel öppna ett fönster. Men du kan också skapa god ventilation genom att ställa in en golvfläkt eller en effektiv luftkonditionering.

Du kan också skapa ett bra inomhusklimat genom att investera i växter. De rensar luften och gör att det blir behagligare att vistas i rummet. Överväg därför att lägga till några gröna växter i hemmagym och skapa på så sätt ett rum som är både behagligt att vistas i och som det är hälsosamt att träna i.

Glöm inte underhållningen i hemmagymmet

De flesta gillar att bli underhållna när de tränar. Det är därför viktigt att tänka på detta när du skapar ditt hemmagym. Det kan hjälpa till att hålla motivationen uppe.

Du kan till exempel investera i en radio, eller en trådlös högtalare så att du kan lyssna på din favoritmusik eller favoritpodcast medan du tränar. Om du föredrar att stänga in dig ännu mer, kan det vara smart att ha ett par hörlurar redo. Då kan du lyssna på det du vill utan att störa andra som tränar i hemmagymmet.

Hitta ljudenheter för din träning här.

96305

Inred hemmagymmet med rätt utrustning

När du ska hitta utrustning till ditt nya hemmagym finns det en uppsjö av möjligheter. Vad du ska välja beror också på vilken typ av träning du gillar och vad du vill använda ditt hemmagym till. Här kommer vi att gå igenom några av de alternativ som finns.

Utrusta hemmagymmet för styrketräning

Om du vill kunna använda ditt hemmagym för styrketräning finns det några träningsredskap som du med fördel kan investera i.

Hantlar

Det är självklart att investera i en uppsättning hantlar eftersom du kan träna alla muskelgrupper med dem. Du kan med fördel välja hantlar med olika vikt för att variera utbudet lite.

Skivstång

Om du gillar styrketräning är en skivstång ett oumbärligt redskap för din hemmaträning. Med stången och en uppsättning viktskivor kan du göra övningar som marklyft, bänkpress eller squats.

Kettlebells

En kettlebell är också ett bra redskap för styrketräning, och du kan använda vikten på samma sätt som en vanlig hantel. Skillnaden är att träning med kettlebells främst består av övningar där man gör olika sväng- och dragrörelser.

Ankel- och handledsvikter

Om du vill öka motståndet till exempel när du är ute och går, under styrketräningen eller när du löptränar, kan du även investera i ett par ankel- och handledsvikter.

Träningsbänk

Om du håller på att skapa ett eget gym hemma och vill kunna styrketräna, då är en träningsbänk en bra investering. Bänken kan underlätta många av övningarna du gör.

Du kan till exempel använda för bänkpress, men du kan också använda den för att träna armar, axlar, ben eller lår. Använd din egen kroppsvikt eller ett hantelset eller en skivstång med viktskivor.

Träna upp din balans, rörlighet och smidighet

Vill du använda hemmagymmet för att träna upp din balans, rörlighet eller smidighet? Då finns det ett brett utbud av redskap som kan hjälpa dig med det.

Om du vill förbättra din balans och stabilitet är det självklart att investera i en fitnessboll. Du kan använda bollen för att utföra en mängd olika övningar och stärka din mage, rygg och axlarna.

Om du vill fokusera på övningar som kan förbättra din balans och stabilitet kan du också överväga att investera i en balanskudde eller balansplatta. En balansplatta är ett effektivt träningsredskap som kan hjälpa dig att förbättra din balans och koordination.

En yogamatta är något som bör finnas i alla gym. Detta eftersom mattan kan användas för både övningar och stretching. Och yoga så klart.

Se vår utrustning för balansträning här

Vill du kunna konditionsträna i ditt hemmagym?

Om du vill hålla formen genom att konditionsträna finns det en mängd olika redskap du kan använda dig av.

En bra investering är ett hopprep, eftersom det är något som gör att du snabbt höjer pulsen. Att hoppa hopprep är också en rolig träningsform som förbättrar konditionen, balansen och koordinationen på samma gång.

Om du gillar intensiv konditionsträning kan en boxningssäck och ett par boxningshandskar vara rätt val. Boxning är en bra träningsform som verkligen kan få upp pulsen.
Ett annat bra redskap för konditionsträning i hemmagymmet är en motionscykel. Den gör att du kan träna hela kroppen samtidigt, och du kan enkelt anpassa träningsintensiteten.

Glöm inte att stretcha

För att förebygga skador är det viktigt att kroppen är rörlig och smidig. Genom att stretcha förbättrar du musklernas elasticitet, lindrar muskelspänningar och minskar risken för skador i samband med träning.

När du har tränat klart kan det vara smart att använda en massagerulle, skumrulle eller massageboll. Det är redskap som kan hjälpa dig att öka kroppens rörlighet och smidighet.

Genom att stretcha regelbundet kan du också förbättra din träning och därmed också din prestation. Med rätt typ av stretching kan du alltså uppnå bättre träningsresultat i ditt hemmagym.

Se alla produkter för stretching och behandling

Se till att du har rätt träningskläder

När du har inrett ditt hemmagym är det minst lika viktigt att också komma ihåg träningskläderna. Rätt kläder kan göra stor skillnad för träningen.

Träningskläderna ska först och främst kännas sköna på, och därför är det en bra idé att välja kläder i material som andas bra och som kan transportera bort fukten från kroppen. På så sätt undviker du att kläderna blir blöta och klibbar fast vid kroppen när du tränar.

Det är också en bra idé att ha flera uppsättningar med träningskläder liggandes, så att du har lite kläder att byta med. Och om du har kläder som både är funktionella och snygga blir det också lättare att dra på sig dem och komma igång med träningen.

På Biltema hittar du både träningskläder för män och träningskläder för kvinnor.

Behöver du ett träningsprogram för din träning hemma?

Har du intrett ditt hemmagym? Då är det dags att komma igång med träningen. Det är en bra idé att ha ett träningsprogram eftersom det gör att det blir lite lättare att komma igång.

På Biltema har vi ett träningsprogram som du enkelt kan komma igång med i ditt nya hemmagym. Programmet är enkelt att följa och kan enkelt anpassas efter din nivå, så att du kan komma igång med träningen där hemma.

Ta del av träningsprogrammet här

Relaterade artiklar

Rehab och träning

Rehab och träning

Ta del av fördelarna med rehabträning, för att stärka din balans och koordination. Hos Biltema hittar du produkterna som hjälper dig med detta.

Träna bekvämt med Yosemite

Träna bekvämt med Yosemite

Klä dig rätt för din träning med Yosemite. Ta del av våra tips kring träningskläder.

6 tips för att komma igång med träningen

6 tips för att komma igång med träningen

Kom igång med träningen med våra 6 tips!